Teterevu fonds par «ABLV Bank» un finansējumu Laikmetīgās mākslas muzeja projektam

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šobrīd ir pāragri spriest, kā «ABLV Bank» finanšu problēmas ietekmēs Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) projekta turpmāko gaitu, pauda Borisa un Ināras Teterevu fonda pārstāve Inga Vasiļjeva. Pašlaik projektēšanas stadijā esošā LLMM projekta turpmākās realizēšanas iespējas plānots apspriest nākamajā LLMM fonda padomes sēdē. LLMM fonda padomē sadarbojas Borisa un Ināras Teterevu fonds kopā ar fondu «ABLV Charitable Foundation», ko 2006. gadā dibināja «ABLV Bank» akcionāri Ernests Bernis un Oļegs Fiļs.

Bankas īpašumā vairāk nekā 1000 gleznu

Pašlaik vēl neesot zināms, kad LLMM fonda padomes sēde tiks sasaukta.

Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale norādīja, ka ministrijas rīcībā šobrīd nav informācijas, kas liecinātu, ka LLMM fonds plānotu atcelt vai pārcelt Laikmetīgās mākslas muzeja izveidi.

Kokale skaidroja, ka valsts turpina laikmetīgās mākslas kolekcijas izveidi. Pašlaik tajā ir 409 darbi, kuru vērtība aprēķināta aptuveni 587 360 eiro vērtībā. Liela daļa ir mākslinieku dāvinājumi, savukārt 94 mākslas darbi par vairāk nekā 215 000 eiro iegādāti par Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) projektu finansējumu.

No 2008. līdz 2010. gadam KM finansējusi 41 mākslas darba iegādi par 156 804 eiro, savukārt laikā no 2011. līdz 2016. gadam ministrijas budžetā līdzekļi šim mērķim netika paredzēti. Pērnā gada nogalē ministrija Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam (LNMM) piešķīra finansējumu nepilnu 85 000 eiro apmērā, par kuru ir iegādāti 19 laikmetīgās mākslas darbi. Tāpat pēdējos gados LNMM iegādājies 65 laikmetīgās mākslas darbus no pašu ieņēmumiem par kopējo summu 160 360 eiro apmērā.

Valsts veidotā laikmetīgās mākslas krājuma daļa šobrīd ir nodota LNMM glabāšanā un izmantošanā.

Savukārt «ABLV Bank» kolekcijā šobrīd ir 1211 mākslas darbi, kuru kopējā vērtība ir 830 648 eiro.

Šie mākslas darbi gan ir bankas īpašums.

Par būvniecību

Kā ziņots, pagājušā gada augustā noslēdzās LLMM ēkas skiču projekta izstrāde un līdz ar būvatļaujas saņemšanu sākās otrais un pēdējais muzeja ēkas projektēšanas posms, kas plānots līdz šā gada vidum. Muzeja tapšanā izvēlēta starptautiskā metu konkursa uzvarētāja - arhitektu biroja «Adjaye Associates» (Lielbritānija) un AB3D (Latvija) skice.

Muzeja būvniecību plānots nodrošināt par privātiem līdzekļiem kā mecenātu Borisa un Ināras Teterevu un «ABLV Charitable Foundation» dāvanu Latvijas sabiedrībai valsts simtgadē. Muzeja izveidē iesaistās vairāk nekā 20 uzņēmumi no Latvijas, Somijas, Lielbritānijas, Nīderlandes. Muzeju plānots atvērt 2021.gada 18.novembrī.

Tikmēr Eiropas Centrālā banka (ECB) 24. februārī paziņoja, ka «ABLV Bank» tiks likvidēta atbilstoši Latvijas likumiem, jo tās glābšana nav sabiedrības interesēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu