Starptautiskais folkloras festivāls aicina svinēt rudens atnākšanu Katlakalnā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 22. līdz 24.septembrim Katlakalnā, Ķekavas novadā, norisināsies IV Starptautiskais folkloras festivāls «Rudenāji».

«Rudenāji» Katlakalnā ir ikgadēja tradīcija, taču starptautisks festivāls ar šādu nosaukumu te sabrauc katru otro gadu septembra nogalē. Šogad Katlakalna Tautas nams sadarbībā ar Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fondu, Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju un Latvijas Folkloras biedrību aicina svinēt rudens atnākšanu trīs dienu garumā tepat Pierīgā.

«Dažādu tautu tradīcijām bagāto festivālu ieskandinās dūdu, bungu un tauru skaņas pie Katlakalna Tautas nama, kur vakara gaitā norisināsies sadziedāšanās un īpašais lāpu gājiens uz Sauliešu pilskalnu, lai kopīgi piedalītos Rudenāju rituālā un baudītu dažādu novadu tradīcijas, svinot rudens godus. Tāpat godināsim arī Baltu vienības dienu, kuru šajā vakarā svin visas baltu tautas,» stāsta pasākuma organizatore un Katlakalna Tautas nama vadītāja Aija Vitmane.

Savukārt rudens svētku otrajā dienā ikviens aicināts apmeklēt Rudenāju tirgu jeb Saberus, kur varēs iegādāties dažādus amatnieku un mājražotāju labumus - sākot ar bērzu tāšu spēlēm un pasaulē izslavētajiem Baltinavas lupatu deķiem līdz sudraba un bronzas rotām. Pasākumā visas dienas garumā skanēs dziesmas, dalībnieki varēs iet rotaļās, piedalīties atjautības un spēka sacīkstēs, kā arī izmēģināt roku radošajās darbnīcās. Festivāla laikā tiks meklēta skanīgākā Katlakalna balss, turklāt kopīgi tiks veidota arī lielā Katlakalna Saberu skulptūra, lai nākamais gads būtu labs un ražīgs. Festivāla apmeklētāji aicināti ņemt līdzi ziedus, dārzeņus, graudu sauju vai kādu citu rudens velti, ko izmantot kopīgās skulptūras veidošanā.

Vakarā ar īpašu koncertu uzstāsies festivāla ārzemju viesi - etnogrāfiskā kopa RIHO no Gruzijas, lietuviešu kopu ŽAISA no Kauņas, PÄRIMUSLAULU SELTSING no Igaunijas un Čehijā dzīvojošo latviešu kopa KRUSA. Tāpat dienas izskaņā tiks svinētas arī Apjumību dzīres.

«Rudenāji» noslēgsies svētdien, 24.septembrī, kad festivāla dalībnieki ar koncertprogrammu viesosies Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā.

IV Starptautiskais folkloras festivāls «Rudenāji» aicina baudīt tradīciju burvību, iepazīt dažādu tautu paražas, godināt rudeni un svinēt ražas svētkus.

Festivālu rīko Katlakalna Tautas nams sadarbībā ar Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fondu, Latvijas Folkloras biedrību un Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu