Simtgades pasākumi, kas izvilks tevi no dīvāna

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas simtgades vārds jau pirms valsts 99 gadu jubilejas nepārtraukti skan ne tikai medijos, bet arī politiķu mutēs. Lai mēs apzinātos savas saknes, izveidota vesela programma vairāku gadu garumā. Tomēr ko mums no tā patiešām vajag? Dziesmu un deju svētkus, protams. Kā arī piecelties no dīvāna!

Simtgades svētku programmā ir dažādi pasākumi cilvēkiem, kuri grib izkustēties, uzzināt kaut ko jaunu un izaicināt sevi. TVNET piedāvā piecus vērienīgus pasākumus, kuru dēļ vērts papūlēties.

Vai noskriet 100 kilometrus ir neiespējami?

Maratona skriešana Latvijā kļuvusi par ierastu nodarbi. Katram ir vismaz kāds paziņa, kurš sociālajos tīklos publicē bildes, parādot to, kādu izaicinājumu uzņēmies. Bet vai ir iespējams noskriet 100 kilometrus?

Foto: Publicitātes

Pavisam drīz - šī gada 19.novembrī - dvīņu pilsētās Valkā un Valgā notiks «Neiespējamais skrējiens». Tas tiek rīkots par godu Latviešu pagaidu nacionālās padomes izveidei Valkā 1917. gadā.

Tā kā katrs distances kilometrs simbolizē gadu pēc padomes izveidošanas, šogad stiprajiem un trakajiem piedāvā skriet 100 kilometru distanci.

Vai tas ir neiespējami?

Skrējiena mērķis ir izvilkt visus dīvānos sēdētājus no mājām, kā arī attīstīt garo distanču skriešanu dvīņu pilsētu apkārtnē. Skrējienā pretī Latvijas simtgadei būs arī 50 un 25 kilometru distances. Piedalīties varēs arī tie, kuri ikdienā neskrien, iesaistoties simboliskā 1000 metru distancē, iespējams, noķerot skriešanas dzirksti un sākot trenēties lielākiem gabaliem.

Vai tu zini, kā izskatās pie Latvijas robežas?

Simtgadei par godu iezīmēts arī tūrisma ceļš 1836 kilometru garumā. Sākot ar 2014.gadu, projekta veidotāji ir izzinājuši Latvijas vērtības, kā arī veidojuši infrastruktūru, kur ceļotājiem atpūsties.

Foto: Publicitātes

Ceļā, lai iepazītu neredzētas Latvijas vietas, var doties kaut tūlīt. Tāpat 2018.gadā paredzēti arī organizēti gājieni pa «Leišmalīti» Vecumnieku, Rundāles, Tērvetes un Auces novadā. Piejūras ceļā varēs doties cauri Grobiņas, Rojas un Ventspils novadiem. Māras ceļš aizvedīs uz Ciblas novadu, savukārt «Ziemeļmeitu lūkoties» paredzēts Alojas novadā.

Nākamā gada saulgriežos - 21.jūnijā - paredzēta vērienīga visa robežceļa izgaismošana ar ugunskuriem, tādējādi ne tikai kopjot senču tradīcijas, bet arī parādot - šeit sākas Latvija.

Ballīte klubā latviešu mūzikas pavadījumā? Ko?

Jāņos liela daļa no jauniešiem beidzot ieslēdz Latvijas Radio 2, dzied līdzi un laižas nebēdnīgās dejās. Kā būtu, ja latviešu mūzikas vēsmas varētu ienest arī klubos, kuros atpūšamies ikdienā?

Foto: Reuters/Scanpix

Svinot valsts simtgadi, 2018.gada naktī no 18. uz 19. novembri klubos un cita veida izklaides vietās skanēs pašmāju mūzika. Izlasi «Simtgades klubu naktij» veido Latvijas Radio «Pieci.lv». Tajā apkopotas iecienītākās dziesmas, kurām dejot un dziedāt līdzi.

To, kādas dziesmas iekļautas «simtgades listē», var ievērtēt jau tagad, «Pieci.lv» lapā vai «Spotify» meklējot izlasi «Pilnīgs simts».

Ja tu nebrauc uz laukiem, tie nāk pie tevis

Aizbraucot uz laukiem pie omes, viss parasti šķiet tik garšīgs un savdabīgs, jo nodarbes laukos atšķiras no pilsētā pierastajām. Kā izskatās tehnika, kura nepieciešama, lai izaudzētu graudus maizes cepšanai? Kā vispār no mazas sēkliņas var izaugt kaut kas, ko ikdienā lietojam pārtikā? Kā strādā zvejnieki? Ar ko mežā gāž kokus? Ir daudz jautājumu. Un galu galā - jāpagaršo taču arī, ko Latvijas saimnieki saražojuši.

Foto: Ieva Lūka/LETA

Nākamā gada 8.septembrī Rīgas centrā varēs justies kā kādā attālā Kurzemes vai Latgales novadā. Galvaspilsētā notiks lauksaimniecības, zivsaimniecības, mežsaimniecības un speciālās tehnikas un aprīkojuma demonstrācija. Tiks demonstrēti lauksaimniecības un amatniecības arodi. Muzejos mēs esam redzējuši, kā lauksaimnieki strādāja senos laikos. Vērienīgajā pasākumā varēs uzzināt par inovācijām un to, kā aptuveni izskatās lauku sēta tagad.

Pilsētnieki varēs arī uzzināt par pārtikas produktu daudzveidību un paši iesaistīties radošajās darbnīcās. Tāpat visu dienu skanēs arī mūzika dažādu kolektīvu izpildījumā - kā jau lauku ļaužu svētkos.

Simtgades zaļumballes

Tieši tik vērienīgi, kā izklausās. Simts dienas pirms Latvijas simtās dzimšanas dienas - 11.augustā - vienlaicīgi Latvijā un pasaulē notiks zaļumballes. Tas būs laiks, kad izbaudīt vasaru un brīvību, atgriežoties pie kaut kā, kas daudziem no mums raisa sentimentālas atmiņas.

Foto: Evija Trifanova / LETA

Zaļumballes rīkos visās Latvijas malās. Būs tikai jāizvēlas tuvākais parks vai estrāde, jāatrod biedri vai arī jāsapucējas un jādodas iepazīties.

Ballēs mūziku tradicionāli spēlēs lauku kapelas. Varēs izdejoties arī pūtēju orķestru un tautas mūzikas ansambļu pavadījumā.

Dejojot priecāsimies par to, ka varam gan kopt savas tradīcijas, gan izvēlēties paši savu likteni. Svinēsim to, ka pirms simts gadiem bija tādi paši uzņēmīgi cilvēki kā mēs, kuri nebija gatavi palikt malā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu