Īpašā pasākumā Marisa Jansona vārdā nosauc jaunu tulpes šķirni

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas korē svētdien latviešu diriģentu Marisu Jansonu 75. dzimšanas dienā sveica ar neparastu dāvanu - jaunu tulpes šķirni, kas nosaukta viņa vārdā, informē Latvijas Institūtā. Tiesa, pats Jansons uz svinīgo pasākumu ieradies nebija. Bija cits jubilārs - Raimonds Pauls. Aplūko foto!

Piedaloties Latvijas vēstniecei Nīderlandē Ilzei Rūsei un Nīderlandes vēstniekam Latvijā Pīteram Janam Langenbergam (Pieter Jan Langenberg), Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) direktoram Andrim Vilkam, šķirnes autoriem, Ārlietu ministrijas un Simtgades biroja pārstāvjiem, LNB ēkas korē vārdu jaunradītajai tulpei, parakstot īpašu sertifikātu, oficiāli piešķīra Latvijas institūta direktore Aiva Rozenberga. Savu muzikālo parakstu dāvanai pievienoja otrs šīs nedēļas jubilārs maestro Raimonds Pauls.

«Šī jaunā šķirne ne vien cildina latviešu pasaules klases mūziķi Marisu Jansonu, bet arī simbolizē Latvijas un Nīderlandes kopīgo izpratni par ziedu kultūru, estētisko gaumi un profesionālismu ziedu audzēšanā,» pasākumā pauda I. Rūse. «Kad apmēram pirms gada tikāmies ar audzētājiem par šķirnes kandidātu, nevilcinoties izšķīrāmies par šo oranžas krāsas dzeltenu liesmu apvīto ziedu, kas, mūsuprāt, simbolizē Marisa Jansona mākslinieciskās izpausmes būtību, un vienlaicīgi – oranžā krāsa ir arī Nīderlandes karaliskā krāsa,» par tulpes izvēli stāstīja vēstniece. Vēstniecība arī vienojusies ar Rundāles pils vadību par īpaša stādījuma izveidošanu pavasara ziedu kolekcijā Rundāles pils dārzā, kur tradicionāli pirms vairākiem gadsimtiem jau pastāvējusi «Holandes dobe».

«Lai mums visiem kopā izdodas radīt tikpat daudz lielisku stāstu par Latviju pasaulē, cik miljoniem Marisa Jansona ziedu kādu dienu priecēs cilvēkus dažādās valstīs,» parakstot īpašo sertifikātu, vēlēja A. Rozenberga. Tulpes selekciju veicis latviešu selekcionārs Juris Egle (Grobiņa), bet tās audzētājs un reģistrētājs Nīderlandē ir Jans Peningss (Jan Pennings). Ideja par tulpes šķirnes radīšanu Latvijas simtgadē izlolota Latvijas vēstniecībā Nīderlandē, akcentējot Latvijas atpazīstamību pasaulē, kas saistīta ar Marisa Jansona vārdu un mūsu valstis vienojošo ziedu un estētiskuma kultūru. Tādēļ Latvijas simtgades svinību kultūras programmas centrā plānoti vairāki notikumi Marisa Jansona zīmē, ko aizsāka simtgadei un Maestro veltītā jaunā tulpes šķirne.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu