Muzeji savas darbības veicināšanai varēs tirgot suvenīrus un iespieddarbus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

No 1. janvāra stājas spēka grozījumi Muzeju likumā, ļaujot tiem savas darbības veicināšanai tirgot suvenīrus un iespieddarbus. Līdz šim likumā bija noteikts, ka muzejiem ir tiesības veikt izdevējdarbību, taču atsevišķa norma par suvenīru un iespieddarbu tirdzniecību tajā nebija iekļauta.

Likuma grozījumi arī paredz, ka turpmāk Nacionālā muzeju krājuma kopkataloga informācijas sistēma ietverti arī muzeju sniegtie e-pakalpojumi. Grozījumos arī noteikts, ka Nacionālā muzeju krājuma kopkataloga sistēmā iekļautie dati ir izmantojami bez maksas tiešsaistē - kopkataloga portālā.

Tāpat likuma grozījumi apraksta reģionālā muzeja statusa noteikšanu, kā arī Latvijas Muzeju padomes sastāvu un kompetenci.

Līdzās jau esošo pantu grozījumiem, Muzeju likums papildināts ar 16. pantu. Tajā noteikta kārtība, kādā muzeju reģistrā tiek iesniegta un aktualizēta informācija par attiecīgām muzeju krātuvēm, kolekcijām, ekspozīcijām, izstādēm, pētniecības centriem, zinātnes centriem, piemiņas vietām un citiem likumā jau noteiktiem kultūras mantojuma objektiem.

Kā iepriekš informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, lielākā daļa muzeju apmeklētājus nodrošina gan ar informatīviem materiāliem - bukletiem, darba lapām, gan arī muzeja priekšmetu fotogrāfijām, reprodukcijām, lietiskiem izstrādājumiem.

Muzeju nozares normatīvajā regulējumā veiktas izmaiņas arī jautājumos, kas saistīti ar Nacionālā muzeju krājuma valsts informācijas sistēmas pārzināšanu, reģionālā muzeja statusa noteikšanu, muzeju akreditācijas procesiem, Latvijas Muzeju padomes sastāvu un kompetenci, kārtību, kādā veicama muzeju reģistrācija, starptautiski pieņemto terminoloģiju un definīciju ieviešanu Latvijas muzeju nozares normatīvajā regulējumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu