Divas vietas, uz kurām doties, lai aizbēgtu no ikdienas steigas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Elza Kūrēna.

Steiga, cilvēku burzma, sastrēgumi... Ar šiem vārdiem var raksturot ikdienas dzīvi galvaspilsētā. Ir cilvēki, kurus apmierina šāds dzīves ritējums, taču ļoti daudziem ir vēlme kaut uz brīdi apstāties, un pavadīt laiku mierā un klusumā pie dabas. Aptuveni 80 kilometru attālumā no Rīgas ir divas vietas, kur nesteidzīgi pavadīt laiku svaigā gaisā dzīvnieku sabiedrībā.

Līgatnes dabas takas – tā ir vieta, kur nesteidzīgā solī pabūt pie dabas. Lai tur nokļūtu, ceļā jāpavada gandrīz pusotra stunda, ja brauc ar auto no Rīgas. Pēc tam, kad nonākts galamērķī, atliek vien doties uz kasi, samaksāt par ieeju parkā [1], un sagatavoties nesteidzīgai pāris stundu pastaigai.

Dabas taka atrodas klusā vietā, tādēļ ļaus izbaudīt mieru un klusumu, kā arī skaistus dabas skatus. Pa ceļam ir iespējams sastapties ar dažādiem zvēriem un putniem. Pirmais pieturas punkts, kurā daudzi apstājas, ir pūču māja. Tajā mīt vairākas pūces. Lai cik liels kārdinājums būtu, tās tomēr nedrīkst barot.

Dodoties tālāk, ir iespējams redzēt dažādus nelielus zvērus, kā arī lielos meža iemītniekus – lāčus. Tiesa, zvēriņi ne vienmēr ir uzreiz pamanāmi, jo viņi, it īpaši, ja pa takām staigājat dienas vidū, iespējams, guļ.

Kā sava veida kulminācija pastaigai pa takām ir skatu torņa apmeklējums, no kura paveras brīnišķīgs skats uz Gaujas senleju un tuvāko apkārtni. Tāpat torņa augšpusē ir informatīvi plakāti, kuros ir aprakstīts, kas ir skatāms no konkrētā skatupunkta.

Takas turpinājumā voljēros ir iespējams vērot arī lapsas, stirnas un aļņus. Diemžēl mūsu braucienā aļņus tā arī neizdevās ieraudzīt, taču lapsas un stirnas gan bija redzamas. Pēc pastaigas pa taku var doties pie netālu esošajiem galdiņiem un iestiprināties, jo pēc šādas aktivitātes svaigā gaisā noteikti ir vēlme ko iekost.

Pēc tam var doties tālāk – uz aptuveni 17 km attālajiem Ieriķiem, kur atrodas Ieriķu dzirnavu parks. Šī vieta atrodas praktiski A2 (Vidzemes šosejas) malā, nogriežoties pa kreisi pie degvielas uzpildes stacijas «KMK». No turienes var redzēt nelielu būdiņu un vārtiņus, pa kuriem var nokļūt parkā.

Lai nokļūtu parkā, jāiegādājas biļetes [2], un var doties pastaigā pa aptuveni vienu kilometru garu taku, kas ved gar Melderupīti. Šī vieta apbur ar dabas skaistumu, kā arī dažādām interesantām figūrām, piemēram, meža zvēriem (šoreiz gan neīstiem), kas skatās, noslēpušies aiz koka.

Takas maršruts ved gar Melderupītes ūdenskritumiem, un tur var nonākt arī pie 300 gadus seno Ieriķu dzirnavu mūriem, un tajās darbojas atjaunotais dzirnavu ūdensrats. Pie takas atrodas arī soliņi, uz kuriem var apsēsties un izbaudīt nelielās Melderupītes straujo tecējumu, kā arī tur valdošo auru, kuru nevar aprakstīt vārdiem – tā ir jāpiedzīvo dzīvē.

Protams, ka šie var būt galamērķi kā kādam lielākam ceļojumam, taču, ja ir vēlme kaut uz dienu izrauties no steidzīgās pilsētas dzīves, tad šis noteikti ir lielisks variants, lai aktīvi atpūstos un izbaudītu Latvijas dabas skaistumu.

---

[1] – cenas pieaugušajiem darbdienās ir 3,60 € (brīvdienās 4,30 €); studentiem un pensionāriem – 2,10 € (brīvdienās – 2,80 €), skolēniem 1,40 € (brīvdienās – 2,10 €). Ģimenēm ar bērniem pienākas 20% atlaide.

[2] – cenas pieaugušajiem – 2,50 €, skolēniem, studentiem, pensionāriem, invalīdiem (uzrādot apliecības) – 1,50 €, savukārt pirmsskolas vecuma bērniem parka apmeklējums ir bez maksas.

---

TVNET un Apollo aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc TVNET un Apollo aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas! TVNET un Apollo aicina - apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz epastu - celotajs@tvnet.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu