Varšavā taps «brīnumam pie Vislas» veltīts muzejs

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters

Līdz simtgadei kopš «brīnuma pie Vislas», kā Polijā dēvē uzvaru pār lielinieku iebrucējiem 1920. gadā, Varšavā tiks atklāts šai kaujai veltīts muzejs, vēsta Polijas Radio. Par muzeja būves ieceri pirmdien paziņoja aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs.

Ministrs pavēstīja, ka konkurss par projekta īstenošanu tiks izsludināts rudenī, bet muzeja celtniecība sāksies nākamajā gadā.

Jaunais muzejs būs Polijas armijas muzeja filiāle.

«Mūsu koncepcija paredz attēlot visu kaujas mērogu - teritoriju, kuru tā aptvēra, militāros elementus, kas tika izmantoti šajā kaujā, bruņutehniku, ieročus, uniformas, kurās karoja abas puses. Turklāt ir milzīgie autentiskie balti-sarkanie karogi, kas tolaik plīvoja pār Varšavu,» norādīja Macerevičs.

Muzeja celtniecība tiks finansēta no Nacionālās aizsardzības ministrijas budžeta.

Šobrīd Polijā piemin 97. gadskārtu kopš Varšavas kaujas, kas ilga no 13. līdz 25. augustam 1920. gadā.

Tiek uzskatīts, ka uzvara Varšavas kaujā paglāba pēc Pirmā pasaules kara atjaunoto Polijas neatkarību un novērsa boļševiku revolūcijas izplatīšanos tālāk uz rietumiem, tostarp ļaujot arī Latvijai nostiprināt savu tikko izcīnīto neatkarību.

Kaujas gaitā Polijas armija maršala Jozefa Pilsudska vadībā uzsāka pretuzbrukumu un padzina Mihaila Tuhačevska komandēto padomju Krievijas karaspēku, kas bija sasniedzis jau Varšavas pievārti.

Kaujā krita aptuveni 4500 poļu karavīru, 10 000 pazuda bez vēsts un 22 000 guva ievainojumus. Tikmēr krievu zaudējumi bija 10 000 kritušo, 500 pazudušo bez vēsts, 30 000 ievainoto un 66 000 gūstekņu.

«Brīnums pie Vislas» tiek pieskaitīts pie tām 18 visnozīmīgākajām kaujām vēsturē, kas mainījuši visas pasaules likteni.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu