«Zinātnieku nakti» aicina pavadīt virtuālās realitātes vidē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

29. septembrī «Zinātnieku naktī» no plkst. 12 līdz 21 RIXC galerijā Lenču ielā apskatāmi virtuālās realitātes paraugdemonstrējumi, kā arī Rasas un Raita Šmitu izstāde «Mikropasauļu svārstības».

«Mikropasauļu svārstības» ir zinātnisks eksperiments ar inovatīvo «baktērijas baterijas» tehnoloģiju, kuras pētīšanā RIXC mākslinieki jau vairākus gadus sadarbojas ar biologiem un LU Cietvielas Fizikas institūta zinātniekiem. Darba autorus un RIXC māksliniekus – Rasu Šmiti un Raiti Šmitu – šajā eksperimentā visvairāk aizrauj doma, ka elektrību var ražot dzīvas būtnes, baktērijas, kas atrodas it visur mums apkārt, dubļos, atkritumos, netīrā vai stāvošā ūdenī. Izstādē var apskatīt gan datus par instalāciju, kas pagājušogad tika izstādīta Van Abes laikmetīgās mākslas muzejā Nīderlandē, gan jaunāko darba versiju, kas veidota Ķemeru tīreļpurvā. Tajā mākslinieki šogad uzstādījuši vides novērošanas kameras un «baktēriju baterijas» ar sensoriem. Līdz vasaras beigām tika uzkrāti dažādi purvu ekosistēmas dati, attēli un veikti dronu lidojumi ar 360 grādu kamerām. Purva ekosistēmas datu vizualizācijas un lidojumu virs tīreļpurva var apskatīt virtuālās realitātes maskās. Izmantojot VR, mākslinieki tiecas aplūkot jaunas šķautnes mūsu attiecībās ar dabu, kurās pētot intensīvās lauksaimniecības neskartās teritorijas (tādus kā purvi) un meklējot atjaunojamos resursus, mums atklājas «zaļās enerģijas» poētika.

Tāpat «Zinātnieku naktī», apmeklētājiem būs iespēja vērot Liepājas jauno mākslinieku – Ennijas Kudrēvičas, Artūra Šēnfelda un Gustava Locika – izveidotās virtuālās realitātes vides. Virtuālās realitātes kurators: Kristaps Biters. Virtuālā realitāte paplašina mūsu vizuālās un sensorās pieredzes. Kaut arī tā, šķiet, ir mūsdienu aktualitāte, tomēr virtuālajai (tāpat kā paplašinātajai) realitātei ir sava vēsture. No ilūzijas līdz stereoskopiskiem attēliem, no panorāmas līdz hologrammām, mūs vienmēr ir fascinējuši iluzori attēli un iztēlotas vides, kas paplašina mūsu uztveres un apziņas telpu. Ja agrāk šādu virtuālo realitāšu radīšanai un apskatīšanai bija nepieciešamas sarežģītas tehnikas, tad šodien to var apskatīt, piemēram, izmantojot savu viedtālruni.

Izstāde skatāma līdz 28. oktobrim, RIXC galerijā, Lenču iela 2, Rīga (netālu no Strēlnieku un Dzirnavu ielām). Darba laiks: no pirmdienas līdz sestdienai, 12.00 – 18.00; svētdien – brīvs. Ieeja bez maksas. Izstādes bez papildus maksas piedāvājam apskatīt gidu pavadībā (latviešu un angļu valodā). Pieteikšanās rakstot e-pastu uz rixc@rixc.org vai zvanot 67228478.

RIXC galerija Lenču ielā 2 atvērta visu gadu paralēli jau esošajai RIXC galerijai #2 11. novembra krastmalā 35. RIXC izstāžu darbība dod iespēju skatītājiem iepazīt jaunākās tendences mākslā, kas saistītas ar jaunajiem medijiem, zinātni un tehnoloģiju izmantojumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu