Uz Nacionālās bibliotēkas rampas būs vērojama Veidenbaumam veltīta performance

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas rampas 16. septembrī plkst.20 būs vērojama dzejnieka Eduarda Veidenbauma 150. gadu jubilejai veltīta fantāzijas performance «Mehāniskais Veidenbaums», informē pasākuma producente Anete Enikova.

Viņa skaidroja, ka «Mehāniskais Veidenbaums» ir trīs filozofu refleksijas par Eduarda Veidenbauma darbu «Apcerējumi iz mekānikas» (1894), kas papildinātas ar dzīvās animācijas un skaņu etīdēm.

«Mehāniskā Veidenbauma tēls tiek dekonstruēts balstoties gan vēsturiskās liecībās par tā laika latviešu studentu dzīvi Tērbatā, gan Veidenbauma vēstulēs ar brāli un laika biedriem, dzeju, zinātniskajiem apcerējumiem, bet galvenokārt uz darbu «Apcerējumi iz mekānikas«. Šis apcerējums bija savam laikam revolucionārs darbs, kas nevis izvirzīja jaunas teorijas vai veica atklājumus fizikā, bet sniedza ieskatu zemniekiem ekonomiskāk izlietot savus spēkus,» sacīja Enikova.

Projekta radošo komandu veido filozofi Andrejs Balodis, Ainārs Kamoliņš, Andris Hiršs, dzīvās animācijas māksliniece Māra Uzuliņa, mūziķis Dimitrijs Rastoropovs un režisore Justīne Vaivode. Pasākuma scenogrāfijā tiek izmantoti Riharda Ābeltiņa interaktīvie mehānismi.

Projekta norisi atbalsta Latvijas Kultūras akadēmija un Valsts kultūrkapitāla fonds, sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un Latvijas Radio 6.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu