Eksponēs 20. gadsimta sākuma spēkavīru fotogrāfiju privātkolekciju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Muzejā «Rīgas Jūgendstila centrs» no 13. aprīļa līdz 10. jūnijam būs iespēja apmeklēt izstādi «Spēkavīru leģendas», kurā tiks eksponēta 20. gadsimta sākuma spēkavīru fotogrāfiju privātkolekcija, informē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības, mediju un komunikācijas projektu vadītāja Dace Lasmane.

Izstāde tapusi par godu latviešu cīkstoņa Jāņa Poļa izcīnītajai pirmajai zelta medaļai grieķu-romiešu cīņās Pirmajā Viskrievijas olimpiādē, kas norisinājās 1913. gadā. Izstādē būs aplūkojamas 20. gadsimta sākuma spēkavīru fotogrāfijas, sacensību afišas, programmas, kā arī unikālas medaļas un apbalvojumi, kas gūti cīņu arēnās.

Pēc Lasmanes teiktā, Latvijas spēkavīri bijuši turnīru dalībnieki un guvuši uzvaras sacensībās dažādās valstīs. Tāpat 19./20. gadsimta mijā Latvijas teritorijā tika dibināti sporta klubi un apvienības, un spēkavīru kustībai bija īpaša vieta sabiedrībā. Liela nozīme sporta klubiem bija jauniešu fiziskajā audzināšanā un spēcīga vīrieša tēla veidošanā, skaidroja Lasmane.

Foto: publicitātes

Viņa stāsta, ka spēkavīru turnīri bija īpašs notikums, kam parasti sekoja dejas un saviesīga vakarēšana. Tomēr cīņas nebija tikai vīru privilēģija, šajā sporta kustībā iesaistījās arī dāmas, kuru attēli arī būs aplūkojami izstādē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu