Pieci objekti, kas noteikti jāredz «Staro Rīga»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: staroriga.lv

Šovakar (17.11.) jau desmito gadu pēc kārtas galvaspilsētā sāksies par tradīciju kļuvušais gaismas festivāls «Staro Rīga», kas līdz pat 20. novembra vakaram apmeklētājus pārsteigs ar daudzveidīgiem starptautiski atzītu mākslinieku izveidotiem objektiem un iespēju festivālā piedalīties jebkuram interesentam. Arī TVNET piedāvā savus ieteikumus, ko aplūkot. Šoreiz akcentēsim nevis vienkārši izgaismotus vides objektus, bet projektus, kas varētu ar kaut ko pārsteigt.

Šogad gaismas festivāls «Staro Rīga» iezīmē gaismas ceļu uz Latvijas simtgadi, un šā gada tēma ir «Uz zvaigznēm».

Atnācēji

LU Botāniskajā dārzā, Kandavas iela 2

Objekts Atnācēji (Viņi bija te) dara aizgājušos redzamus. Saskaņā ar mākslinieka Aleksandra Reikštaina (Alexander Reichstein) pārliecību cilvēki nekad nepazūd bez pēdām: mēs joprojām dzirdam viņu vārdus, soļus un pat elpu. Ļaudis, kas jau sen viņsaulē, klīst pa dārzu, satiek cits citu un bauda dabu.

Objekti, kas veidoti no izliektas stieples, kura apstrādāta ar luminiscējošu krāsu, ultravioletajā gaismā atdzīvojas kā spoki. Tie kļūst par daļu no Botāniskā dārza.

Mākslinieks Aleksandrs Reikštains dzimis Maskavā, bet dzīvo un strādā Helsinkos kopš 1990. gada. Viņš bieži rada mākslu bērniem un kopā ar bērniem. Viņa darbu sarakstā ir bērnu grāmatas, skulptūras, instalācijas, kā arī lielas un interaktīvas izstādes muzejiem. Reikštaina darbi ir plaši izplatīti arī ārvalstīs, piemēram, Islandē un Japānā.

Projekta idejas autors - Aleksandrs Reikštains (Alexander Reichstein)
Projekta realizētāja - biedrība «Latvijas pilsoniskas sabiedrības atbalsta centrs»

Atnācēji
Atnācēji Foto: staroriga.lv

Pikseļu mākonis

Esplanādē

Objekta autors ir arhitekts Markoss Zotess (Marcos Zotes) (Islande). Objekts «Pikseļu mākonis» tapis pēc finanšu krīzes Islandē, iedvesmojoties no iesāktajiem būvprojektiem, kuri krīzes laikā apturēti un nav pabeigti, pie ēku sienām atstājot celtniecības sastatnes.

«Tā brīža finanšu situācija atstāja paliekošas urbānās rētas pilsētvidē, tās mums atgādina mūsdienu sabiedrības trauslumu,» saka objekta autors.

No sastatnēm izveidojot objektu, autors tās ir atdzīvinājis un papildinājis ar gaismas projekcijām. Objekts demonstrē to, ka arī grūtos un sliktos brīžos ir iespējams atrast pozitīvo un izmantot situāciju savā labā.

Projekta idejas autori - Marcos Zotes/Unstable

Projekta realizētāja - SIA Untitled
Projekta finansētājs - Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments
Projekta sadarbības partneri - UNTITLED starptautisko mākslas projektu divīzija UN_BOX

Foto: Staro Rīga

Sapņotājs

LKA Teātra mājas «Zirgu pasts» pagalmā, Dzirnavu ielā 46

Vecs vīrs ieelpo mūs savā sapnī, kur porcelāna pamestībā plūstoša ūdens straume aiznes mūsu papīra kuģīti apgāztās debesīs. 3D pieredze «Sapņotājs» ir viens no Eiropas Kultūras galvaspilsētas «Rīga 2014» ietvaros aizsāktā projekta «Sajūtu konteineri» stāstiem, kas savulaik bija milzu izaicinājums gan saturiski, gan tehnoloģiski.

Projekts aizsākās ar aktīvu kampaņu sociālajos medijos un pilsētvidē, aicinot ikvienu izstāstīt, uzzīmēt vai uzrakstīt kādu no savām spilgtākajām sajūtām. Tad, pirmo reizi Latvijā liekot lietā tolaik vēl jaunās S3D tehnoloģijas, radošā komanda pārradīja izvēlētos stāstus krāšņos vizuālos ceļojumos, kas ļauj ikvienam no mums iejusties cita cilvēka pārdzīvotajā.

«Sapņotājs» ir izpratnes pilns darbs ar saturu, tehnoloģijas iespēju izpēte un neskaitāmi eksperimenti, kas pārvērtuši vārdus un sajūtas teju tveramās vīzijās. Tas mudina paspert soli, iziet cauri spogulim un burtiski iejusties kāda cita ādā – «nosapņot» kāda cita cilvēka sapni.

Projekta idejas autori: Roberts Rubīns, Didzis Eglītis, Elizabete Palasiosa, Antra Cilinska
Projekta realizētāja - biedrība «Everything Art»
Projekta finansētāja - Rīgas dome
Projekta sadarbības partneri: SIA «Story Hub», SIA «Jura Podnieka studija», Latvijas Kultūras akadēmija, SIA «REVERIE Trading Group», EPSON

Foto: staroriga.lv

Astroface

Skārņu ielā pie Rīgas Sv. Pētera baznīcas

«Astroface» – interaktīvs «spogulis» un nebijusi iespēja redzēt savu atspulgu zvaigznāja veidolā. Visa pamatā ir jaunizgudrota un noslēpumaina ierīce, kas izskatās un kalpo kā spogulis, tikai atšķirībā no ierastā rezultāta šis spogulis atspulgu piesavinās, maina un pārveido jaunā izskatā.

Projekta idejas autors un realizētājs - biedrība «I Did It»

Projekta finansētāja - Rīgas dome

Foto: staroriga.lv

Gaismas aleja

Vērmanes dārzā

Gaismas aleja ir gaismas objekts tiem, kuri apzinās, ka visi mēs dzīvojam pasaulē, kur vienmēr būs divas puses: viena silta un otra auksta, viena laba un viena ļauna, viena gaismas un mīlestības pilna, bet otra tumša. Šīs divas puses veido bezgalīgu plūsmu un ietekmē mūsu dzīves. Mūsu izvēle ir tikai vērot šīs plūsmas vai arī piedzīvot pāreju no tumsas gaismā un šajā pārejā aicināt un vest līdzi gaismā citus. Mēs paši veidojam visu, ko redzam sev apkārt, un viss ir iespējams.

Gaismas objekta autori ir holandiešu uzņēmums Serge Schoemaker Architects. Uzņēmuma veidotie dizaini balstās aizrautībā ar konstrukcijām un augstu amatniecisko meistarību. Veidotie darbi atspoguļo godīgu un izteiksmīgu konstrukciju iespējas. Materializācija un detaļas ir neatdalāmas no arhitektoniskā koncepta un sensorajām pieredzēm. Izmantojot telpu, proporcijas, gaismu un materiālu, uzņēmums piešķir savai arhitektūrai būtisku kvalitāti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu