Liepājas muzejā izstāde «Barikādes Liepājā»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto no Liepājas muzeja krājuma

No 20. janvāra līdz 23. martam Liepājas muzeja ekspozīcijā «Liepāja okupāciju režīmos», K. Ukstiņa ielā 7/9, par godu 1991. gada barikāžu atcerei skatāma foto izstāde «Barikādes Liepājā». Izstādē aplūkojamas fotogrāfijas no 1991. gada janvāra notikumiem Liepājā, kā arī Ļeņina pieminekļa demontāža pilsētas centrā pēc Augusta puča.

Barikādes Liepājā organizēja Latvijas Tautas frontes Liepājas pilsētas nodaļa, kas savu darbību sāka 1988. gada novembrī. 1989. gadā LTF arī Liepājā uzvarēja Latvijas PSR Augstākās padomes vēlēšanās un ieguva piecas vietas Augstākajā padomē. 1990. gadā pēc Deklarācijas par neatkarības atjaunošanu pieņemšanas LTF Liepājas pilsētas nodaļa aktīvi iesaistījās neatkarības atjaunošanas procesos.

Pēc Padomju Savienības militāro spēku uzbrukuma Viļņas televīzijas tornim 1991. gada 13. janvāra naktī LTF organizēja demonstrāciju Daugavmalā, protestējot pret Maskavas vardarbību. No Liepājas uz Rīgu devās 30 autobusu ar demonstrantiem.

14. janvārī tika pieņemts lēmums barikādes celt arī Liepājā. Tās bija paredzētas kā garīga un simboliska aizsardzība pret padomju karaspēku un atbilde Interfrontes rīkotajam mītiņam par Latvijas palikšanu PSRS sastāvā. Barikādes pilsētā turpinājās apmēram nedēļu.

1991. gada pavasarī, baidoties, ka Ļeņina piemineklis Rožu laukumā varētu tikt nojaukts, Baltijas kara apgabala komandantūra pieņēma lēmumu to apsargāt. Piemineklis tika demontēts pēc Augusta puča izgāšanās 23. augustā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu