Vēstures muzejā aplūkojams Lāčplēša Kara ordenis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LNVM

Arī šogad Lāčplēša dienā, 11. novembrī, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) piedāvā plašu svētku programmu apmeklētājiem muzeja ekspozīciju un izstāžu zāļu mājvietā Rīgā, Brīvības bulvārī 32.

Tradicionāli ik gadu tikai vienu dienu, 11. novembrī, muzejs izstāda īpašu apbalvojumu – vienīgo zināmo pilno Lāčplēša Kara ordeņa komplektu (I, II un III šķiras ordenis), ko par cīņām Neatkarības karā saņēmis ģenerālis Jānis Balodis (1882–1965).

Šogad tam līdzās tiks eksponēts muzeja jaunieguvums – Latvijas armijas kareives Valijas Veščunas-Jansones (1902-1990) III šķiras Lāčplēša Kara ordenis, kā arī citi viņas apbalvojumi, dokumenti, fotogrāfijas un personīgie priekšmeti. Ordeni Valija Veščunas-Jansone saņēma par par drošsirdīgo rīcību 1919. gada 19. novembra kaujā, kur Latvijas armijas karavīriem bija jāpārvar pretinieku ugunslīnija. Kā viens no pirmajiem armijas karavīriem viņa šķērsoja Lielupi un pēc tam uzbrukuma laikā Plāņu mājās cīnījās pret pārspēku. Par izrādīto drosmi un pašaizliedzību kaujā V. Veščuna-Jansone 1922. gadā saņēma III šķiras Lāčplēša Kara ordeni (Nr.1165), to viņai pasniedza Valsts prezidents Jānis Čakste. Bijusī kareive bija viena no trim sievietēm, kam Lāčplēša Kara ordenis piešķirts.

Lāčplēša Kara ordenis
Lāčplēša Kara ordenis Foto: LNVM

Valijai Valerijai Veščunai-Jansonei piederējušie vēsturiskie priekšmeti tiks izstādīti Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā no 11. līdz 18. novembrim. Savukārt no 11. novembra LNVM Youtube kanālā LatvijasNacionālais_vēstures_muzejs LNVM būs skatāma viņai veltīta virtuālā izstāde.

Lāčplēša Kara ordenis ir pirmais un nozīmīgākais Latvijas valsts apbalvojums. Interesenti, kuri vēlas par to uzzināt ko vairāk, pulksten 14.00 aicināti uz LNVM Numismātikas nodaļas speciālistu lekciju «Latvijas Republikas augstākie apbalvojumi». Tāpat ik stundu muzeja darbinieki apmeklētājiem stāstīs par ordeņa rašanos un vēsturi. Visas dienas garumā muzejs arī aicina grāmatā «Lācplēša Kara ordeņa kavalieri» meklēt informāciju par zināmajiem un, iespējams, nezināmajiem ordeņa īpašniekiem.

Pulksten 12 un 16 muzejs piedāvā pasākumu ģimenēm ar bērniem patriotiskā gaisotnē, bet pulksten 17 ekspozīcijas un izstādes pieskandēs folkloras draugu kopa «Savieši».

11. novembrī muzejs atvērts no 11 līdz 19, ieeja – brīva.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu