Lāčplēša dienas pasākumu ceļvedis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ik gadu 11. novembrī, Lāčplēša dienā, visā Latvijā tiek iedegtas neskaitāmas sveces, pieminot Latvijas valsts armijas uzvaru pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11.novembrī. Pieminot šo notikumu, Lāčplēša dienā ar dažādiem patriotriska rakstura pasākumiem tiek godināti Latvijas brīvības cīnītāji. Lūk, svarīgākais.

Lāčplēša dienas svinības šonedēļ sākas ar piemiņas dievkalpojumiem (plkst. 9.00 ar Ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā, Rīgā), dažādi pasākumi notiek visā Latvijā, visās lielākajās Latvijas pilsētās.

Pēc tam Rīgā notiks vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa. Laukumā pie Brīvības pieminekļa varēs vērot Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi, ko apmeklē arī valsts augstākās amatpersonas, bet pie Rīgas pils svinīgo godasardzes maiņu.

Savukārt vakarā tūkstošiem cilvēku dodas uz Daugavmalu, lai pie Rīgas pils noliktu svecītes. Vakarā notiek svētku koncerti, Brāļu kapos un citās piemiņas vietās notiek lāpu gājieni. Paralēli norisinās arī nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» filmu seansi.

Vēstures muzejā aplūkojams Lāčplēša Kara ordenis

Arī šogad Lāčplēša dienā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) piedāvā plašu svētku programmu apmeklētājiem muzeja ekspozīciju un izstāžu zāļu mājvietā Rīgā, Brīvības bulvārī 32. Tradicionāli ik gadu tikai vienu dienu, 11. novembrī, muzejs izstāda īpašu apbalvojumu – vienīgo zināmo pilno Lāčplēša Kara ordeņa komplektu (I, II un III šķiras ordenis), ko par cīņām Neatkarības karā saņēmis ģenerālis Jānis Balodis (1882–1965).

LTV

Arī Latvijas Televīzija saviem skatītājiem piedāvā īpašu svētku programmu ar izcilām filmām, militāro parādi, kā arī reportāžām no Latvijas pilsētām, lai ikviens varētu dzīvot līdzi tam, kā svētkus svin visā valstī - dodoties lāpu gājienos, dziedot, dedzinot svecītes un citos veidos godinot brīvības cīnītāju piemiņu. Vakara programmā pirmizrāde - režisora Viestura Kairiša drāma «Melānijas hronika».

Georga Pelēča «Latvju rekviēms»

Īpašs koncerts Lāčplēša dienā notiks Rīgas Domā plkst. 19, piedaloties Valsts Akadēmiskajam korim «Latvija», orķestrim «Rīga», solistiem Kristīnei Gailītei, Ievai Paršai, Sergejam Jēgeram, Krišjānim Norvelim un diriģentam Valdim Butānam. Tiks atskaņots Georga Pelēča «Latvju rekviēms» (Requiem Latviensis).

Latviešu dziesminieku koncerts

Plkst. 18 Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē notiks ikgadējais latviešu dziesminieku koncerts, kurā piedalīsies tautā dziesminieki – Silvija Silava, Agita Kaužēna, Elīna Līce, Kristīne Locika, Kristaps Sudmalis, Haralds Sīmanis, Uldis Ozols, Āris un Saulceris Ziemeļi, Arnis Miltiņš, Ēriks Pozemkovskis un jaunā Austrasbērnu paaudze, kurai tuvas tautasdziesmas un latviešu autoru dziesmas. Koncertā latviešu dziesminieki izpildīs gan pašu radītas dziesmas, gan arī latviešu tautasdziesmas un to apdares, taču neizpaliks arī Austrasbērnu iemīļotā mūzikas autora Imanta Kalniņa dziesmas. Mūzikā ietērpti skanēs tādu dzejnieku teksti kā Jānis Poruks, Māris Melgalvs, Aspazija, Jānis Jaunsudrabiņš, Andrejs Eglītis, Olafs Gūtmanis, Māra Zālīte, Knuts Skujenieks, Andris Akmentiņš, Arvīds Ulme, Māris Salējs un citi.

Pasākumi

13.00 - 14.00

Plkst.13.00 sāksies militārā parāde, kurā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu - Valsts robežsardzes, Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vienības.

14.00 - 15.00

Plkst.14 notiks svinīgā godasardzes maiņa pie Rīgas pils, bet plkst.14.45 Esplanādē, pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa, godinot kritušo karavīru piemiņu, notiks svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija, kā arī jaunsargu svinīgā solījuma došana.

15.00 – 16.00
Svecīšu iededzināšana Rīgas Brāļu kapos un Lāčplēša dienas pasākuma vadītāja, Jāņa Ata Krūmiņa uzruna.
Pieminekļu aģentūras direktora Gunta Gailīša stāstījums par Rīgas Brāļu kapu pirmsākumu notikumiem.

17.00 – 18.00
Lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Brīvības piemineklim un Latviešu strēlnieku laukumam.

18.00 – 18.30
Svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa. Mācītāja Gunta Kalmes uzruna.
Koncertē Liepupes pagasta jauktais koris «Pernigele», diriģentes Artas Zundes vadībā.

19.00 – 19.30
Latviešu karavīru daudzinājums Latviešu Strēlnieku laukumā.
Piedalās – vīru kopa «Vilki», seno cīņu un folkloras kopa «Vilkači» un draugu kopa «Skandinieki».

19.30 – 20.00
Koncertā vīru kopa «Vilki».

20.00 – 20.30
Uguns plosta laišana Daugavā pie Akmens tilta.

20.30 – 21.00
11. novembra krastmalā, pie Prezidenta pils kopīga sadziedāšanās ar vīru kopas «Vilki» dalībniekiem.

21.00 – 22.00
Koncerts Latviešu Strēlnieku laukumā.
Muzicē – orķestris «Ducele» , muz.vad. Andris Alviķis.

22.00 – 23.00
Koncerts Latviešu Strēlnieku laukumā.
Muzicē – Latgaļu etnoroka grupa «Laimas myzikanti» muz.vad. Artūrs Uškāns

«Lielā Kristapa» seansi

Sestdien, 11. novembrī

Plkst. 11:30 «Kurmis un bullis», Latvija, 8 min, 2017, animācija, rež. Ēvalds Lācis.

Plkst. 13:30 «Sarauj, Just!» Latvija, 11 min, 2017, spēlfilma, rež. Pāvels Gumennikovs.

Plkst. 15:30 «Viss, atā!», Latvija, 15 min, 2017, spēlfilma, rež. Vlads Kovaļovs.

Plkst. 16:00 «Meklējot Tisē», Latvija, 52 min, 2017, dokumentālā filma, rež. Dzintra Geka-Vaska.

Plkst. 18:00 «Lidija», Latvija, 37 min, 2017, dokumentālā filma, rež. Andrejs Verhoustinskis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu