Aizvadīti koncertzāles «Lielais dzintars» pirmie divi darbības gadi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mihails Vološčuks

Pirmdien, 30. oktobrī Liepājas koncertzāle «Lielais dzintars» aicināja medijus uz tikšanos Liepājas pārstāvniecības telpās Jēkaba kazarmās, Rīgā. Preses konferences dalībnieki tika iepazīstināti ar pirmo divu darbības gadu rādītājiem, jubilejas koncerta norisi, šī gada nogales plāniem un galvenajām 2018. gada iecerēm mūzikas, mākslas un korporatīvu pasākumu norisē.

Plānots palielināt konferenču un korporatīvu norišu īpatsvaru

Konferencē klātesošos uzrunāja SIA «Lielais dzintars» valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons, koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča, mārketinga vadītāja Ieva Hmieļevska un komponists Platons Buravickis.

2017. gadā koncertzālē noritējuši 208 mūzikas, mākslas un korporatīvi pasākumi, no kuriem 60% veido īstermiņa un ilgtermiņa nomnieku (VSIA Liepājas Simfoniskais orķestris un PIKC Liepājas Mūzikas mākslas un dizaina vidusskolas) organizētie notikumi, 25% koncertzāles apsaimniekotāju - SIA «Lielais dzintars» – pašu rīkotie pasākumi, bet 15% no telpu noslodzes veidojuši dažādi korporatīvie pasākumi, tostarp konferences, semināri un prezentācijas. Kā uzsvēra koncertzāles vadība, nākamajos gados plānots palielināt konferenču un korporatīvu norišu īpatsvaru, tādējādi arī palielinot ieņēmumus no telpu nomas.

Ik gadu koncertzāli apmeklē vairāk nekā 200 tūkstoši apmeklētāju, 2017. gada 10 mēnešos – 163.4 tūkstoši, divos gados kopumā – vairāk nekā 455 tūkstoši apmeklētāju.

Foto: Mihails Vološčuks

Daudzfunkcionālais centrs «Lielais dzintars» pašu producētajā un telpu nomnieku veidotajā programmā kopumā piedāvā mūzikas un mākslas pasākumus tādos žanros kā simfoniskā un koru mūzika, pasaules un populārā mūzika, kamermūzika, dejas un teātra mākslas performances, izrādes, koncerti un meistarklases bērnu un jauniešu auditorijai, kā arī vizuālās mākslas izstādes.

Divos gados koncertzālē uzņemti viesmākslinieki no Eiropas, Amerikas, Āfrikas, Islandes, kopskaitā vairāk nekā 60 pasaules valstīm.

Šajā gadā koncertzāle izveidojusi arī jaunu zīmolu - koncertu sēriju «Pasaule Lielajā dzintarā», kas plašajā koncertzāles piedāvājuma klāstā apmeklētājus aicina iepazīt unikālas personības mūsdienu mūzikā un mākslā no dažādām pasaules valstīm. Šī gada nogalē, no 8. līdz 10. decembrim sērija piedāvās mini festivālu «Islandes nedēļas nogale», kas četros žanriski atšķirīgos koncertos klausītājus iepazīstinās ar islandiešu mūzikas spilgtākajām un starptautiski novērtētākajām personībām – Vikinguru Oulafsonu, Danielu Bjarnasonu, Skuli Sverrisonu, Bjorkas skatuves partneri Oulefu Arnaldss un citiem.

Kā norādīja koncertzāles vadība, pirmajos divos darbības gados attaisnojusies sākotnējā iecere koncertzāli veidot kā reģionālu centru - 80% biļešu tiek iegādātas 100 km radiusā no Liepājas, tādās pilsētās kā Kuldīga, Talsi, Ventspils, Saldus u.c. Nozīmīgu īpatsvaru veido arī apmeklētāji no Rīgas.

Dibinās asociāciju

Konferencē SIA «Lielais dzintars» valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons klātesošos iepazīstināja ar koncertzāles attīstības vīziju, kas paredz jau šī gada beigās vienu no norišu vietām – Eksperimentālo skatuvi nodot ilgtermiņa nomā Liepājas teātra mazās zāles un jaunā aktieru kursa vajadzībām un attīstīt konferenču biznesa piedāvājumu, iznomājot «Lielā dzintara» telpas konferenču un semināru rīkotājiem ne tikai no Latvijas, bet arī Skandināvijas un citām tuvējām Eiropas valstīm. Tāpat T. Tomsons klātesošos informēja, ka jau tuvākajā nākotnē trīs reģionālās koncertzāles – Latgales vēstniecība «Gors», Vidzemes koncertzāle «Cēsis» un Liepājas koncertzāle «Lielais dzintars» plāno veidot Reģionālo koncertzāļu asociāciju. Ar asociācijas palīdzību paredzēts nodrošināt koncertzāļu kopēju programmu piedāvājuma un pieredzes apmaiņu, kā arī starptautisku pārstāvniecību.

Koncerti

Koncertzāles 2 gadu jubileja tiks atzīmēta šo sestdien, 4. novembrī un svētku īpašie viesi būs pasaules vadošā simfoniskā orķestra Berlīnes filharmoniķu oktets Scharoun Ensemble. Īpaši koncertzāles jubilejai latviešu komponists Platons Buravickis veltījis jaundarbu, kas tiks pirmatskaņots jubilejas koncertā. Līdzās jaundarbam programmā izskanēs V.A. Mocarta, Jērga Vidmaņa un L. Van Bēthovena skaņdarbi. Biļetes uz jubilejas koncertu pieejamas Biļešu paradīzes kasēs, koncerts tapis ar Liepājas pašvaldības un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Kā informēja mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča, 2018. gada mākslinieciskās programmas lielākie notikumi būs orķestra Baltic Sea Philharmonic un diriģenta Kristiana Jervi viesošanās aprīlī, klasiskās mūzikas festivāls Sensus jūlijā, mūsdienu mākslas festivāls «Liepājas mākslas forums» septembrī un koncertzāles 3 gadu jubilejas svinības kopā ar amerikāņu laikmetīgās mūzikas celmlaužiem, grupu Bang On A Can.

Koncertzāles «Lielais dzintars» būvniecība ar Eiropas Savienības struktūrfondu, Liepājas pašvaldības un valsts budžeta atbalstu noritēja no 2013. līdz 2015. gadam. Liepājas koncertzāle atklāta 2015. gada 6.novembrī un atklāšanas ciklā piedalījās Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Festivāla orķestris, Berlīnes filharmoniķu stīgu kvintets, Marina Rebeka, Egils Siliņš, Osokinu ģimenes pianisti un citi izcili mūziķi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu