Apceļo Latviju: Veldze tehniskajā ūdenī Veczemju klinšu kempingā (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Bērnībā katru vasaras brīvlaiku pavadīju pie jūras, tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka tieši ūdens mani turpina vilināt arī tad, kad bezrūpīgās vasaras jeb «suņu dienas» jau vairākus gadus tiek pavadītas galvaspilsētas centrā. Divu domu nav – brīva diena, tātad – uz jūru! Un šoreiz uz Veczemju klintīm, kas turpat netālu no manām bērnības vasaras mājām Kursīšos.

Veczemju klintis un Vidzemes akmeņainā jūrmala atrodas aptuveni 90 km attālumā no Rīgas, Limbažu rajona Salacgrīvas un Liepupes pašvaldību teritorijā. Nokļūšana pavisam vienkārša – no Rīgas jābrauc tikai pa Tallinas šoseju Salacgrīvas virzienā līdz brīdim, kad aiz Tūjas pagrieziena labajā ceļa pusē būs norāde uz Veczemju klintīm. Tālāk jāturpina 5,2 km garš posms pa zemesceļu, kad ceļa galā jūs sagaidīs smaidīga naudiņas iekasētāja, jo transporta līdzeklis jāatstāj maksas zonā. Vieglajām automašīnām tie būs 3 eiro, bet stāvi kaut diennakti. Bet nu par pašu brauciena mērķi – Veczemju klintīm.

Foto: TVNET

Dabas liegums «Vidzemes akmeņainā jūrmala» ir 12 km garš jūras krasta posms, kur apskatāmi smilšakmens atsegumi jeb tā dēvētas Veczemju klintis. Klintis radušās pirms 350 - 380 miljoniem gadu, devona periodā. Viļņi te izveidojuši līdz 3, 5 - 6 m augstu stāvkrastu, kur 480 metru garumā atsedzas sarkanas smilšakmens klintis ar seklām abrāzijas alām, nišām, grotām un citiem veidojumiem.

Daudzi apmeklētāji «iezīmējuši» klintīs savu teritoriju, ierakstot tajās iniciāļus, atzīstoties mīlestībā kādai Līgai un parādījuši savas «mākslinieciskās» prasmes citos neestētiskos veidos. Bet tas uz vareno klinšu fona ir sīkums. Izrādās, ka šajā pusē uzņemtas arī filmas «Ilgais ceļš kāpās» un «Zītaru dzimta».

Foto: TVNET

Brīvdienās cilvēku ir daudz – akmeņainās jūras krastā ļaudis sauļojas un peldas. Dažs labs saules nogurdinātais paslēpies klinšu alās. Cilvēku burzma nav nekas pārsteidzošs, jo blakus klinšu teritorijai ierīkots kempings.

Kempings «Klintis» piedāvā ikvienam atpūtniekam plašas iespējas – ir iespējams uzcelt savu telti, tāpat noīrēt piknika vietas ar galdiem, soliņiem. Ja nav līdzi sava grila, tad arī to iespējams noīrēt vai iegādāties malku ugunskura kurināšanai. Cenas variē – savu izraudzīto placīti iespējams noīrēt uz diennakti vai pāris stundām, kā sirds vēlas. Vairāk par kempinga iespējām var uzzināt šeit.

Kempinga teritorijā ikviens var veldzēties tehniskajā ūdenī, kas, tiesa gan, nav paredzēts dzeršanai. Tāpat «Klintīs» atrodas restorāns, kā arī kafejnīca, kur iespējams iegādāties kafiju, tēju, saldējumu un citus našķus par demokrātiskām cenām.

Foto: TVNET

Jūra allaž ir laba ideja. Kamēr vēl ir vasara un laiks mūs lutina, iesaku izmantot kempinga iespējas draugu vai ģimenes lokā, jo sajūta ir kā mazā festivālā, tikai šeit teritorija atšķirībā no citiem festivāliem ir ļoti sakopta. Starp citu, dienu pirms mūsu ierašanās jūras krastā notika kāzas, un dekorācijas joprojām bija saglabājušās. Tiem, kuri tikai apskatīt Veczemju klintis, iesaku atbraukt arī ziemā – skats pavērsies pavisam citādāks un arī atpūtnieku būs krietni mazāk.

TVNET un Apollo aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc TVNET un Apollo aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas! TVNET un Apollo aicina - apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz epastu - celotajs@tvnet.lv

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu