Ceļvedis: Miķeļi, Baltijas pērle, vīnogas, Labvēlīgais Tips, Nite Jewel u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rudens saulgrieži, saukti arī par Miķeļiem jeb Miķeļdienu, kas uzskatāma par gada auglīgākās daļas aizvadīšanas svētkiem, jau izsenis iezīmē lauku darbu pabeigšanu un svinības ar bagātīgu mielastu, skaļu līksmību un tradicionālo Miķeļdienas tirgu. Tad nu - aiziet!

PASĀKUMI

Miķeļdienas gadatirgus Vecrīgā

Miķeļi ir rudens saulgrieži, kad saule pagriežas uz ziemas pusi, tāpēc diena un nakts ir vienā garumā un iestājas astronomiskais rudens. Zemkopim tas ir svarīgs pieturas punkts, ir padarīti nozīmīgākie lauku darbi un pienācis laiks savākto ražu celt saulītē, svinot ražas svētkus. Tirgus laukumā 23. septembrī plkst. 10:00 - 17:00 acis priecēs Latvijas laukos augušu ķirbju kaudzes, ābolu, bumbieru, dzērveņu un brūkleņu grozi. Saimnieces piedāvās pašu gatavotus ievārījumus, sierus, kārdinošus, spīdīgus pīrāgus un pašceptu maizi. Ikviens varēs baudīt un nopirkt svaigi sviestu medu, gaļas kūpinājumus, gardas plekstes, zeltainas reņģes un citas zivis. Savukārt amatnieku teltīs būs iespējams atrast gan etnogrāfiskus, gan mūsdienīgus linu izstrādājumus, keramiku, rotas, koka karotes un daudz ko citu. Miķeļdienas gadatirgus gaisotni kuplinās arī skatuves programma ar dziesmām un dejām.

Foto: publicitātes

Rudens ražas svētki Brīvdabas muzejā

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ielūdz uz Rudens ražas svētkiem 24. septembrī no 10:00 līdz 16:00. Svētku viesiem būs iespēja iegādāties dažādus vietējos lauku labumus un amatnieku darinājumus bagātīgajā Miķeļa dienas tirgū, nogaršot vilinošo Saberu ķirbju zupu un apmeklēt Katlakalna IV starptautiskā folkloras festivāla RUDENĀJI noslēguma koncertu. Šogad svētki pulcēs gandrīz 80 tirgotāju no Latvijas un viesus no Lietuvas.

Foto: publicitātes

Kalnciema kvartālā nedēļas nogalē norisināsies pasākums «Rudens ražas svētki»

Kalnciema kvartālā 23.septembrī no plkst.10 norisināsies pasākums «Rudens ražas svētki», informēja Kalnciema kvartāla pārstāve Una Meiberga. Kalnciema kvartāla zemnieki piedāvās iegādāties burkānus, kartupeļus un bietes, kā arī kabačus un ķirbjus, ogu ievārījumus, dažādus sīrupus, ķiplokus, dzērvenes, bišu medu un melones. Savukārt amatnieki apmeklētājiem piedāvās dažādus adījumus un koka izstrādājumus, kā arī rotas gan ikdienas priekam, gan svinīgākiem pasākumiem. Pasākuma laikā no plkst.11 līdz 15 bērni varēs piedalīties biedrības «Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas» darbnīcā. Bērniem būs iespēja pamēģināt šaut ar kaķeni, lēkt pa krāsu purvu, meklēt apslēpto mantu, kā arī veidot gleznas no dabas materiāliem.

Foto: publicitātes

Miķeļdienas andele Jēkabpilī

Svētdien, 24.septembrī, no plkst. 10.00 aicinām visus uz Jēkabpili, tur Krustpils saliņā norisināsies Miķeļdienas gadatirgus, kurā piedalīties aicināti pircēji un pārdevēji, mājražotāji un amatnieki, lauku un meža labumu vācēji, čaklās rokdarbnieces un prasmīgās saimnieces. Īpaši aicināti ķirbju audzētāji, kuri var atvest savu lielāko ķirbi uz «Varenākā ķirbja» konkursu. Lielākajiem ķirbjiem garantētas labas balvas. Pasākumu vadīs Miķelis un Jumaliņa, kurš kopā ar folkloras kopas dalībniekiem apstaigās tirgu un apdziedās tirgotājus, vēlot veiksmīgu tirgošanos un labu ražu citu gadu.

Foto: publicitātes

Miķeļa tirgus Rēzeknē

24.septembrī no plkst. 10.00 līdz 15.00 aicinām uz ikgadējiem ražas svētkiem - Miķeļa tirgu Rēzeknē, Kultūras un atpūtas parkā, Raiņa ielā 29a. Kā ierasts, būs gan tirgošanās un mielošanās, gan muzicēšana un dejošana. Šogad aktivitātes un jokošana par un ap kāpostiem! Miķeļa tirgus sāksies plkst. 10.00, tajā būs gan zemnieku dārzos izaudzētie labumi, gaļas un zivju kūpinājumi, siers, medus, zāļu tējas, gan amatniecības meistaru darinājumi - groziņi sēņošanai, skalu grozi malkai, keramika, koka karotes ievārījuma gatavošanai u. c.

Foto: publicitātes

Izstāde «Latvijas vīnogas 2017»

23. un 24. septembrī ikgadējā izstādē «Latvijas vīnogas», kuru organizē Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība, būs apskatāmi vairāk nekā 100 dažādu vīnogu šķirņu paraugi no visas Latvijas. Šogad izstāde ir īpaša ar to, ka tā notiks atjaunotajās Bauskas pils viesmīlīgajās telpās. Izstādes apmeklētājus, kā jau katru gadu, priecēs plašs vīnogu šķirņu klāsts, ogu paraugi būs no dažādām Latvijas vietām un dažādos apstākļos audzētām vīnogām. Būs apskatāmas gan universālās un galda, gan potenciālās vīna vīnogas. Tāpat arī ogas, kas augušas dārzā, pie ēkas sienas, atklātā laukā vai siltumnīcā. Uzzināsiet, kuras ir izturīgākās, kuras vieglāk audzējamās šķirnes un kuras prasa pastiprinātu uzmanību. Izstādē varēs saņemt vīnogu audzētāju konsultācijas šķirņu izvēlē, vīnogu kopšanas un veselības stiprināšanas jautājumos, pasūtīt vīnogu stādus, kā arī iegādāties atsevišķu šķirņu ogas. Interesentiem arī plānota iespēja apmeklēt vīnogulājus dabā – doties specializētā ekskursijā.

Foto: publicitātes

Pastariņa muzejā atzīmēs rudens iestāšanos

22.septembrī Pastariņa muzejā (Bisniekos, Dzirciemā, Zentenes pagastā, Tukuma novadā) ar latviskām tradīcijām un izstādes atklāšanu tiks svinēti rudens saulgrieži. Tieši šajā dienā plkst. 23:02 iestājas astronomiskais rudens, kad nakts un diena ir vienāda garuma, bet turpmāk naktis kļūs garākas par dienu. Pastariņa muzejs ir muzejs bērniem, kas paši vēlas darīt lauku darbus, apgūt tradicionālās spēles un rotaļas, iepazīt Ziemeļkurzemes lauku sētas sadzīvi, tradīcijas un iepazīt Birznieku dzimtas vēsturi.

Foto: publicitātes

Starptautiskais folkloras festivāls aicina svinēt rudens atnākšanu Katlakalnā

No 22. līdz 24.septembrim Katlakalnā, Ķekavas novadā, norisināsies IV Starptautiskais folkloras festivāls «Rudenāji». «Rudenāji» Katlakalnā ir ikgadēja tradīcija, taču starptautisks festivāls ar šādu nosaukumu te sabrauc katru otro gadu septembra nogalē. Šogad Katlakalna Tautas nams sadarbībā ar Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fondu, Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju un Latvijas Folkloras biedrību aicina svinēt rudens atnākšanu trīs dienu garumā tepat Pierīgā. Dažādu tautu tradīcijām bagāto festivālu ieskandinās dūdu, bungu un tauru skaņas pie Katlakalna Tautas nama, kur vakara gaitā norisināsies sadziedāšanās un īpašais lāpu gājiens uz Sauliešu pilskalnu, lai kopīgi piedalītos Rudenāju rituālā un baudītu dažādu novadu tradīcijas, svinot rudens godus. Tāpat godināsim arī Baltu vienības dienu, kuru šajā vakarā svin visas baltu tautas

Foto: publicitātes

KONCERTI

No Parīzes līdz Eiforijai. «Sinfonietta Rīga» sezonas atklāšana

Piektdien, 22. septembrī Lielajā ģildē kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» atklāj savu 12. koncertsezonu. Diriģenta Normunda Šnē vadībā koncertā izskanēs viens no spožākajiem koncertžanra darbiem mūzikas vēsturē - Fēliksa Mendelszona melodiski krāšņais vijolkoncerts, bet orķestra nerimstošā kaislība – austriešu klasiķa Jozefa Haidna ģēnijs publiku apburs ar mūžīgās mīlestības pilsētas Parīzes simfoniju. Savukārt īpaši Sinfonietta Rīga sezonas atklāšanas reizei savu jaunāko skaņdarbu «Euphoria» dāvās spilgtais latviešu komponists Andris Dzenītis. «Sinfonietta Rīga» atklāšanas koncertā neiztikt arī bez galantā austrieša Jozefa Haidna ģeniālā pieskāriena.

Foto: publicitātes

Ventspilī amerikāņu mūziķe «Nite Jewel»

23. septembrī Ventspilī, teātra nama «Jūras vārti» Jaunajā zālē savas Eiropas turnejas ietvaros ar koncertu viesosies amerikāņu elektroniskās popmūzikas māksliniece Ramona Gonzalesa (Ramona Gonzalez) jeb «Nite Jewel». Ramona Gonzalesa ir dziedātāja un dziesmu autore no Losandželosas Amerikas Savienotajās Valstīs. Jau gandrīz desmit gadus mūziķe pazīstama ar skatuves vārdu «Nite Jewel». Nekautrējoties no savas patikas pret pagājušā gadsimta astoņdesmito un deviņdesmito gadu mūziku un Meraiju Keriju (Mariah Carey) un Dženetu Džeksoni (Janet Jackson) saucot par iecienītākajām izpildītājām, Ramona kopā ar dzīvesbiedru («Ariel Pink`s Haunted Graffiti» ģitāristu Koulu Grīfu-Nīlu (Cole Greif-Neill)) ap 2008. gadu sāka radīt savu mūziku.

Foto: publicitātes

«Labvēlīgais tips» jubilejas koncertšovos «Sudrabkāzas»

Grupa «Labvēlīgais tips» rudenī dosies koncertšovos «Sudrabkāzas», kas šogad tiek rīkoti par godu grupas ceturtdaļgadsimta jubilejai. Turneja sāksies 23. septembrī ar koncertu Vidzemes koncertzālē «Cēsis» un noslēgsies ar grandiozu šovu «Arēnā Rīga» 27. oktobrī. Kā vēsta «Labvēlīgā tipa» dalībnieki, koncertos skanēs grupas populārākie un klausītāju iemīļotie hiti «Alumīnija cūka», «Čiekurs egles dēls», «Naukšēnu disko», «Pīrādziņ, nāc ārā!», «Desmitais tramvajs», «Džins ar toniku», kā arī, protams, skaņdarbi no grupas jaunākā veikuma – albuma «Kaste», kas dienas gaismu jau tradicionāli ieraudzīja 1. aprīlī.

IZRĀDES

Petrenko iestudētā izrāde «Zēni»

Režisors Dmitrijs Petrenko Dailes teātrī iestudē Ellas Hiksonas lugu «Zēni» – jauniestudējuma pirmizrāde gaidāma 22.septembrī, un tā būs pirmā šīs sezonas pirmizrāde Mazajā zālē. Benijs, Maks, Timps un Kems ir labi pavadījuši laiku. Eksāmeni ir garām, draugiem ir jāpamet studentu laiku dzīvoklis, un priekšā ir pieaugušo dzīve. Benijs cenšas sakārtot savu draugu dzīves, kamēr nav par vēlu. Bet varbūt katram pašam ir jāuzņemas atbildība par savu dzīvi? Ielās valda neciešams karstums un nav gaisa. Turklāt visur ir atkritumi, kas jāsavāc. Benija lomā būs Niklāvs Kurpnieks, Maku atveidos Gints Andžāns, Timpu spēlēs Artūrs Dīcis un Kemu – Mārtiņš Počs. Izrādē piedalīsies arī Anete Krasovska (Laura) un Dārta Daneviča (Sofija).

Valmieras teātrī pirmizrāde – Puškina «Mazās traģēdijas»

22. septembrī Valmieras teātra Apaļajā zālē pirmizrādi piedzīvos viesrežisora Sergeja Ščipicina oriģināla skatuves versija dižā krievu rakstnieka Aleksandra Puškina darbam «Mazās traģēdijas», kas tapušas vienā no viņa dzīves ražīgākajiem periodiem. Iestudējuma radošajā komandā apvienojušies scenogrāfs Kristaps Kramiņš, kostīmu māksliniece Elīna Valdmane un viesmākslinieki no Sanktpēterburgas – gaismu mākslinieks Aleksandrs Rjazancevs un horeogrāfe Rezeda Gajanova. Izrādē piedalās aktieri Kārlis Arnolds Avots, Elīna Dambe, Dace Everss, Kārlis Freimanis, Rihards Jakovels, Eduards Johansons, Mārtiņš Meiers, Arnolds Osis, Krišjānis Salmiņš, Elīna Vāne.

Foto: publicitātes

Ar radošo vakaru Rīgā viesosies šarmantā Renāta Ļitvinova

22. septembrī festivāla «Baltijas pērle» ietvaros Rīgas Kongresu namā pirmo reizi Latvijā notiks aktrises, režisores un scenāristes Renātas Ļitvinovas radošā tikšanās ar skatītājiem. Tikšanās laikā māksliniece iepazīstinās ar dzejniekam Josifam Brodskim veltītās filmas «Josifa sapņi» pilno versiju, kā arī ar saviem jaunākajiem īsmetrāžas režijas darbiem, taču vakara scenāriju un tā dalībniekus viņa patur noslēpumā. Aktrise, scenāriste un režisore radījusi tādus unikālus kino projektus kā «Ritas pēdējā pasaka», «Dieviete: kā es iemīlēju», «Kurlo zeme», «Zaļais teātris Zemfirā» un daudzus citus.

Foto: publicitātes

KINO

«Baltijas pērle»

Starptautiskais kinoaktieru festivāls «Baltijas pērle» šoruden notiks līdz 29.septembrim, piedāvājot kino cienītājiem filmu programmas «Festivālu eksotika», «Leģendas», «Mākslinieki», «Debates», «Stils un mode», «Mīlestība», «Kino visai ģimenei», Lielbritānijas un Krievijas kino, kā arī radošās tikšanās ar Renātu Ļitvinovu un Andreju Zvjagincevu. Šogad festivāla programmas devīze jeb atslēgvārds ir «leģenda», jo tajā iekļauto darbu autori un varoņi ir gan leģendāras personības kino vēsturē - kā brāļi Limjēri, Žans Liks Godārs, Deivids Linčs, gan mūsu laikabiedri, kas jau kļuvuši par leģendām, - kā Andrejs Zvjagincevs, Renāta Ļitvinova, Stīvens Frajs, Sallija Potere, gan leģendāras personības, kam pievērsies kino, - kā Džeroms Deivids Selindžers, Dalida, Franka Socāni un daudzas citas. Festivālu atklās ilggadējais Kannu kinofestivāla direktors Tjerī Fremo ar savu slaveno filmu «Limjēri. Un sākas piedzīvojums…».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu