Rīga sākusi starot!

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sācies festivāls «Staro Rīga», kura laikā kopumā var apskatīt 35 gaismas objektus un instalācijas, kas veltīti ne vien Latvijas, bet arī Somijas valsts simtgadei.

«Staro Rīga» šogad notiek jau desmito reizi. Festivāla pamatprogrammas nosaukums ir «Uz zvaigznēm».

Līdzās pamatprogrammai iedzīvotājus priecē starptautiskā programma, kurā ar saviem darbiem piedalās mākslinieki no dažādām pasaules valstīm, kā arī festivāla apmeklētājiem jau labi pazīstamā līdzdalības programma «Rīgas karnevāls», kurā ar gaismas objektiem pilsētvidē piedalās dažādi uzņēmumi, institūcijas un privātuzņēmēji.

«Tā kā festivāls ir viens no Latvijas valsts simtgades pasākumiem, tad vairāki objekti akcentēs valstiskās vērtības un patriotisko noskaņu.

Sākot ar 18.novembra vakaru, Brīvības piemineklis izgaismosies īpašā gaismas uzvedumā,

bet Saeimas un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu izveidotais projekts ikvienam dos iespēju iejusties Brīvības pieminekļa tēlā un uz mirkli savās rokās turēt Latvijas brīvību simbolizējošās zvaigznes,» iepriekš stāstīja Rīgas domes pārstāve Indra Vilde.

Jēkaba laukumā izvietota «Laika ādere», kas ir gaismas sveiciens Latvijas iedzīvotājiem, valsts simtgadē ļaujot iziet caur 4. dimensiju, bet Vērmanes dārzā atrodas vides mākslas instalācija «Simbioze», kas skatītājiem radīs pagātnes, tagadnes un nākotnes mijiedarbību. Savukārt vides gaismas objekts «Ugunskurs» Brīvības bulvāra alejā plānots kā apliecinājums, kas vieno un liek atcerēties, pieminēt un īpaši iezīmēt Latvijas simtgadi.

Tāpat uz Rīgas Doma vērojama interaktīva multimediāla projekcija «Per aspera ad astra», kas ir veltījums Reformācijas 500 gadu jubilejai, bet projekcijas uz renovētās VEF kultūras pils fasādes atgādinās par rūpnīcas VEF gadsimtu.

Vairākas video projekcijas aplūkojamas arī Kultūras pilī «Ziemeļblāzma» un uz «Joker» kluba fasādes. Vēsturisko ēku «Trīs brāļi» pagalmā ikviens var piedalīties «Lāzeru simfonijas» atskaņojumā, Teātra mājas «Zirgu pasts» pagalmā gūt 3D pieredzi sapņu pasaulē, savukārt video projekcijas Mākslas muzeja «Rīgas birža» iekšpagalmā aicina telpā, kas nav atrodama fiziskās pasaules laukā.

Festivāla starptautiskajā programmā ir iekļauti divi objekti no festivāla LUX Helsinki, veltot tos Somijai, kas atzīmē savu simtgadi jau šā gada decembra sākumā. Uz Rīgas Svētā Pētera baznīcas fasādes redzama video projekcija ar ūdenskritumu kaskādi, kas stāsta par senu, sāmu tradīcijās balstītu uzskatu, saskaņā ar kuru daba un cilvēks ir vienlīdzīgi. Savukārt Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā var redzēt materializētus tēlus no iepriekšējiem laikiem.

Starptautisko gaismas objektu programmā ir vēl vairāki interesanti gaismas stāsti - instalācija «Pikseļu mākonis» Esplanādē, «Bvindi gaismas maskas» Kronvalda parkā un citi.

Festivāls ilgs līdz 20. novembrim un norisināsies katru dienu no plkst. 17 līdz 23.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu