Mēneša eksponāts - Georga Manceļa sprediķu grāmata

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 1. decembra līdz 30. decembrim Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori) tiks eksponēta muzeja krājumā glabātā Georga Manceļa sprediķu grāmata Lettische langgewünschte Postill»/ «Ilgi gaidītā latviešu sprediķu grāmata» (1699), informē Līvija Baumane - Andrejevska, Jūrmalas pilsētas muzeja Krājuma glabātāja.

Jūrmalas pilsētas muzeja krājuma izstāde no cikla «Mēneša eksponāts» ļauj arī Jūrmalai iekļauties starptautiskajā Mārtiņa (Martina) Lutera un Reformācijas piecsimtgades atcerē. Pieminot šo gadadienu, Latvijā norisinās daudzveidīgs kultūras un zinātnes pasākumu kopums, kas sniedz iespēju iepazīties ar Reformācijas vēsturi un tās ietekmi uz kultūras attīstību Latvijā.

Foto: Publicitātes

Izstādē Jūrmalas pilsētas muzejā būs iespēja aplūkot materiālus, kas saistīti ar luterāņu baznīcām Jūrmalā - Bulduros, Dubultos, Ķemeros un Slokā, luterisko draudžu dzīvi, kā arī kādu muzejisku retumu - 1699. gadā izdoto G. Manceļa sprediķu grāmatu, kas neticamā veidā pārdzīvojusi visdažādākos laikmetus. Savulaik grāmata no paaudzes paaudzē glabājusies Asaros, senās zvejnieku mājās. Šis mēneša eksponāts simboliski iezīmē M. Lutera aizsāktās darbības un pausto ideju taustāmos rezultātus arī Latvijas kultūrtelpā - šoreiz iespieddarba formā; kā viena no agrīnākajām grāmatām latviešu valodā, kuras rašanos ierosinājusi nepieciešamība pēc latviešiem saprotamiem sakrāla satura tekstiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu