6 aizraujošas vietas, kuras vērts aplūkot Varšavā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Lai arī pārcietusi neskaitāmus dumpjus, kaujas un uzlidojumus, Varšava ir spējusi gan saglabāt daļu no sava vēstures mantojuma, gan radīt jaunas un interesantas vietas, kas priecē ne tikai vietējos iedzīvotājus, bet arī tūristus.

Starptautiskais pasažieru pārvadātājs «Lux Express» ir apkopojis Varšavas apslēptos dārgumus, kuru dēļ ir vērts tuvākajā laikā doties uz vēsturisko Polijas galvaspilsētu.

Kopernika zinātnes centrs

Ja zināt, ka Zeme nav Visuma centrs, bet gan griežas ap Sauli, varat par šīm zināšanām pateikties vienam no Polijas «dārgakmeņiem» — zinātniekam Nikolajam Kopernikam, kurš 16. gadsimta sākumā sarakstīja zinātnisku darbu, kas aizstāvēja heliocentrisma ideju. Kopernika zinātnes centrs ir šim izcilajam zinātniekam veltīts muzejs, kurā ik dienas izklaidi un jaunus, zinātnē balstītus atklājumus radīs gan bērni, gan pieaugušie. Zinātnes centrā, kas katru nedēļas nogali tiek pārvērsts par 22 000 kvadrātmetru lielu pētniecības staciju, papildus dažādu zinātnisku atklājumu vērošanai un izzināšanai bērni varēs iejusties detektīvu lomā, apmeklēt robotu teātri, pabūt dziļā kosmosā un izzināt Visuma noslēpumus, savukārt pieaugušos aizraus krāšņi lāzeru šovi un mūzika ar kosmosa tematiku, kā arī citi aizraujoši un izglītojoši piedzīvojumi. Kopernika zinātnes centrs ir lielākais šāda veida institūts Polijā un ir viens no progresīvākajiem zinātnes centriem visā Eiropā.

Foto: publicitātes

Šopēna Varšava

Varšavā dzimušais pasaulslavenais komponists un pianists Frederiks Šopēns šogad svin savu 207. dzimšanas dienu. Poļi pamatoti lepojas ar to, ka Varšava ir šā izcilā komponista dzimšanas vieta, un to atgādina tik bieži, cik vien var, – Varšavā viņa vārdā nosaukts viss iespējamais, no degvīna līdz lidostai. Šopēns klavierspēli esot sācis mācīties četru gadu vecumā un jau astoņu gadu vecumā uzstājies vietā, kur šobrīd atrodas Prezidenta pils. Ja esat Šopēna mūzikas cienītāji vai arī vienkārši spējat novērtēt to, kā aizraujošas pasaulslavenu komponistu biogrāfijas tiek iedzīvinātas to dzimtajās pilsētās, Varšava noteikti ir īstā vieta, kur to izzināt. Varšavā atrodas fascinējošais Šopēna muzejs, kurā var izpētīt komponista dzīves gājumu caur fotogrāfijām, manuskriptiem un dažiem no Šopēna agrākajiem ierakstiem. Ja esat patiess Šopēna cienītājs, varēsiet Varšavā atrast arī Šopēna sirdi – burtiski. Tā atrodas Svētā Krusta baznīcā.

Foto: publicitātes

Lazenku parks

Lazenku parks ir lielākais parks Varšavā, kas aizņem76 hektārus lielu teritoriju. Par parka izveidi 18. gadsimtā atbildīgs Polijas karalis Staņislavs Poņatovskis. Un parks patiesi ir karalisks – visā Eiropā būs grūti atrast tādus parkus, kas skaistumā varētu sacensties ar Lazenku parku. Lazenku parkā atrodams viss, kas nepieciešams bezrūpīgas un estētiska baudījuma pilnas dienas pavadīšanai – neskaitāmi ezeriņi un dīķi, ezera krastā esošā Lazenku pils, dažādas pils ēkas, vairākas skulptūras (protams, arī Šopēna) un pat oranžērija. Vasarā parkā notiek Šopēna mūzikas bezmaksas koncerti, kurus noteikti vērts apmeklēt.

Foto: publicitātes

Varšavas Sacelšanās muzejs

Atzīmējot Varšavas Sacelšanās 60. gadadienu, 2004. gadā tika atvērts Varšavas Sacelšanās muzejs, kas šobrīd ir kļuvis par vienu no vispopulārākajiem pilsētas apskates objektiem. 1944. gada Varšavas Sacelšanās – lielākā šāda veida sacelšanās šajā periodā – ir viens no vissvarīgākajiem notikumiem Polijas un Eiropas vēsturē, un tas nekur netiek tik labi izskaidrots un demonstrēts kā pašā Varšavas Sacelšanās muzejā, kas veltīts par Poliju un tās galvaspilsētu kritušajiem Sacelšanās dalībniekiem. Tēlos un skaņās ekspozīcija atklāj gan cīņu par izdzīvošanu Varšavā pirms Sacelšanās un tās laikā, gan vācu okupācijas un pēckara komunistu izvērsto teroru. Muzejs piedāvā bagātīgus foto un kino materiālus, tajā apskatāma arī bumbvedēja Liberator B-24J replika, un no torņa paveras brīnišķīgs skats uz Varšavu un Brīvības parku. Lai gan došanās uz muzeju var izvērsties par nopietnu, emocionālu pārdzīvojumu, tā apmeklējums lielā mērā palīdzēs izprast Varšavas pagātni un saprast tās šodienu vēstures kontekstā.

Foto: publicitātes

Neona muzeja spilgtās gaismas

Neona muzejs noteikti būs viens no neparastākajiem muzejiem, ko jebkad apmeklēsiet. Neona muzeja radītāji Deivids Hils (David Hill) un Ilona Karvinska (Ilona Karwinska) kopš muzeja atvēršanas turpina savu misiju – izglābt un apkopot vislabākos aukstā kara neona paraugus Polijā. Polija 60. un 70. gados piedzīvoja īstu «neonizācijas» vilni, neonam izgaismojot pilsētu un vienlaikus būtiski mainot tās estētiku. Šodien neons vairs nav tik populārs un daudzas vēsturiskās neona zīmes tiek iznīcinātas, tāpēc muzeja radītāji mēģina tās saglabāt un restaurēt, jo tās fiksē unikālu periodu Polijas vēsturē. Muzejs atrodas Soho rūpnīcā bijušajā industriālajā teritorijā jeb Pragas rajonā, kas atrodas otrpus Vistulas upei. Šo rajonu apmeklē salīdzinoši maz tūristu, jo savulaik tas tika uzskatīts par nevēlamu vietu gan vietējiem, gan tūristiem. Šodien Pragas rajons ir uzplaucis par Varšavas mākslas un radošuma epicentru, tāpēc, ja vēlaties iepazīt jaunā Varšavas mākslas rajona sirdi, šī noteikti ir vieta, kuru nedrīkst palaist garām!

Foto: publicitātes

Karaliskais ceļš

Viena no skaistākajām Varšavas vēsturiskajām ielām ir Karaliskais ceļš (Trakt Krolewski). Iela sākas Pils laukumā un stiepjas līdz Vilanovas pilij (Wilanow Palac), kas atrodas Lazenku parkā. Šī iela ietver piecas savienotas ielas, uz kurām atrodas daudzi kultūras pieminekļi un nozīmīgas ēkas. Tāpat tur būs atrodami nelieli restorāni, muzeji, mākslas galerijas, un uz ielas savus mākslas darbus izrāda arī gleznotāji. Pa ceļam noteikti vērts apskatīt Varšavas Universitātes teritoriju, Svētās Annas baznīcu, Nikolaja Kopernika pieminekli, kā arī Polijas Zinātņu akadēmiju.

Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu