Pasaku svētki Alises brīnumzemē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

2.septembrī 13:00 Džūkstes Pasaku muzejā (Džūkstes pagastā, Lancenieku skolā, Tukuma novadā) notiks pasākums ģimenēm «Pasaku svētki Alises brīnumzemē». Svētkos varēs sastapt tēlus no pasakas «Alises piedzīvojumi Brīnumzemē», jautri un izzinoši pavadīt dienu kopā ar ģimeni pirms jaunā mācību gada sākuma. Vienlaikus svētkos tiks atklāta arī izstāde par kāzām jeb vedībām Džūkstē.

Kā jau pasakās, arī Pasaku svētkos notiks brīnumi, kur puķes un kukaiņi būs sastopami lielāki nekā ikdienā. Savukārt tēli no pasakas «Alises piedzīvojumi Brīnumzemē» aicinās iesaisties atjautīgās spēlēs, rotaļās un radošās nodarbībās. Cepurnieks mācīs savu amatu. Oliņš Boliņš cerēs uz apmeklētāju palīdzību, lai tiktu pāri žogam. Labākais Alises draugs Rotaļnieks parādīs aizraujošākās rotaļas. Ļaunā karaliene ar dažādiem uzdevumiem mācīs sasniegt mērķi. Baltais Trusis parādīs, kā izveicīgi lēkt, bet pēc tam viesmīlīgi cienās ar tēju un aicinās nobaudīt Brīnumzemes launagu.

Pasaku svētki tiek svinēti par godu latviešu rakstniekam un folkloristam Ansim Lerhim-Puškaitim (1859 - 1903), kas dzīvojis un strādājis Lanciņu skolā, kur šobrīd atrodas Džūkstes Pasaku muzejs. Aptuveni 6000 pasakas A. Lerha-Puškaiša sakārtojumā izdotas septiņu sējumu krājumā «Latviešu tautas teikas un pasakas» (1891-1903, 2001). Muzeja izstādes veidotas par A. Lerha-Puškaiša sacerēto oriģinālpasaku tēmām, kas radītas, lai attīstītu bērnu iztēli un domāšanu.

Svētku laikā tiks atklāta jauna izstāde «No lūkošanās līdz mārtošanai», kas veltīta vieniem no svarīgākajiem godiem cilvēka dzīvē - kāzām jeb vedībām. Izstāde organizēta četrās daļās atbilstoši kāzu tradicionālajai norisei: izredzētā noskatīšanai jeb nolūkošanai, saderināšanās laikam jeb derībām, līgavas vešanai uz jaunā vīra mājām jeb vedībām, jaunlaulāto ievešanai precētas sievas un vīra kārtā jeb līgavas mārtošanai, ko dēvē arī par mičošanu.

Izstādes pamatā ir Džūkstē lietotas kāzu dziesmas, ko pierakstījis Ansis Lerhis-Puškaitis tieši savā kāzu gadā un nosūtījis Rīgas Latviešu biedrības Zinību komisijai. Rokraksts glabājas Latviešu Folkloras krātuvē, bet līdz šim nav publiskots. Džūkstes izloksnē tapušās kāzu dziesmas atspoguļo vedību norisi 19. gadsimta pēdējā ceturksnī un sniedz zināmu priekšstatu par dzīvesveidu, tradīcijām un valodas īpatnībām. Iespējams, tieši tādas kāzu dziesmas dzirdēja Ansis un Luīze.

Alisēm ieeja Pasaku svētkos bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu