Ceļvedis: ražas svētki, āboldiena, Skaņu mežs, bungu aplis u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rudens uzņem apgriezienus, pat, ja brīvdienās saulīti aizvieto lietus. Atceramies, nav nepiemērotu laikapstākļu, ja ir piemērots apģērbs, tāpēc atrodi to un aiziet!

PASĀKUMI

Rīgā notiek «Rudens ražas svētki»

Sestdien, 14. oktobrī, no plkst. 11.00 līdz 16.00 Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā notiks «Rudens ražas svētki», tirdziņā piedāvājot iegādāties vietējo ražotāju produkciju, lekcijās izzinot rudenī aktuālas tēmas un ar grupas «Pastakaste» koncertu ievadot gada tumšāko laiku. Kad lauka darbi padarīti un daba dodas pie miera, Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs aicina svinēt zemes auglību un ražas bagātību «Rudens ražas svētkos». Jau par tradīciju kļuvušajos gadskārtu svētkos piedāvās iegādāties vietējo amatnieku un pārtikas ražotāju produkciju. Tirgotāju sortiments piedāvās gan gardi pamieloties uz vietas pasākuma laikā, gan sagādāt cienastu mājiniekiem, gan arī papildināt savu mājokli un garderobi ar skaistiem Latvijā ražotiem amatnieku darinājumiem. Rudens ražas svētku izskaņā apmeklētājus priecēs modernā folka duets «Pastakaste». Divu mūziķu Andreja Grimma un Mares P. Ābeles apvienība ar mandolīnu, klasisko ģitāru, dūdām, stabulēm, vargānu, «lūperi», «katedrāli» un citiem skaņu rīkiem atskaņos moderno folku, kurā ieskanēsies gan tuvas, gan tālas danču melodijas.

Foto: facebook.com/Latvijas-Universitātes-Botāniskais-dārzs-495837647094087

Sabilē tiek svinēta «Āboldiena»

Jau otro gadu Sabilē tiek rīkota Āboldiena: par godu rudenim un krāsainajai rudens veltei – āboliem. Šogad šos svētkus svinēsim 14. oktobrī. Svētki notiks «Sabiles sidra» pagalmā un «Sabiles sidra» radošajā noliktavā (Sabilē, Rīgas ielā 22). Sāksies plkst. 14.00 ar rudens ražas izrādīšanos – āboli tiks apgrozīti rudens saulītē, tie tiks svērti un sadalīti pa kastēm. No plkst. 14.00 līdz 17.00 ikviens varēs ļauties hennas zīmējumu burvībai, protams, par svētku galvenā varoņa – ābola tēmu. No plkst. 14.00 līdz 16.30 būs atvērtas radošās darbnīcas «Ābolampeļi», kurās varēs ripināt ābolus, veidot ābolus aplikācijās, plastikā, likt ābolam dzīvot uz papīra, veidot ābolklimpas, cept ābolus un āboļoties daudzos citos veidos, lai godinātu krāsaino rudens velti – ābolu. Plkst. 14.30 būs konkurss «Cep cep ābol’ cep – ābolpīrāgu» kopā ar Joranu Šteinhaueru. No plkst. 17.00 līdz 19.30 Āboldiena sniegs muzikālu baudījumu – uzstāsies sieviešu vokālais ansamblis no Stendes «Gaisma», skanīgās tenora balss dziedātājs Edgars Vesmanis no Sabiles un Liepājas mūziķis Fēlikss Ķiģelis. Pēc ābolzaptes, ābolsulas un ābolmorsa baudīšanas būs pienācis laiks siltai vakara tējai – protams, āboltējai, kuru varēs malkot vakara čilla atmosfērā līdz pat plkst. 22.00, kad arī ābols, dienā svinīgi apcerēts, godināts un cienīts, dosies uz čuču savā ābolu dārziņā.

Notiks atjaunotais Simjūda gadatirgus

14.oktobrī no plkst.9 līdz 16 Valmieras rātslaukumā un vecpilsētā 22. reizi notiks atjaunotais Simjūda gadatirgus, kas vēsturiski bija pēdējais lielais tirgus Vidzemē pirms ziemas. No plkst. 11 līdz 14 tirgū notiks dažādas atrakcijas. Būs iespēja redzēt Liepājas cirku, kas Valmierā viesosies ar retro velosipēdiem, piedalīties svarcelšanas, skriešanas ar spaiņiem sacensībās. Tirgū uzstāsies orķestris «Signāls», folkloras kopa «Mežābele» un vokālais ansamblis «Trīnes». Tirgus Valmierā noticis jau kopš viduslaikiem līdz ar Sv.Sīmaņa baznīcas uzcelšanu un tas parasti arī ticis rīkots blakus baznīcai 28.oktobrī. 1940.gadā viduslaiku tradīcija tika aizliegta, bet pirms 22 gadiem Valmieras muzejs tirgus rīkošanu atjaunoja.

Foto: Ieva Benefelde

Pasakas midzināšanas svētki dabas parkā Tērvetē

Sestdien, 14.oktobrī, kad Latvijas Valsts mežu dabas parkā Tērvetē rudens pilnbrieds, norisināsies ikgadējais un parka apmeklētāju vidū iemīļotais aktīvās tūrisma sezonas noslēguma pasākums - «Pasakas midzināšana». Vēl pēdējo reizi šogad parka viesi priežu silā varēs sastapt un atrakciju laukuma brīvdabas estrādē skatīt visus brīnumainā meža pasaku tēlus - Sila raganiņu, čaklo Rūķu saimi, Princesi Zeltīti, Sīkstuļa būdas saimniekus un citus noslēpumainā priežu sila iemītniekus. Atrakciju laukuma brīvdabas estrādē plkst. 13.00 skatiet muzikālu koncertuzvedumu «Lutauša pasaka mežam» - dejas un teātra spēli, kur atklājas stāsts par Lutauša dzimšanas dienas svinībām, kas ilgušas divus mēnešus. Dabas parkā Tērvetē pasaku tēlus varēs sastapt jau no plkst. 12.00 līdz 17.00. Apciemojiet prieka piebērto Pasaku mežu un rosības bagāto Rūķu sētu, kā arī meža izziņas bagāto rūķu pilsētu Čiekuri! Ieklausieties Meža vīra stāstos no plkst. 12.00 līdz 17.00, iepazīstiet Vēja mātes garaiņu pasakas no plkst. 13.00 līdz 16.00 un piedalieties burbuļu lidināšanā no plkst. 14.00 līdz 15.00 - tas viss rūķu pilsētā Čiekurē.

Foto: publicitātes

Tirgus un ritma darbnīca bērniem «Bungu aplis»

14. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 16.00 Kalnciema kvartālā norisināsies iknedēļas tirgus, kurā zemnieki piedāvās veselīgus cienastus un amatnieki priecēs ar jaunajiem rudens-ziemas rokdarbiem. Visas dienas garumā bērniem būs iespēja attīstīt ritma izjūtu kopā ar sitaminstrumentu speciālistu Dzintaru Vīksnu no apvienības Pulsa Efekts. No plkst. 11.00 līdz 12.00 norisināsies bērnu darbnīca Bungu aplispieredzējuša pedagoga Dzintara Vīksnas vadībā, kurš Kalnciema kvartālā piedāvās paša izstrādāto aktivitāti Bungu aplis.

Foto: depositphotos.com

Kā bērni mācījās pirms vairāk kā 100 gadiem?

14. oktobrī plkst. 12.00 Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina ģimenes ar bērniem uz izglītojošu un izklaidējošu nodarbību «Senā skola». Tā notiks Brīvības bulvārī 32, Rīgā. Nodarbībā varēs uzzināt, kādas bija skolas Latvijas laukos 19. gadsimtā un ar ko tās atšķīrās no mūsdienu izglītības iestādēm. Lai bērni spētu iejusties attiecīgā laikmeta noskaņās, nodarbības vadītāja rādīs interesantus vēsturiskus priekšmetus: 19. gadsimta grāmatas, penāļus, skolas lādi, tāfeles un grifeles, tintnīcas un spalvaskātus no muzeja krājuma. Nodarbība veidota mācību stundas formātā, tāpēc tās dalībniekiem būs jārisina arī dažādi āķīgi uzdevumi.

Foto: publicitātes

KONCERTI

Ar «pienvedēju» koncertu «Fonoklubs» atzīmēs 9 gadu jubileju

13. oktobrī un 14. oktobrī ar astoņu dīdžeju uzstāšanos un bezmaksas «Pienvedēja piedzīvojumi» koncertu atzīmēs Cēsu «Fonokluba» devīto jubileju kopš atrašanās Rīgas ielā 47, Cēsīs, informēja kluba pārstāvis Jānis Sildniks. Svinības sāksies 13. oktobrī pēc kārtas uz skatuves kāpjot astoņiem dīdžejiem, savukārt nākamajā dienā būs grupas «Pievedēja piedzīvojumi» bezmaksas koncerts un ballīte dīdžeja «Ai-Va» pavadībā.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Rīgā koncertēs apvienība «Esazlesa» no Čehijas

14. oktobrī kafejnīcā «Lokal House» (Skolas ielā 35, Rīgā) koncertu sniegs čehu ģitārmūzikas grupa «Esazlesa» no Pilzenes. «Esazlesa» ir kolektīvs, kura pirmsākumi meklējami 2009. gadā. Sākuši, uz brīdi pārtraukuši un atkal atsākuši, mūziķi savu pilnasinīgo debijas albumu «Společnost Psů» izdevuši vien 2017. gadā. «Esazlesa» savā mūzikā apvieno posthārdkora, postroka un screamo estētiskos elementus, veidojot savu rokrakstu un kļūstot par neatņemamu Čehijas pagrīdes un neatkarīgās mūzikas sastāvdaļu. 2011. gadā Rīgā grupa sniedza savu līdz šim vienīgo koncertu Latvijā kopā ar viņu muzikālajiem domubiedriem un līdzgaitniekiem Five Seconds to Leave, kļūstot par vairāku apmeklētāju negaidītāko pārsteigumu. Koncerta sākums plkst. 22:00, ieeja bez maksas. Ņemot vērā koncerta norises vietas ietilpību, aicinājums ierasties savlaicīgi.

Reiniks dosies koncertturnejā

Oktobrī ar koncertu Cēsīs aizsāksies mūziķa Laura Reinika Latvijas koncertturneja «Es domāšu par tevi» 12 pilsētās. Pēdējo piecu gadu laikā Reiniks pie savas mūzikas cienītājiem devies vien retu reizi, un koncertturneju vēl īpašāku padarīs dziedātāja labāko dziesmu izlases un nošu grāmatas klajā nākšana. Koncertturneja sāksies Cēsīs 14. oktobrī un turpināsies Jelgavā, Ventspilī, Rēzeknē, Ādažos, Alūksnē, Valmierā, Madonā, Liepājā, Jēkabpilī un Preiļos, savukārt lielais Rīgas koncerts tiks aizvadīts Kongresu namā 17. novembrī, valsts svētku priekšvakarā. Tuvākie koncerti: Jelgavas Kultūras nams 22. oktobris; Ventspils «Jūras vārti» 27. oktobris

Foto: Lita Krone/LETA

«Skaņu mežā» hiphopa duets «Shabazz Palaces»

Festivālā «Skaņu mežs» 13. oktobrī mūzikas namā «Daile» uzstāsies hiphopa duets «Shabazz Palaces» no Sietlas ASV. Projekta vadītājs Išmaels Batlers ir pazīstams kā «Grammy» apbalvotās 90. gadu hiphopa trijotnes «Digable Planets» dalībnieks, un viņa sadarbība ar perkusionistu un producentu Tendaju Maraire velk paralēles starp hiphopa «zelta laikmetu» un abstraktākām mūzikas formām. Dzīvajos priekšnesumos mūziķi spēlē gan elektroniskus instrumentus, gan bungas un perkusiju, un tā šovi piedāvā albumos dzirdamo materiālu atšķirīgā, plūstošākā un improvizētākā apdarē.

Foto: publicitātes

«Skaņu mežā» – Art Ensemble of Chicago dibinātājs Rosko Mičels

14. oktobrī mūzikas namā «Daile» nepieradinatās mūzikas festivāla «Skaņu mežs» ietvaros ar solo priekšnesumu uzstāsies amerikāņu komponists un virtuozs multiinstrumentālists Rosko Mičels (Roscoe Mitchell), kas pazīstams kā savulaik pasaulē pieprasītākā avangarda džeza ansambļa «Art Ensemble of Chicago» dibinātājs, kā arī agrīns afroamerikāņu komponistu/instrumentālistu apvienības AACM dalībnieks.

Foto: publicitātes

Skaņu mežs

«Ziemeļblāzmā» franču dueta «Machado & Ithursarry» koncerts

15. oktobrī plkst. 17 Kultūras pils «Ziemeļblāzma» kamerzālē notiks franču dueta «Machado & Ithursarry» koncerts. Pianists Žans Marī Mašado, kurš pats sevi ir nodēvējis par mūzikas pasaules izzinātāju, ir studējis klasisko mūziku. Viņā mājo improvizācijas un jaunrades gars apvienojumā ar alkām pēc satikšanās un domu apmaiņas. Savukārt, ievērību guvušais akordeonists Didjē Itirsarī zina, kā likt publikai viņā ieklausīties - vai tā būtu estrādes mūzika, džezs, mūsdienu vai Basku zemes mūzika, vai franču šansons. Akordeonists pārvalda daudzas mūzikas jomas un spēj iejusties visatšķirīgākajā repertuārā. Abi mūziķi viens otru pazīst jau ilgus gadus. Īpaši jāatzīmē viņu abu sadarbība spēlējot Žana Marī Mašado orķestrī «Dansaz», bet kopš 2016. gada viņi kopā muzicē duetā «Lua».

Foto: publicitātes

IZRĀDES

Dailes teātris oktobrī ar izrādi «Prezentācija» viesosies Jēkabpilī

15.oktobrī Jēkabpilī, Krustpils Kultūras namā, ar izrādi «Prezentācija» viesosies aktieri Ērika Eglija, Intars Rešetins, Aldis Siliņš, Gints Grāvelis, Dārta Daneviča un Gints Andžāns. Izrādes režisors ir Pauls Timrots.Mēs visi esam spiesti pirkt un pārdot. Reizēm mums par to ir kauns – gan par to, ka pārdodam, gan par to, ka pērkam. Mēs esam iesaistīti šādās pirkšanas un pārdošanas situācijās. Vai esat kādreiz nonākuši pasākumā, kur sākumā parunājas, pēc tam dod ēst un tad mēģina jums kaut ko pārdot? Tā ir ļoti neērta situācija, jo abas puses zina, ka blefo. Katrs par to ir dzirdējis vai kaut reizi piedalījies. Šķiet, to sauc par tiešo tirdzniecību. Starp pārdevēju un pircēju pastāv savdabīgs naids. Viens otru necieš, bet abi piedalās darījumā. Kā lai mēs pārdzīvojam šīs neglītās situācijas, kurās dzīve mūs piespiež nonākt? Mēs visi esam atkarīgi no tiem, kam sniedzam pakalpojumu vai pārdodam preci. Teātris nav izņēmums! Arī te visu laiku notiek strīds starp mākslu un izklaidi. Teātris grib ēst, bet nauda pieder skatītājam! Ko darīt?! Lūk, par to arī ir šī izrāde ar visgodīgāko nosaukumu – «Prezentācija»!

Foto: Dailes teātris

Horeogrāfa Kirila Burlova performance izstādē «Sapņu upe»

Svētdien, 15. oktobrī noslēgsies multimediālā izstāde «Sapņu upe», kuras pēdējos seansus papildinās unikālas performances, - starptautiski atzītais horeogrāfs Kirils Burlovs izdejos savu redzējumu un sajūtas par Kristīnes Luīzes Avotiņas darbiem. Performances notiks svētdien, 15.oktobrī, trīs reizes laika posmā no plkst. 17.00 līdz 19.30. Papildu maksa ieejas biļetei netiek piemērota. Izstādes cikla garums ir 23 minūtes (kā ierasts, skatītāji izstādē var uzkavēties neierobežotu laiku).

Foto: Publicitātes/FOX

Liepājas koncertzālē valdīs karstasinīgs flamenko

Sestdien, 14. oktobrī pulksten 19 koncertzāles «Lielais dzintars» piedāvātās sērijas «Pasaule Lielajā dzintarā» ietvaros, pirmo reizi Liepājā būs iespēja piedzīvot autentisku flamenko baleta dejas izrādi. Uzvedumā «4 Women 4» īstas spāņu kaislības tiks izdzīvotas instrumentālajā mūzikā, dejā un dziesmās. Kā ziņo organizatori, pirms izrādes notiks arī flamenko dejas meistarklase. Flamenko baleta izrāde «4 Women 4» ir Spānijas pilsētā Seviljā bāzētās «Flamenco Agency» producēts krāšņs, muzikāls uzvedums ar rūpīgi izstrādātu horeogrāfiju un spilgtiem tērpiem. Uzvedums stāsta par sieviešu dzīvi Spānijā, darba grūtībām, mainīgajiem ģimenes modeļiem un sieviešu emancipāciju, sākot no 19. gadsimta līdz pat mūsdienām.

Foto: publicitātes

KINO

Bezmaksas seansos Rīgā rādīs Ukrainas kino

Kinoteātrī «Splendid Palace» no 13. oktobra līdz 15. oktobrim pirmo reizi notiks Ukrainas kino dienas. Bezmaksas seansos apmeklētāji varēs noskatīties sešu filmu programmu, ko veidos pēdējo gadu darbi un ukraiņu kino klasika, bet arī viena Jāņa Streiča filma, kas uzņemta Ukrainā, informē Nacionālā kino centra (NKC) pārstāvji. Ukrainas kino dienās Rīgā ierodas arī ukraiņu kinematogrāfistu delegācija, kas dibinās kontaktus un pārrunās sadarbības iespējas ar Latvijas filmu studijām. Arī kinoskatītājiem būs iespēja satikties ar vairāku filmu autoriem – Rīgā viesosies režisors Sergijs Bukovskis (Galvenā loma), producents Genādijs Kofmans (Vagričs un melnais kvadrāts), producents Andrijs Sujarko (Ūbeles ligzda), delegāciju vadīs Ukrainas valsts kino aģentūras direktors Filips Iļjenko.

Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu