Valmierā atklās Mākslas dienu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Piektdien, 6. aprīlī, plkst.21 pie Valmieras Kultūras centra, iestājoties krēslai, norisināsies Valmieras Mākslas dienu atklāšana. Tām šogad izvēlēta tēma «Dzimšana», arī atklāšanas laikā aicinot ikvienu piedalīties savdabīga mākslas darba dzimšanā.

Dejotāji Lindas Mīļās vadībā ierastos skatuves dēļus nomainīs pret logu palodzēm, šoreiz skatītājus gaidot nevis telpās, bet pretī Valmieras Kultūras centra ieejai. Savukārt pēc tam ikviens aicināts izmēģināt interaktīvu gaismas projektu «Emogrāfs». Tā pamatā ir savdabīga ierīce, kas sirdspukstus pārvērš mūzikā un žilbinošā mozaīkā – muzikālo pavadījumu un attēla dinamiku nosaka apmeklētāja sirds «informācija». Uzdevums ir vienkāršs – izmantojot ierīci, ieraudzīt savu sirdspukstu veidotu mozaīku, atainotu uz Valmieras Kultūras centra fasādes, tādējādi ļaujot dzimt neparastam mākslas darbam.

Gaismas projekts pie Valmieras Kultūras centra darbosies divus vakarus – 6. un 7. aprīlī no plkst.21 līdz pusnaktij.

Savukārt Valmieras muzeja Izstāžu nama divos stāvos būs skatāma mākslinieku Vijas Zariņas un Kaspara Zariņa izstāde «Paralēli». Atklāšana – 6. aprīlī plkst.17. Tās būs divas personālizstādes vienlaicīgi, katram meklējot savu individualitāti un skatījumu gan vizuāli, gan saturiski. Vija Zariņa aplūkojusi mūsdienu ainavas kodu dažādos gadalaikos un apgaismojumos, to atainojot lielformāta eļļas gleznās. Kaspars Zariņš savukārt turpina nesen iesākto abstraktās glezniecības ceļu, kas šajā izstādē būs akrila gleznojuma sajaukums ar dobtu un izslīpētu finieri.

Māksliniece Vija Zariņa un mākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Kaspars Zariņš piedalās Pētera Avena labdarības fonda "Paaudze" rīkotajā grāmatas prezentācijas pasākumā
Māksliniece Vija Zariņa un mākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Kaspars Zariņš piedalās Pētera Avena labdarības fonda "Paaudze" rīkotajā grāmatas prezentācijas pasākumā Foto: Ieva Lūka / LETA

Arī pie Valmieras muzeja būs gaismas un skaņas saspēle. 6. un 7. aprīlī no plkst.20 līdz 24 Valmieras muzeja teritorijā būs apskatāms mākslinieces Agneses Melbārdes radītais gaismas un komunikācijas objekts «Message». To veido 32 mobilo telefonu instalācijas, ieprogrammēta gaismas un mūzikas režija. Mūzikas autors ir komponists un marimbas virtuozs Rihards Zaļupe. Objekta idejas pamatā ir vēlme radīt laikmetīgu uzrunu mūsdienu cilvēkiem – atgādināt, ka ir sācies jauns laikmets, un radīt pozitīvu enerģijas apmaiņu.

Savukārt Valmieras muzeja Maršnera nama iekšpagalmā 7. aprīlī no plkst.21 līdz 23 būs apskatāma vides instalācija «Refrakcija» – gaismas kristālu saspēle ar meditatīvām mūzikas skaņām. Idejas pamatā ir gaismas laušana jeb refrakcija – parādība, ka, gaismai pārejot no vienas vides citā, tā maina staru izplatīšanās virzienu. Gaismai lūstot, var novērot priekšmetu formu, novietojumu un izmēru izmaiņas. Instalācija būs apskatāma ik vakaru līdz 20.aprīlim.

Valmieras Mākslas dienās «Dzimšana» no 3. aprīļa līdz 3. maijam gaidāma vairāku izstāžu atklāšana, koncerti, filmu programma, biznesa forums, valmieriešus un viesus priecēs neparasti gaismas objekti, būs grāmatu atvēršana, izrādes.

Par Valmieras Mākslas dienu «Dzimšana» norisēm vairāk var uzzināt Valmieras mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā «Kultūra» un Valmieras Tūrisma informācijas centra mājaslapā www.visit.valmiera.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu