«Pērtiķis Sems» pārcelsies uz «Avārijas brigādes» parku

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pilsētvides instalācija «Pērtiķis Sems», kas kopš pagājušā gada septembra atrodas Kronvalda parkā, šīs nedēļas laikā tiks nogādāts bērnu izklaides parkā «Avārijas brigāde» Lēdmanes pagastā, sacīja Mākslas menedžmenta un informācijas centra (MMIC) valdes priekšsēdētāja vietniece Māra Ādiņa.

Viņa skaidroja, ka no šī gada pavasara līdz rudenim tika meklēts kopsaucējs starp MMIC un Rīgas domes iestādēm par Sema nākotni. MMIC piedāvāja instalāciju izvietot citviet Rīgā, taču daudzo iesaistīto departamentu un plašo diskusiju dēļ, risinājums tā arī netika atrasts. Viņa norādīja, ka «Avārijas brigādes» vadība esot vērsusies pie MMIC ar iniciatīvu pārvietot Semu uz savu izklaides parka teritoriju, tādēļ viņi arī būs tie, kas veiks instalācijas demontāžu un pārvešanu.

«Visas diskusijas prasīja ilgu laiku, un ne visi [Rīgas domes] departamenti teica «nē«. Nav tā, ka uzlikām un aizmirsām,» uzsvēra Ādiņa.

Taujāta par turpmāko MMIC sadarbību ar Rīgas domi, viņa pauda cerību, ka šis gadījums neradīs problēmas veidot kādas ekspozīcijas nākotnē. Tajā pašā laikā, Ādiņa uzskata, ka Sems ir viens no visvairāk fotografētajiem Rīgas brīvdabas objektiem, kas arī bija iemesls diskusijām par instalācijas pārvietošanu uz citu pilsētas vietu.

Kā ziņots, Rīgas pašvaldības atbildīgajiem dienestiem joprojām nav izdevies vienoties ar māksliniekiem par Kronvalda parkā esošās instalācijas «Pērtiķis Sems» demontāžu, skaidro domē.

Rīgas domes Pieminekļu padomes vadītājs Ojārs Spārītis apgalvoja, ka tas ir «vidi degradējošs elements». Viņš skaidroja, ka šāda «dāvana» pilsētai nav vajadzīga un tās vidē neiederas un tā kā tā joprojām ir mākslinieku īpašums - tas ir viņu uzdevums to demontēt.

Spārītis arī norādīja, ka šādu tēlniecības pasākumu iniciators ir pazīstamais mākslinieks Aigars Bikše, kurš ir ļoti aktīvs savas nozares lietpratējs, bet tas neesot pirmais gadījums, kad pēc viņa paliek nesakopta pilsētvide. «Ar viņa menedžmenta palīdzību vienmēr tiek noslēgti līgumi, ka pēc skulptūru izvietošanas viss tiks glīti sakopts un sakārtots, taču sadarbībā ar Bikši šis nav pirmais šāds precedents,» apgalvoja pieminekļu padomes pārstāvis.

Spārītis skaidroja, ka, ja pašvaldība patvaļīgi demontēs pērtiķi Semu, mākslinieki varētu to nosaukt par vandalismu. Turklāt tas prasītu tērēt pašvaldības finanšu līdzekļus, kas šajā situācijā nav viņu pienākums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu