Vislatvijas zirgu dienu organizatori atklāj svētku programmu!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Jau desmito gadu pēc kārtas Jauno Jātnieku sporta centrā, Inčukalnā 19. un 20. augustā no plkst 8:00 līdz apmēram plkst. 21:00 divu dienu garumā notiks Vislatvijas zirgu dienas, ko organizē Jauno jātnieku skola. Tie ir svētki, kurā nopietnais zirgu sports un spraigais sacensību gars pārtop par jautru izklaidi, priecējot ģimenes, bērnus, jātniekus, trenerus, zirgu audzētājus, zirgu mīļotājus un visus interesentus jau desmito gadu pēc kārtas.

Sacensību pirmā diena ir veltīta šķēršļu pārvarēšanai un pajūgu braukšanas sacensībām, bet otrajā dienā notiks arī iejādes sacensības. Abas pasākuma dienas būs pārsteigumiem bagātas ne tikai jātniekiem, bet arī skatītājiem, kurus priecēs ar krāšņiem šoviem - pajūgu braukšana, augstlēkšana, iejāde, rotāti zirgi un jātnieki, kas veiks maršrutus un sniegs priekšnesumus mūzikas pavadībā. Sacensību starplaikos skatītājus priecēs dažādi priekšnesumi, un desmit gadu jubilejai par godu ir gaidāmi arī īpaši pārsteigumi no sacensību organizatoru puses. Lielos un mazos apmeklētājus gaidīs dažādas radošās darbnīcas, piepūšamās atrakcijas, trušu parks, zirgi un poniji, kurus varēs ne tikai samīļot, bet arī uzsēsties tiem mugurā un jāt treneru uzraudzībā. Darbosies kafejnīca un amatnieku tirdziņš.

Bērniem līdz 18 gadu vecumam ieeja bez maksas!
Foto: publicitātes

Sestdien, 19. augustā, sākot no plkst. 8:00 rītā sacentīsies jātnieki šķēršļu pārvarēšanā (konkūrā), pārvarot tos uz ātrumu, jājot pa vienam un arī vienlaikus divi jātnieki. Diena iesāksies ar pajūgu braukšanas sacensībām, un būs arī ātruma sacensības bērniem maskās ar ponijiem. Dienas kulminācija būs augstlēkšanas sacensības, kurās profesionāli jātnieki centīsies pārvarēt pēc iespējas augstākus šķēršļus. Kā jau ierasts, sestdienas noslēgumā notiks komandu sacensības «Ride&Drive», kurās laukumā dalībnieki veiks gan šķēršļu maršrutu, gan īpašu maršrutu ar traktoru. Starplaikos skatītājus priecēs poniju šovi un flamenko dejotāju sagatavotais priekšnesums. Būs arī citi pārsteigumi no organizatoriem.

Foto: publicitātes

Svētdien 20. augustā, no plkst. 8:00 rītā jātnieki sacentīsies šķēršļu pārvarēšanā, kam sekos iejāde. Iejāde ir graciozākā jāšanas sporta disciplīna, kas, no malas skatoties, izskatās pēc elegantas dejas. Tā prasa lielu darbu, pacietību un mērķtiecību. Iejādi bieži salīdzina ar daiļslidošanu, jo arī iejādē dalībnieki veic konkrētu elementu programmu un sportistu sniegumu vērtē vairāki tiesneši. Būs arī figurālās jāšanas priekšnesums, kurā vienlaikus piedalīsies seši jātnieki, sinhroni izpildot dažādus elementus.

«Pirms desmit gadiem raudzījāmies ziedošā pļavā meža ielokā un ar lielu entuziasmu vēlējāmies izveidot vienu no modernākajiem zirgu sporta centriem Baltijā, ko esam īstenojuši, pateicoties neatlaidīgam darbam, sponsoru atbalstam un darbinieku entuziasmam. Pašreiz Jauno Jātnieku skolas sporta centrā mājvietas raduši ne tikai sacensību bet arī hobija zirgi, ar kuriem ir iespēja trenēties kādā no daudzajiem laukumiem, kā arī slēgtajā manēžā. Mūsu kompleksa rīkotās sacensības un laukumu kvalitāti augstu novērtē kā Latvijas, tā arī ārzemju jātnieki, kas kuplā skaitā ierodas pie mums uz sacensībām, kā arī tur savus zirgus pie mums. Prieks, ka esam spējuši popularizēt un veicināt jāšanas sporta attīstību Latvijā, un redzams, ka ar katru gadu dalībnieku startu skaits sacensībās aug un Vislatvijas zirgu dienas plešas plašumā gadu no gada, pulcējot arvien vairāk skatītāju. Jubilejas gadā būsim sarūpējuši ne vienu vien pārsteigumu, kurus gan vēl paturēsim noslēpumā, taču aicinām ikvienu būt kopā ar mums, lai kopā radītu svētkus,» Vislatvijas zirgu dienas aicina apmeklēt Elīna Dzenuško, Jauno jātnieku skolas valdes priekšsēdētāja.

Biļetes pieejamas Biļešu Paradīzes kasēs un norises vietā.

X Vislatvijas Zirgu dienu programma

Sestdiena, 19. augustā no plkst. 8:00 līdz 21:00

  • Pajūgu braukšanas sacensības zirgiem un ponijiem.
  • Ātruma un veiklības sacensības. Laukumā neparasti šķēršļi 100 cm augstumā. Šo sacensību nolūks ir parādīt zirga paklausību, veiklību un ātrumu. Uzvarētājs ir sportists, kurš veic distanci visātrākajā laikā bez soda punktiem.
  • Pāru sacensības ar izslēgšanu. Šķēršļu augstums 115-125 cm. Divi dalībnieki sacenšas savā starpā vienlaicīgi divos identiskos maršrutos, startējot uz ātrumu un precizitāti. Uzvarētāji kvalificējas pa pāriem nākamajiem atlases hitiem, un tā turpinās, kamēr divi finālisti nosaka šo sacensību uzvarētāju.
  • Ātruma sacensības jātniekiem līdz 16 gadu vecumam maskās ar ponijiem jautras mūzikas pavadījumā. Šķēršļu augstums 60 cm. Ja lēciena laikā tiek gāzts šķērslis vai arī zirgs atsakās pārvarēt šķērsli, dalībniekam tiek piešķirtas 4 soda sekundes.
  • Stafete jātniekiem ar ponijiem un palīgiem. Komandā ir divi dalībnieki, no kuriem viens izpilda neparastu maršrutu ar zirgu, taču pēc tam abi komandas biedri veic kopīgi veic stafetes uzdevumus. Uzvar ātrākā un precīzākā komanda.

Poniju šovs

  • Spēks un izveicība. Augstlēkšanas sacensības. Šo sacensību nolūks ir demonstrēt zirga spējas pārvarēt 6 lielu šķēršļu rindu. Šie svērteniskie šķēršļi tiek novietoti taisnā līnijā apmēram 11 m viens no otra. Pie vienādiem rezultātiem pretendentiem uz pirmo vietu notiek pārlekšana - šķēršļus katru reizi paaugstinot.
  • RIDE & DRIVE. Ļoti iemīļots Vislatvijas Zirgu dienu maršruts, kas tradicionāli notiek katru gadu un vienmēr ir sestdienas pēdējais maršruts, jo ir nenopietnākais visās sacensībās. Dalībnieki startē pāros – viens no dalībniekiem noteiktu maršrutu veic zirga mugurā, startējot uz ātrumu un precizitāti, otrs maršrutu veic, braucot ar traktoru un startējot uz ātrumu. Laukums ir sadalīts divās daļās un reizē startē divi konkurējoši dueti, dalībnieki startē maskās un katrai komandai ir īpašs komandas nosaukums.

Svētdiena, 20. augustā plkst. 8:00 – 21:00

  • Secīgā stafete - līdz pirmajai kļūdai. Maršrutā komanda – divi dueti. Pirmais dalībnieks pārvar šķēršļus līdz pirmajai kļūdai, kas ir gāzts šķērslis vai zirga nepaklausība, pēc katras kļūdas maršrutu turpina otrs dalībnieks, līdz maršruts ir pabeigts divas reizes.
  • Ideāls laiks. Šķēršļu augstums 60 cm. Sacensības ar laika normu, kura tiek dēvēta par «ideālo laiku». Soda punkti par «ideālā laika» nesasniegšanu netiek piešķirti. Ja «ideālais laiks» tiek pārsniegts, tad par katrām četrām sekundēm, kas iesākušās, tiek piešķirts viens soda punkts. Pārējās kļūdas tiek vērtētas pēc tabulas A.

Labākais rezultāts ir tam sportistam, kura rezultāts – soda punkti, starpība starp uzrādīto laiku un «ideālo laiku» - ir vismazākais.

Sacensībās piedalās jātnieki no 25 gadu vecuma – zirgaudzētāji, zirgkopēji, treneri, tiesneši, grūmi, pajūgu braukšanas un iejādes sportisti, veterinārārsti, un citi jātnieki, kuri nekad/vismaz 5 gadus nav piedalījušies ieskaites sacensībās šķēršļu pārvarēšanā. Šo maršrutu veic arī jātnieki līdz 16 gadu vecumam ar ponijiem, atsevišķā konkurencē.

  • Spēks un izveicība. Augstlēkšanas sacensības ponijiem. Šo sacensību nolūks ir demonstrēt poniju spējas pārvarēt 4 lielu šķēršļu rindu.
  • Iejāde. Izvēles programma Mazās Balvas līmenī. Iejādes sacensības. Meklējot salīdzinājumu iejādei, vispiemērotākais no sporta veidiem būtu daiļslidošana, jo arī iejādē zirgs, jātnieka vadīts, noteiktās vietās laukumā izpilda noteiktus elementus. Zirga deju vērtē sacensību tiesneši, par katru izpildīto elementu piešķirot atzīmes. Šīs ir sacensības kjūrā jeb brīvās izvēles programmā, kurā jātnieki paši sastāda savu shēmu jeb deju un startē īpaši izvēlētas mūzikas pavadībā.

Iejāde. Kjūrs III shēmas līmenī pāros.

Shēmā startē divi jātnieki un divi zirgi, kuri vienlaicīgi izpilda vienādus elementus. Lai veiksmīgi sevi parādītu brīvās izvēles programmā pāros, jātniekiem jāpiemīt lielai meistarībai un jāiegulda milzīgs darbs sagatavošanā, jo šajā programmā jāieklausās un ne tikai savā zirgā, bet arī jājūt, ko dara pārinieks. Sacensības pāros ir ļoti elegantas un aizraujošas. Arī brīvās izvēles programmā pāros sportisti startē īpaši izvēlētas mūzikas pavadībā.

  • Figurālās jāšanas demonstrējums. Skaists sinhronas iejādes priekšnesums, kurā piedalās 6-8 jātnieki.
  • Pajūgu braukšanas sacensības zirgiem un ponijiem.

Pajūgu parāde.

Dāmu un Kungu kauss. Ātruma sacensības krāšņos tērpos. Šķēršļu augstums 120 cm. Dāmu un Kungu kausā atsevišķās konkurencēs startē dāmas un kungi, visi startē īpaši uzposušies – dāmas greznās blūzēs un kleitās, bet kungi raibos kreklos. Maršrutā apģērba ziņā jāļauj vaļa iztēlei! Nosacījums – galvā noteikti jābūt aizsargķiverei. Sacensību organizatori ir sarūpējuši balvas jautrāk un interesantāk ģērbtajām dāmām un kungiem.

Plašāka informācija www.latvianhorses.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu