Apceļo Latviju: Kā parādīt Latviju šīs paaudzes bērnam jeb ceļo bez «multenēm planšetē» (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Šis bija pirmais gads, kad kopā ar ģimeni apzināti plānojām nedēļas ceļojumu pa Latviju. Termins «apzināti plānojām» lai jūs nemaldina, mēs nebūt neesam pārlieku piesardzīgi vai kaut kāda iepriekš izstrādāta grafika izpildes teicamnieki. Nē, mēs mīlam piedzīvojumus un negaidītas situācijas! Šoreiz plāns vairāk izpaudās aktivitātēs bērniem, jo, būsim reālisti, - «cik ilgi vēl jābrauc? kad būsim klāt?», «žēl, ka es nevaru planšeti pāris minūtītes», «man ir garlaicīgi…», «es gribu mājās» ir visai bieži dzirdamas frāzes no automašīnas aizmugures.

Labs ceļojums = forša kompānija + vēss miers + humora izjūta!

Pirmkārt, labākais ierocis pret garlaicību ir paaicināt bariņā bērna vienaudžus un vienkārši foršu kompāniju. Mums palaimējās, jo meitiņas bērnudārza drauga vecāki ir mums arī labi draugi un kaimiņi. Tas iedvesmo! Jāatzīst, ka sešgadnieki ir ļoti interesants vecums, kas ne vien spēj drosmīgi paust savu nostāju, bet to arī pārliecinoši argumentēt, tāpēc esiet gatavi būt gan enciklopēdijas ar nosaukumu «kas kur kad», gan arī miera nesēji, kas nepieciešamības gadījumā spēs pārtraukt drāmu un novērst jezgu turpmākajā ceļā. Katrā ziņā interesanti būs noteikti! Otrkārt, vienmēr atceraties, ka būsiet ar bērnu 24 h diennaktī ilgāku laiku no vietas, kas parastam strādājošam vecākam ir neierasta situācija, gluži tāpat bērnam, tāpēc reakcijas uz dažādām lietām var būt negaidītas. Ne velti saka, vislabāk otru spēj iepazīt ceļojumā – tad nu, ja esi tam gatavs, uz priekšu!

Foto: TVNET

KARTE.jpg

Ceļojuma misija: kopā atklāt dabas dažādību un iemācīt ko jaunu bērniem

Mēs izvēlējāmies ceļot ar automašīnām, tāpēc, protams, visu ceļojuma laiku bijām visai elastīgi un sava laika pārvaldnieki. Turklāt bērni ar savām nepieciešamībām prasa ik pa laikam veikt pitstopus visneiedomājamākajās vietās. Ceļojuma plāns, kā jau minēju, tapa iepriekš, kad, sanākot uz kopīgām vakariņām, burtiski ar pirkstu braucām pa Latvijas karti un izvēlējāmies iekārojamākos apskates punktus. Noteikums bija redzēt dažādību, tāpēc braucām no Kurzemes jūras līdz tālākajam Latgales galam. Otra svarīgākā misija - ļaut bērniem piedzīvot dažnedažādus jaunatklājumus, kas tad arī noturēja mazo pētnieku interesi, aizmirstot par kārdinošajām tehnoloģijām, kas tobrīd vientuļi krāj putekļus mājas plauktā.

Foto: TVNET

Kā apvienot mitināšanos teltīs ar romantiku un nelielu komfortu?

Telts mums visiem bērnībā ir likusies kas ļoti intriģējošs un, ja vēl vari ar mammu un tēti visu nakti gulēt šajā «mājiņā», – īsta medusmaize, pat ja naktī dabiskās vajadzības sauc un jāiet tumsā pie izfantazētiem lāčiem un raganām. Mēs nolēmām, ka bērnu pirmo pieredzi ar palikšanu teltīs būtu labi apvienot ar nelielu komfortu (pieejamu ūdeni, nojumi, labiekārtotu tualeti, ugunskura vietu un malku, ierīkotu peldvietu utt.), nevis doties visdziļākajā mežā pie, iespējams, (ne)izfantazētiem lāčiem, kur, ja godīgi, pati nejustos droši, kur nu vēl spētu atklāt bērnam, cik feini ir palikt teltīs kaut kur Latvijā neskartā dabā. Tas mums būs nākamais līmenis.

Jāsaka, ka Latvijā ir ļoti daudz šādu iespēju, kur tu vari dabūt «divi vienā», atliek vien pētīt un izvēlēties. Bērni par to visu, protams, bija sajūsmā!

Vakara «vanna» skaistajā Zebrus ezerā; ēst «Tūristu brokastis» pie ugunskura tumsā; došanās uz telti ar lukturīšiem; ķiķināšana pirms miega

uz tēta piepūsta matrača un laišanās saldā miegā, fantazējot, ko mēs darīsim rīt!

Camping.lv

Dalīt taku ar lamu, paglaudīt strausa kaklu jeb dzīvnieku parks mini zoo vietā

Lieta, kas vieno mūsu ģimenes, ir mīļums pret dzīvniekiem, tāpēc vēlējāmies bērniem parādīt kādas vietas, kas nelīdzinās zooloģiskajam dārzam, bet kur ir iespēja nonākt tuvākā kontaktā ar dzīvnieku un uzzināt par tiem daudz jauna no to saimniekiem. Pirmā iesakāmā vieta ir eksotisko dzīvnieku parks Dundagā. Uzsveru vārdu «parks», jo šeit nevienam dzīvniekam nav krātiņa. Maksimums, zināmu drošības apsvērumu pēc, aploks strausiem un aizgalds kamielim. Tātad pavisam jauns – apmēram gadu strādājošs, fantastisku cilvēku ģimenes veidots projekts, kur katrs eksotiskais dzīvnieciņš nonācis tikai pēc rūpīgas aprūpes izstudēšanas un kopēja prasmju pierādīšanas. Saimniece pati pēc biļešu pārdošanas instruēs par visu, kas jāzina, lai pēc tam ļautu bērniem pašiem vērt vaļā parka vārtus un doties iepazīt. Iesakām daudz jautāt, jo parka saimnieki patiešām ir zinoši un labprāt izrādīs savus mīluļus. Pat ļaus papaijāt strausu jaunkundzes kaklu un ar kolorītu stāstu demonstrēs, cik interesanti noris strausu pārošanās. Nākamais saimnieku plāns ir iegādāties ķengurus, bet pagaidām vēl tiek studēta to turēšanas specifika.

Eksotisko dzīvnieku parks

Kā no šīs sprogainītes var dabūt saldējumu?

Ar Ilutu Straģi iepazinos gadatirdziņā, kur manas meitas laktozes nepanesība kā magnēts pievilka pie stenda ar nosaukumu «Aitas piena saldējums»! Vārds pa vārdam, siltums aitu saimnieces acīs, un es jau saku: viss, vasarā braucu ciemos! Tad nu arī turp devāmies – uz Bauskas novada Brunavas pagasta zemnieku saimniecību «Krišjāņi». Iluta ir fantastiska sieviete, kura pašreiz vienīgā visā Latvijā tur aitiņas pienkopībai (piens, jogurts, siers un saldējums!). Pagaidām visas 40 baltās sprogainītes ik vakaru tiek ar rokām izslauktas, kas mums šķita kas nereāls. Apčamdījuši aitu baru, kopā ar ganu suneni Railu palaidām to aplokos. Tālāk bija sagatavots darbiņš pilsētas bērniem: pabarot trušus un salasīt kūtī oliņas. Lūk, šī ir labākā atrakcija no visām! Pēc darbiņa nogaršojām sierus, un tad nāca patiesais laimes mirklis – tika iznesta īsta saldējuma mašīna, kur ielejot aitiņas pienu, pats vari spiest saldējumu! Lieki piebilst, cik skaļi bija sajūsmas spiedzieni un kliedzieni, kas noteikti lika siltajā vasaras vakarā saausīties buciņiem tuvajā mežiņā. Ja ir vieta, no kuras negribējās braukt prom, - tas bija te!

 

Jaunatklájums- saldéjums no aitinju piena! #brunava #aitassaldejums #aitkopiba

A post shared by gerditta (@gerditta) on

 

Palika, palika aiz mílestíbas vistiña dzíva:) #lobgale #aitkopiba #aitassaldejums #brunava

A post shared by gerditta (@gerditta) on

Vai muzejā būs arī lībiešu skelets?

Šādu jautājumu saņēmu no bērniem, kad teicām, ka dosimies aplūkot to ļautiņu māju, kuri diendienā cēlās un gāja gulēt jūras malā. Bērniem jūra ir stihija, tāpēc interesēja, kas slēpjas aiz vārdiem «laivu kapsēta» un kas tie lībieši tādi bijuši, kas ēd vien zivis un tamborē tīklus. Protams, lieliskākā vieta, kurp doties, ir Mazirbe. Tur baudījām pusi dienas – peldēšanās mazjūrā, laivu kapsētas apskate, vilkača kapa meklēšana, lībiešu muzejs un īstas lībiešu pusdienas. Biju dzirdējusi par jaukajiem lībiešu sētas «Stūrīši – Branki» saimniekiem, tāpēc, iepriekš vienojoties, pasūtījām lībiešu ēdienu degustāciju. Ierodoties jau sapratām, ka te viesošanās ieilgs, jo saimnieki un vietas pozitīvā enerģētika ievelk tevi kā Dieva ausī! Kad palūkojām muzeja kolekciju un skaisti sakopto sētu, saimniece mūs veda uz pusdienošanas vietu romantiskajā verandā. Redzot, kas būs jāpievar, tapa skaidrs, ka mums klāsies kā Vinnijam Pūkam, kurš pa durvīm no Trusīša alas mājās vairs netika. Gardi, autentiskā vidē un ar mīlestību. Brauciet! Arī nesezonā, jo tur ir vieta nakšņošanai un pirtiņas iespējas.

Branki - Stūrīši

Podi, bultas, princeses, AB parks, makšķerēšana

Ceļojot tālāk, mēs apmeklējām arī jauno AB piedzīvojumu parku, kur reti saulainā šīs vasaras diena mūs patiešām palutināja, dodot iespēju izbaudīt plašās atrakciju iespējas. Gribi nokausēt bērnu - palaid viņu savvaļā tepat, kur spiegt, priecāties, lēkāt un skriet kaut uz riņķi var legāli un tas te ir pat iesakāmi :)

 

Nodevám ugunjus viskarstákajá gada diená! #avarijasbrigade #avārijasbrigādesparks

A post shared by gerditta (@gerditta) on

AB parks

Pārsteidzošus mirkļus piedzīvojām Preiļos, kur, kā izrādās, ir fantastiska Leļļu pasaule jeb karaļvalsts, kur var aplūkot mākslinieces Vladlenas smalkās autorlelles. Pēc tam paši iejusties princešu pasaku tēlos, tikai par trim eiro jūs saposīs ģērbējas un varēsiet paši veidot skaistu ģimenes foto arhīvu. Rēķinieties, ka meitenītes ir dikti grūti pēcāk izdabūt no šīm princešu drānām.

 

#latgale #lellukaralvalsts #rozeirforsha

A post shared by gerditta (@gerditta) on

Leļļu karaļvalsts

Paviesojāmies arī Lubānā, kur, kamēr bērni nodevās makšķerēšanas priekiem, vecāki apmeklēja Lubānas vīnotavu, kam ir liels potenciāls Latvijas pašreizējā vīnu tirgū. Saimnieks ar ļoti interesantu ekskursiju parādīs, kā vīns top, iespējama arī degustācija. Obligāti jāapmeklē slavenā Lubānas ēdnīca! Tālāk devāmies iepazīt lokšaušanu, atklājums bija, cik tā ir patiesi meditatīva nodarbe kā lieliem, tā maziem.

Foto: TVNET

Lubānas vīnotava

Esot Krāslavā, grēks ir neuzzināt visu par podniecību, tāpēc mums bija norunāta tikšanās ar omulības un humora pilno podnieku Valdi Pauliņu. Noteikti iesakāms onkuliņš, kas visu izstāsta tik feini, ka bērni pa kluso ne vien saēdās mālus, bet arī jau desoja tos mīcīt, kaut kājas vēl par īsām, lai pagrieztu podnieka ripu. Caur nelielām drāmām un cīniņu pretī mērķim tikām katrs pie sava mākslas darba, kas tagad kā piemiņa visiem atgādina par jauko ceļojumu. Lielisks veids, kā atklāt bērniem daiļamatniecību – dodot iespēju pašam uzreiz darīt. Bet buciņam «radziņi» būs, tāpēc ar vēsu prātu!

 

Tá arí Dievinsh to pasauli izvirpoja:) #valdispaulinsh #latgale #kraslava

A post shared by gerditta (@gerditta) on

Foto: TVNET

Valdis Pauliņš

Protams, nav iespējams aprakstīt visu, jo lieliski brīži tika vēl piedzīvoti Aglonas pirtī ar kaislīgu pēršanos, Vecpiebalgas romantiskajās ūdensrozēs un Kaķīšpapa Skalbes muzejā, garāmbraucošās magoņu pļavās, Jaungulbenē miglā virs pļavas, kur teju jālaiž kumeļš ārā, un vēl un vēl…

Foto: TVNET

Dodieties apceļot Latviju un dariet to kopā ar bērniem!

TVNET un Apollo aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc TVNET un Apollo aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas! TVNET un Apollo aicina - apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz epastu - celotajs@tvnet.lv

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu