Pastariņa muzejā atzīmēs rudens iestāšanos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

22.septembrī Pastariņa muzejā (Bisniekos, Dzirciemā, Zentenes pagastā, Tukuma novadā) ar latviskām tradīcijām un izstādes atklāšanu tiks atzīmēti Rudens saulgrieži. Tieši šajā dienā plkst. 23:02 iestājas astronomiskais rudens, kad nakts un diena ir vienāda garuma, bet turpmāk naktis kļūs garākas par dienu.

Rudens saulgrieži saukti arī par Miķeļiem jeb Miķeļdienu, kas uzskatāma par gada auglīgākās daļas aizvadīšanas svētkiem. Svētku latviskais nosaukums ir Apjumības jeb Appļāvības, jo šajā dienā pēdējo reizi pļāva labību. Miķelis latvju dainās saukts par bagātu vīru, arī par maizes tēvu, kas saistās ar rudens ražas ienākšanos.

Plkst. 10:00 apmeklētāji aicināti lasīt ābolus, gatavot ābolu virtenes un cept tradicionālos Rudens saulgriežu gardumus, tajā skaitā arī īpašo saulgriežu maizīti. Savukārt plkst. 13:00 gan mazi, gan lieli apmeklētāji aicināti piedalīties Rudens saulgriežu svinībās - seno latviešu rotaļās un pašu sagatavotā cienasta mielastā.

Pasākumā tiks atklāta arī Lapmežciema gleznošanas studijas izstāde «Par un ap Pastariņa muzeju». Darbi tapuši plenēra ietvaros Pastariņa muzejā, kur 12 studijas dalībnieces iedvesmojās no rakstnieka E. Birznieka-Upīša dzimtās vietas un muzeja interjera. Studijas vadītāja Līvija Brigita Pavlovska stāsta, ka ideja par plenēru radusies Pastariņa muzeja gleznainās atrašanās vietas dēļ. Izstāde būs skatāma līdz šā gada 21. decembrim rekonstruētā vāgūža telpā.

Pastariņa muzejs ir vienīgā atjaunotā Ziemeļkurzemes lauku sēta, kurā ar spēlēm un rotaļām, lauku darbiņiem var iepazīt latviešu dzīvesveidu, kad tajā dzīvoja rakstnieks E. Birznieks-Upītis (1871-1960), bērnībā saukts par Pastariņu. Pastariņa muzejs ir muzejs bērniem, kas paši vēlas darīt lauku darbus, apgūt tradicionālās spēles un rotaļas, iepazīt Ziemeļkurzemes lauku sētas sadzīvi, tradīcijas un iepazīt Birznieku dzimtas vēsturi.

Pastariņa muzejs

Bisnieki, Dzirciems, Zentenes pagasts, Tukuma novads

Sanita Ratniece - Pastariņa muzeja vadītāja

T. 28651091; pastarinamuzejs@tukumamuzejs.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu