Pasniegtas Latgaliešu kultūras gada balvas «Boņuks 2017»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rēzeknē Latgales vēstniecības «Gors» svētdien svinīgajā latgaliešu kultūras gada balvas «Boņuks» pasniegšanas ceremonijā desmito reizi godināti pērnā gada notikumi, aktivitātes un darītāji latgaliskajā kultūrā, informēja SIA «Austrumlatvijas koncertzāle» pārstāve Edīte Husare.

Viņa informēja, ka par pērnā gada «Gada cilvēku» latgaliešu kultūrā atzīts režisors Viesturs Kairišs, bet par mūža ieguldījumu godināts Vācijā dzīvojošais literāts, skolotājs un sabiedriskais darbinieks Alberts Spoģis un valodniece Lidija Leikuma.

Literatūras kategorijā balvu par labāko sniegumu literatūrā saņēma Raibīs ar dzejoļu krājumu «Pistacejis».

Par 2017.gada labāko izdevumu/grāmatu atzīts izdevums Ilgas Šuplinskas, Līgas Rundānes, Aelitas Andrejevas grāmata «Gostūs pi Boņuka. Stuosti bārnim par Latgolu». Žūrijas speciālbalvu saņēma Maruta Latkovska un Ieva Jurjāne par grāmatu «Kačeiša patmalis», kas ir pirmais pārlikums no latviešu literārās valodas mūsdienu latgaliešu kultūrā (Kārļa Skalbes pasaku «Kaķīša dzirnavas»).

Latgaliešu mūzikā kā pērnā gada labāko sniegumu pop/rock mūzikā žūrija atzina grupu «Bez PVN» ar koncertdarbību un dziesmu un videoklipu «Golds iz ustobys». Turpretī par labāko sniegumu tautas mūzikā žūrija atzina grupu «Tautumeitas» ar koncertdarbību un albumu «Lai māsiņa rotājās». Kā labākais sniegums alternatīvajā mūzikā atzīta apvienība «Latgalīšu Reps» ar «koncertdarbeibu, dzīsmem i videoklipim».

Nominācijā labākais sniegums akadēmiskajā mūzikā balvu saņēma Rihards Dubra un oratorija «Marija», bet par labāko mūzikas video atzīts apvienības «Latgalīšu Reps» skaņdarbs «Skots pa lūgu». Pērnā gada debijas mūzikā tituls piešķirts «Latgalīšu Repam», bet nominācijā par labāko sniegumu šlāgermūzikā laureāta titulu ieguvusi grupa «Galaktika» ar koncertdarbību un albumu «Sirds vēl tic».

Turpretī kā nozīmīgākais notikums latgaliskajā kultūrā 2017.gadā tika sveikts 4.pasaules latgaliešu saiets «Latgales simtgades kongress». Par latgaliešu valodas popularizēšanu

apbalvots bankas «Citadele» bankomāts latgaliešu valodā, bet nominācijā «Gada amatnieks/saimnieks» balvu saņēma Rīgas kebabnīcas «Ausmeņa Kebabs» saimnieks Valters Murāns.

Balvu nominācijā «Gada sniegums vizuālajā mākslā» saņēma Anneles Slišānes projekts #100dečiLatvijai, bet balvu nominācijā «Gada sniegums skatuves mākslā» saņēmusi koncertizrāde rakstiem un skaņai «Latgales gredzens».

Balvu nominācijā «Gada sniegums audiovizuālajā mākslā» saņēma Latvijas Radio stāstu cikls «Latgales kongress. 10 stāsti». Nominācijā par latgaliešu kultūras popularizēšanu Latvijā un pasaulē uzvarējusi Latgalisko vērtību iekļaušana Nacionālajā Nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā.

Balvu «Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā» saņēma literāts, skolotājs un sabiedriskais darbinieks Alberts Spoģis un valodniece Lidija Leikuma.

Latgaliešu kultūras gada balvas «Boņuks 2017» pasniegšanas ceremoniju papildināja latgaliešu mūziķu priekšnesumi, jo pasākumā uzstājās traddicionālās mūzikas grupa «Tautumeitas», grupa «Bez PVN», apvienība «Latgalīšu Reps», grupa «Unknown Artist», projekts «100gadis bolsi», vīru koris «Graidi», Guntra Kuzmina un Rēzeknes novada vokālā studija «Skonai», Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas jauktais koris un instrumentālā grupa Eināra Lipska vadībā, hārdroka grupa «Fēnikss», dziesminieks Kārlis Kazāks.

Latgaliešu kultūras gada balvas «Boņuks» mērķis ir veicināt latgaliešu kultūrvides saglabāšanu un attīstību, kā arī apkopot un godināt spilgtākos un nozīmīgākos sasniegumus latgaliešu kultūrā pagājušā gada laikā. Pirmo reizi balva tika pasniegta 2009.gada sākumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu