Skujenieks par čekas maisiem: «Mums nevajag vairot naidu»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Turpinot aktuālo tā dēvēto čekas maisu tematu, otrdienas vakarā Latvijas Televīzijā, raidījumā «1:1» viesojās dzejnieks Knuts Skujenieks, kurš pauda savu viedokli par to atvēršanu vai iznīcināšanu. Atgādinām, ka pats Skujenieks tieši cietis no padomju režīma, septiņus gadus - no 1962. līdz 1969. gadam pavadot lēģerī Mordovijā.

Intervijā ar žurnālistu Gundaru Rēderu 81 gadu vecais dzejnieks slavēja sava drauga Jāņa Rokpeļņa atzīšanos, ka viņš bijis čekas ziņotājs, tiesa, uzsvēra, ka būtu bijis labāk, ja šāda atzīšanās būtu notikusi ātrāk.

Viņš arī uzskata, ka noteikti jāturpina šo «čekas maisu» zinātniska izpēte un ar laiku katram cilvēkam jādod iespēja šai jūtīgajai informācijai piekļūt.

«... nedrīkst paņemt šos čekas maisus, pārgriezt ar nazi un izbērt uz lielceļa. Mums nevajag vairot naidu, tā mums jau tā pietiek. Ir obligāti vajadzīga šā materiāla izpēte. Bez tās, vienkārši ar pašu faktu, neiztikt. Cilvēkus taču vervēja dažādos veidos un dažām vajadzībām. Neatverot čekas maisus, mēs padziļinām cilvēkiem aizdomas, kas šodienas sabiedrībā nav vajadzīgs,» sarunā pauž Skujenieks.

Atbildot uz jautājumu, vai labāk šos čekas maisus vienkārši sadedzināt, Skujenieks atbild viennozīmīgi: «Nē!»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu