Sākusies gatavošanās tradicionālajai Baltu vienības uguns sasauksmei

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/michaelpollak

Tuvojoties Baltu vienības dienai, kas Latvijā, Lietuvā un citviet pasaulē ik gadus tiek atzīmēta 22.septembrī, sākusies gatavošanās un reģistrēšanās tradicionālajai Baltu vienības sasauksmei un uguns iedegšanai kalnos, pilskalnos un citās ar baltu vēsturi saistītās vietās.

Šai reizē sasauksme iegūst īpašu nozīmi arī tādēļ, ka Lietuvā šis gads pasludināts par pilskalnu gadu.

Pieminot 1236.gadā notikušo Saules kauju, kurā žemaišu un zemgaļu spēki sakāva Zobenbrāļu ordeni, kopš 2000.gada ar Lietuvas Seima un Latvijas Saeimas lēmumu 22.septembris tiek atzīmēts kā Baltu vienības diena.

Baltu vienības sasauksmes tradīcija aizsākta 2005.gadā Lietuvā, kad ugunis tika iedegtas Žemaitijā esošajos Girniku, Šatrijas un Sprūdes pilskalnos. Pirmie sasauksmes aizsācēji bija Šauļu dabas un kultūras mantojuma aizsardzības klubs «Aukuras», Žemaišu kultūras biedrība un Varņu reģionālā parka direkcija.

Gadu vēlāk, pieminot Saules kaujas 770. gadskārtu, sasauksmei tika aicinātas pievienoties arī citas kopienas Lietuvā un Latvijā. Sasauksmes dalībnieku skaits strauji auga, un pirms gada Baltu vienības dienas vakarā ugunis atmirdzēja jau aptuveni 180 pilskalnos Lietuvā, Latvijā, Polijā, Baltkrievijā un citās valstīs.

Šogad ap baltu vienības ugunīm paredzēts pulcēties piektdien, 22.septembrī, no plkst.20.00 līdz 21.00 (pēc Latvijas laika). Plašākas ziņas par sasauksmi, padomus uguns kūrējiem un šā gada baltu vienības uguņu karti var atrast interneta adresē http://www.aukuras.lt/sasauka/lv/.

Lai savlaicīgi apkopotu un parādītu kartē ziņas gan par visām vietām, kur tiks iedegtas ugunis, gan par to, kas būs kūrēji, Baltu vienības sasauksmes koordinatori aicina iesūtīt šo informāciju uz minētajā vietnē norādītajām adresēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu