Ceļvedis: Zelta rudens, Veļu vakars, grāmatu maiņa, Ļeņina eglīte

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Zelta rudens dižojas pilnu krūti. To arī aicinām doties baudīt, kamēr vēl šis dabas skaistums ir košs! Bet tiem, kam oma ir ko skatīt vai lasīt - aicinam iepazīties ar pasākumiem brīvdienās. P.s. Neaizmirsti arī aizdegt svecīti, lai senču veļiem gaišāks ceļš!

PASĀKUMI

Mazpulcēnu lauku labumu tirdziņš

21.oktobrī, trīs dažādās Latvijas pilsētās – Salaspilī ( Nacionālajā Botāniskajā dārzā un Salaspils 2.vidusskolā), Baltinavā un Aizputē notiks novadu mazpulcēnu rudens Projektu forumi, kuros mazpulcēni iepazīstinās ar savu veikumu šajā gadā. Projektu forumu ietvaros notiks mazpulcēnu lauku labumu tirdziņš un mazpulcēnu paveikto projektu prezentācijas.

Veļu vakars Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ielūdz uz veļu jeb senču godināšanu jau tradicionālajā «Veļu vakarā» svētdien, 22. oktobrī no 18.00 līdz 21.00. «Veļu vakarā» Brīvdabas muzeja Hernhūtiešu saiešanas namā noritēs kopīga sadziedāšanās, dzīves stāstu stāstīšana, kā arī īpašo rotaļu iziešana kopā ar Rīgas folkloras kopām «Grodi» un «Garataka» un Mālpils folkloras kopu «Mālis», savukārt «Priedes kroga» saimnieki gatavos īpašo veļu putru. Rizgu rijā vakara gaitā visi ir aicināti kopā pieminēt un pateikties saviem aizgājušajiem tuviniekiem. Latviešu tautas tradīcijās īpaši nozīmīga ir senču jeb iepriekšējo paaudžu, kuras jau mīt viņā saulē, pieminēšana un godināšana.

Foto: brivdabasmuzejs.lv

Kongresu namā darbojas grāmatu maiņas punkts

20., 21. un 22. oktobrī Rīgas Grāmatu svētku laikā Kongresu namā, tāpat kā katru gadu, darbosies Rīgas Centrālās bibliotēkas Grāmatu maiņas punkts. RCB Apmaiņas fonds no saviem dubletu un lasītāju dāvinājumu krājumiem dos maiņas punkta pamatkapitālu – ap 4000 grāmatu latviešu un citās valodās. Tās būs daiļliteratūras grāmatas, nozaru izdevumi un bērnu grāmatas. Mainīties palīdzēs profesionāli RCB darbinieki.

Foto: rcb.lv

KONCERTI

Rīgā a cappella mūzikas grupa «The Swingles»

Ar «The Swingles» koncertu 20. oktobrī koncertzālē Palladium tiks atklāts Rīgas A Cappella festivāls, kas šogad norisināsies jau piekto reizi. «The Swingles» vēsturiski ir nesaraujami saistīti ar leģendāro ansambli, piecu Grammy balvu laureātiem, sešdesmitajos gados dibināto The Swingle Singers, kuri līdz tam nedzirdētos aranžējumos meistarīgi izdziedāja Baha fūgas un uzreiz tika pamanīti pasaules mērogā. «The Swingles» turpina labākās savu priekšteču tradīcijas, aranžējot un izpildot visdažādāko žanru mūziku ar apbrīnojamu virtuozitāti un klausītājus saviļņojošu skanējumu. Grupa sadarbojusies ar daudziem izciliem mūziķiem, tāpat arī «The Swingles» mūzika atskaņota slavenu seriālu un kinofilmu skaņu celiņos. «The Swingles» uzkrājusi bagātu muzikālo pieredzi ar krāšņu, daudzveidīgu repertuāru. Grupas jaunākie muzikālie meklējumi ir saklausāmi viņu šogad izdotajā albumā «Folklore».

Foto: publicitātes

«Lielajā dzintarā» pasaules mūzikas grupa «The Gloaming»

Pieci mūziķi, kas kopā veido īru grupu «The Gloaming», sestdien, 21. oktobrī pulksten 19:00 ar vienīgo koncertu Baltijā viesosies Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars». «The Gloaming» pašlaik ir vieni no spilgtākajiem pasaules mūzikas jeb world music žanra pārstāvjiem uz Eiropas skatuves, apvienības izpildītā oriģinālmūzika atrodas krustcelēs - tradicionālā īru folkmūzika uzplaukst jaunā skanējumā, paspilgtinot to ar laikmetīgās, džeza un eksperimentālās mūzikas nokrāsām. Mūzikas instrumentālo pavadījumu veido vijolnieks Martins Heiss (Martin Hayes, Īrija), ģitārists Deniss Kahils (Dennis Cahill, ASV), pianists Tomass Bertlets (Thomas Bartlett, ASV) un vijolnieks Kimhens O’Ragalahs (Caoimhín Ó Raghallaigh, Īrija), bet īpaši dvēselisku skanējumu izpildījumam piešķir vokālista Larla O’Lainerda (Iarla Ó Lionáird, Īrija) tembrs.

Foto: publicitātes

Rokkafejnīca turpina blūza koncertsēriju ar ASV, Itālijas un AK māksliniekiem

Latvijas 1. rokkafejnīca Vecrīgā arī šajā klubu sezonā piedāvās neparastu un augsti kvalitatīvu ārvalstu blūza mākslinieku koncertus. Pasākumu sērijā «Blūza svētdienas Rokkafejnīcā» jau 22. oktobrī Mārstaļu ielā 2/4 uzstāsies Vācijā dzīvojošā amerikāņu mutes harmoniku spēlētāja un dziedātāja Kat Baloun kopā ar turpat dzīvojošo itāliešu ģitāristu un dziedātāju Stefano Ronchi, kā arī skotu alternatīvā blūza ģitārists un dziedātājs Dave Arcari. Pasākumu sērija «Blūza svētdienas Rokkafejnīcā» («Sundays Blues Festival at Rock Cafe») ir starptautisks notikums, kurā piedalās blūza mūzikas izpildītāji no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Itālijas, Lielbritānijas un ASV. Pasākumu sērija aizsākās 2017. gada pavasarī ar koncertiem 19. martā un 30. aprīlī un turpināsies 22. oktobrī un 26. novembrī, kā arī 2018. gada 21. janvārī un 25. martā.

Foto: publicitātes

Izskanēs koncertprogramma «Ielūdz Maestro Raimonds Pauls»

«Koncertprogrammā «Ielūdz Maestro Raimonds Pauls» iekļautas gan pilnīgi jaunas kompozīcijas ar Guntara Rača, Jāņa Petera un Leona Brieža dzeju, gan maz dzirdētas teātra dziesmas, gan jau pazīstamas un klausītājiem tuvas kompozīcijas. Pats Maestro Raimonds Pauls koncertā uzņēmies divas lomas - viņš, protams, spēlēs savu instrumentu klavieres un pats arī vadīs koncertu,» stāsta koncertprogrammas producents Jānis Kļaviņš. Koncertprogramma «Ielūdz Maestro Raimonds Pauls» jau šajā rudenī izskanēs vairākās Latvijas pilsētās 22. oktobrī Alūksnes Kultūras centrā, 2. novembrī kultūras namā "Lielvārde, 12. novembrī Līvānu novada kultūras centrā, 17. novembrī Ādažu kultūras centrā, 24. novembrī Rīgā, VEF kultūras pilī, 2. decembrī Madonas kultūras namā.

Foto: publicitātes

«Melnajā piektdienā» norvēģu «otrā viļņa» blekmetāla pamatlicēji «Mayhem»

22. oktobrī klubā «Melnā piektdiena» (Brīvības ielā 193c) otro reizi uzstāsies norvēģu «otrā viļņa» blekmetāla pamatlicēji - «Mayhem», informē klubā. «Mayhem» (The True Mayhem) ir 1984. gadā izveidota blekmetāla mūzikas grupa no Norvēģijas. Grupas nosaukums ir cēlies no «Venom» dziesmas «Mayhem with Mercy». Grupa ir plaši pazīstama dēļ tās saistības ar slepkavībām, pašnāvībām un citiem vardarbības aktiem tās darbības sākumā.

Foto: publicitātes

IZRĀDES

Notiks Ģertrūdes ielas teātra viesizrāde

Septītā mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla «Zemlika» ietvaros Durbē 21. oktobrī gaidāma režisora Mārtiņa Eihes Ģertrūdes ielas teātrī iestudētā «Taņas dzimšanas dienas» viesizrāde. Skatītāji tiek aicināti kļūt par ciemiņiem gaviļnieces Taņas dzimšanas dienas svinībās. Kā jau katrā plašākas saimes kopā būšanas reizē – sanākušie neviļus sāk atminēties dažādus gan labi zināmus, gan rūpīgi slēptus un nereti pretrunīgus notikumus dzimtas vēsturē un risina sarunas ne tikai par pagātni, bet arī par nākotni un sabiedrību, kurā dzīvojam. Izrādes pamatā ir Latvijas iedzīvotāju atmiņas, pārdomas un refleksijas par Latviju 20. gadsimtā, kas apkopotas Gētes institūta Rīgā, Ģertrūdes ielas teātra un citu partneru kopīgi veidotā projekta «Tavas atmiņas Latvijas nākotnei» ietvaros.

Foto: publicitātes

«Liec Dievam pasmieties» Liepājā

22.oktobrī Liepājas teātrī Dailes teātris viesosies ar Šona Grenana plānotāju komēdiju «Liec Dievam pasmieties». Izrādes režisore ir Rēzija Kalniņa, tajā spēlē aktieri Indra Briķe, Pēteris Liepiņš, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Lauris Dzelzītis un Gints Andžāns. Trīsdesmit gadu laikā mēs iepazīstam kādu ģimeni, kuras iekšējā dzīve un attiecības atklāj ne tikai viņu sapņus un plānus, bet arī spriedzi un vilšanos. Gan vecāki, gan viņu trīs bērni: topošie priesteris, aktrise un bijusī futbola zvaigzne pieredz savu nenovēršamo pārtapšanu – bērni kļūst pieauguši, vecāki – noveco. Lai ko viņi būtu iecerējuši, bieži vien tas aizved viņus negaidītos, pārsteidzošos virzienos. Jo, kā reiz teicis amerikāņu kino režisors Vudijs Allens: «Ja gribi sasmīdināt Dievu, pastāsti viņam par saviem plāniem.»

Foto: Dailes teātris

Ulda Tīrona veidotā iestudējuma «Pēdējā Ļeņina eglīte» pirmizrāde

Lai izārstētu cilvēku dvēseles no vēstures traumām, ir jārada mākslīgs Ļeņins – šāds variants izriet no Freida metodes, un to uz Jaunā Rīgas teātra (JRT) skatuves mēģinās īstenot režisors Uldis Tīrons, kurš tur iestudē izrādi «Pēdējā Ļeņina eglīte». Dziedniecisku efektu izrāde varētu sniegt arī tādēļ, ka tiek solīta gana jautra. Ļeņina tēlā redzēsim Vili Daudziņu, lomās darbosies arī Baiba Broka, Inga Tropa, Kaspars Znotiņš, Ģirts Krūmiņš un citi aktieri, iejūtoties Ļeņina sievas, māsas, sanitāru un citu personāžu lomās. Arī izrādē tāpat kā pirms 100 gadiem Ļeņinu sargās latvieši. «Līdz 1918.gadam ieskaitot, Ļeņina apsardzē faktiski bija tikai latvieši. Ap 1920.gadu situācija mazlietiņ pamainījās, apsardzē arī citu tautību pārstāvji iekļuva, taču apsardzes priekšnieks Pēteris Pakalns no Mārsnēniem bija ar Ļeņinu kopā līdz pat viņa nāvei un vēl vairāk. Viņš esot pirmais cilvēks, kas pavadījis nakti mauzolejā kopā ar Ļeņinu,» stāsta Tīrons.

Foto: publicitātes

DDT aicina uz pirmizrādi bērniem - «Vai otrā grupa mani dzird?»

22. oktobrī plkst. 12.00 Dirty Deal Teatro (DDT) pirmizrādi piedzīvos Ingas Gailes sa-dzīvošanas spēle bērniem "Vai otrā grupa mani dzird? Izrāde «Vai otrā grupa mani dzird?» ir stāsts caur dzejoļiem par to, kā cilvēkiem – bērniem izdzīvot, sa-dzīvot un būt laimīgiem pasaulē, kuras kārtību un noteikumus viņi nav izdomājuši. Ar dzejas palīdzību viena stāsta ietvaros trīs aktieri izspēlēs situācijas, kurās bērni iepazīst viens otru un apkārtējos, cenšoties saprast un pieņemt svešādo un šķietami nevēlamo. Iestudējums radoši iedzīvinās Ingas Gailes dzejoļu krājumu "Vai otrā grupa mani dzird?", kas 2014. gadā saņēmaLatvijas Literatūras gada balvu nominācijā «Labākais Latvijas autora darbs bērniem».Piedāvājot iespēju neformālā un līdzdarboties rosinošā atmosfērā personīgi iepazīties ar latviešu jauno dzeju, sajust to klātienē, saprast, kā to iespējams lasīt, kā ar to darboties, atsvabinoties no ierastās asociācijas par dzeju kā kaut ko, kas rūpīgi jāmācās no galvas. Tā vietā dodot vaļu pašizpausmei, brīvībai un valodas spēlēm.

Foto: Toms Harjo

Starptautiskais skatuves mākslas festivāls «Teātris ir visur Kuldīgā»

Šī gada 21. un 22. oktobrī Kuldīgas pilsētvidē jau otro gadu pēc kārtas skatuves mākslas tradīciju turpinās starptautiskais skatuves mākslas festivāls «Teātris ir visur Kuldīgā», pilsētas iedzīvotājiem un viesiem piedāvājot piesātinātu kultūras programmu. «Teātris ir visur Kuldīgā» (TIVK) 2017. gadā piedāvā pārdomātu un vienlaikus atraktīvu programmu, kuru veido dažādi mākslinieciskie ansambļi un radošo personību pārstāvji – Latvijas Leļļu teātris, galerija «Istaba», Karaliskais improvizācijas teātris, Latvijas Kultūras akadēmijas studenti un absolventi teātra, laikmetīgās dejas un audiovizuālajā mākslā, neatkarīgie mākslinieki, kā arī ārzemju viesi no Maskavas un Ņujorkas. Šī gada festivāla dienas iesāksies ar notikumiem bērniem. Radošajā darbnīcā «Teātris manas dzīves ikdienā» tapušie darbi tiks izstādīti Kuldīgas novada muzejā.

Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu