Vācijā svinēs Eslingenas Dziesmu svētku 70. gadadienu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Vācijas pilsētiņā Eslingenā no 16. līdz 18. jūnijam notiks vērienīgi ārzemēs dzīvojošo latviešu svētki, pieminot 1947. gadā notikušos Eslingenas Dziesmu svētkus, informē rīkotāji. Eslingenā ar savām dziesmām, dejām un rotaļām ieradīsies aptuveni 600 dalībnieku – dziedātāji, dejotāji un folkloristi no 11 valstīm, gan no Eiropas – Vācijas, Šveices, Zviedrijas, Francijas, Norvēģijas, Īrijas, Anglijas, Dānijas un citām valstīm, gan arī no Kanādas, Austrālijas un, protams, arī Latvijas.

Kā uzsver rīkotāji, šajos svētkos iecerēts tuvināt un vienot gan trimdas jeb vecās paaudzes latviešus, gan diasporu jeb tautiešus, kas uz ārzemēm pārcēlušies salīdzinoši nesen. Savu dalību apstiprinājusi arī svētku patronese, bijusī valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde, Ārlietu ministrijas Speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Atis Sjanīts un Latvijas vēstniece Vācijā Elita Kuzma. Svētku dalībniekus sveiks viens no Eslingenas pilsētas mēriem Dr. Markuss Rābs (Markus Raab), Kultūras nodaļas vadītājs Benedikts Stegmaijers (Benedikt Stegmayer) un Bādenes-Virtembergas federālās zemes parlamenta deputāts Volfgangs Drekslers (Wolfgang Drexler).

«Esmu pateicīga tautiešiem, kuri, sākot ar Otrā pasaules kara beigām, rīko nozīmīgus pasākumus ārpus Latvijas. Tas ļāvis nepazaudēt piederības sajūtu Latvijai, nodot mūsu īpašās vērtības nākamajām paaudzēm. Arī pirms 70 gadiem Eslingenas Dziesmu svētki bija apliecinājums latvietībai un brīvas Latvijas vērtībām. Savukārt šogad, kad sākam atzīmēt Latvijas valsts simtgadi, Eslingenā svētkus ieskandinās tautieši, kuri šobrīd dzīvo vairāk nekā desmit valstīs. Prieks, ka šim nozīmīgajam notikumam gatavojas arī tie latvieši, kuri ārzemēs dzīvo salīdzinoši nesen,» akcentē kultūras ministre Dace Melbārde.

Svētki ilgs trīs dienas. Piektdien, 16. jūnijā, plkst. 10.00 būs atklāšanas dievkalpojums Eslingenas Dienvidu baznīcā – vietā, kur lūguši gan tie latvieši, kuri patvērumu no Otrā pasaules kara rada sev Eslingenā, gan tie, kuri Eslingenā un tās apkārtnē dzīvo vēl šodien. Plkst. 11.15 tiek plānots svētku gājiens cauri pilsētai. Pateicoties ciešai sadarbībai ar Eslingenas pašvaldību, pasākuma organizatoriem ir izdevies panākt, ka gājiena dalībnieki izies tās pašas ielas un pagalmus, kuros mitinājās latviešu ģimenes pirms 70 gadiem, kur atradās pamatskola, vietējais kinoteātris, piena māja un citas latviešiem toreiz nozīmīgas vietas. Svinīgā svētku atklāšana paredzēta plkst. 12.30 pilsētas tirgus laukumā, bet jau 14.00 apmeklētāji būs aicināti uz uzvedumu «Tikšanās ar Jāzepu Vītolu».

Laikā starp plkst. 15.00 un 18.00 tirgus laukumā, stacijas laukumā un citviet pilsētā ar saviem priekšnesumiem pilsētas iedzīvotājus un viesus priecēs dažādi latviešu kolektīvi. Bet vakarā paredzēta astoņu latviešu kopienu pārstāvju apvienotā aktieru un dziedātāju ansambļa iestudētā dziesmu spēles «Eslingena» izrāde, kas būs latviešu valodā, ar subtitriem vācu valodā.

Sestdien, 17. jūnijā, notiks divi lielkoncerti – plkst. 12.00 koru kopkoncerts, bet plkst. 15.00 uz koncertu aicinās dejotāji. Sestdienas vakaru paredzēts noslēgt ar svētku balli, kurā dalībniekus priecēs grupas «Dzelzs vilks», Liepupes vīru ansamblis «Vēja muzikanti» un «Austrumkalns». Īpašs notikums sestdienas pievakarē plkst. 19.00 būs tikšanās ar bijušajiem eslingeniešiem un citiem trimdas latviešiem, lai klausītos atmiņstāstus. Vienlaicīgi notiks arī grāmatas «Atmiņas par Eslingenu» atklāšana.

Savukārt svētdien, 18. jūnijā, plkst. 12.00 notiks folkloras kopkoncertu, bet svētku noslēgumā – plkst. 14.00 – Mārtiņa Brauna un Raiņa «Daugava» LU vīru kora «Dziedonis» un RTU vīru kora «Gaudeamus» izpildījumā ar komponistu pie klavierēm.

Paralēli svētku norisēm gan dalībnieki, gan pasākuma viesi varēs iegādāties arī dažādus latviešu amatnieku, rotkaļu un izstrādātāju darbus amatnieku tirdziņā.

Jau no 13. jūnija līdz pat mēneša beigām pilsētas muzejā Gelbes Haus būs aplūkojama izstāde par četrdesmito gadu latviešu nometni Eslingenā, tā laika sabiedrisko un kultūras dzīvi. Svētkus ieskandinot, jau ceturtdienas vakarā tiks demonstrēta latviešu spēlfilma «Dieva putniņi» (oriģinālvalodā ar vācu subtitriem), kā arī ceturtdienas un piektdienas vakaros darbosies latviešu bārs «Rīgas Runcis», kurā skanēs latviešu mūzika un būs iespējams baudīt latviešu gardumus.

Precīzāka informācija par pasākumu norises vietām un laikiem, kā arī iespēju iegādāties biļetes pieejama svētku oficiālajā mājas lapā www.esslingen2017.de.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu