Zviedrijas Akadēmija ļaus saviem locekļiem atkāpties

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zviedrijas Akadēmijai, kas piešķir Nobela prēmijas literatūrā, tiks mainīti statūti, lai ļautu tās locekļiem atkāpties, trešdien paziņoja Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs laikā, kad akadēmija ir ieslīgusi seksuālas uzmākšanās skandāla radītā krīzē. Monarhs nāca klajā ar šiem izteikumiem karaliskās pils paziņojumā pēc tikšanās ar akadēmijas pastāvīgā sekretāra pienākumu izpildītāju Andersu Olsonu.

Kopš 6. aprīļa pieci akadēmijas locekļi, tai skaitā pastāvīgā sekretāre Sara Daniusa, ir paziņojuši, ka vairs nepiedalīsies tās darbībā. Kopumā pavisam septiņi akadēmijas locekļi vairs nav aktīvi.

Visi 18 Zviedrijas Akadēmijas locekļi tomēr ir iecelti uz mūžu un saglabā savu statusu pat tad, ja vairs aktīvi nepiedalās tās darbībā.

Karalis, kurš ir akadēmijas patrons, ir iecerējis statūtos iekļaut skaidrojumu, «ka ir iespējams atkāpties no akadēmijas [locekļa statusa],» teikts pils paziņojumā.

Karalis piebilda, ka akadēmijas loceklis, kurš nav piedalījies tās darbā «vairāk nekā divus gadus, tiks uzskatīts par aizgājušu no akadēmijas, pat ja šis loceklis nav oficiāli iesniedzis atlūgumu».

Trīs akadēmijas locekļi Šells Espmarks, Klāss Estergrens un Pēters Englunds 6. aprīlī paziņoja par aiziešanu no tās pēc akadēmijas balsojuma, kurā netika savākts pietiekams balsu skaits Katarīnas Frostensones izslēgšanai no akadēmijas. Frostensones vīrs Žans Klods Arno tiek apsūdzēts seksuālā uzmācībā un Nobela prēmijas literatūrā laureātu vārdu noplūdināšanā.

12. aprīlī šī skandāla radītās krīzes dēļ par aiziešanu no akadēmijas paziņoja tās pastāvīgā sekretāre (vadītāja) Sara Daniusa un šajā skandālā iesaistītā akadēmijas locekle Katarīna Frostensone.

Stokholmas Universitātes literatūras profesore Daniusa 2015. gadā kļuva par pirmo sievieti Zviedrijas Akadēmijas pastāvīgā sekretāra amatā.

Zviedrijas Akadēmija decembrī aizliedza Frostensones vīram Arno apmeklēt Nobela banketu pēc zviedru laikraksta «Dagens Nyheter» novembrī publicētiem 18 sieviešu apgalvojumiem, ka viņš tām seksuāli uzbrucis vai izvarojis.

Arno, kurš ir kāda Stokholmas kultūras centra vadītājs, noliedz, ka būtu veicis šādus uzbrukumus, kuri esot notikuši no 1996. līdz 2017. gadam.

Akadēmija ir pārtraukusi jebkādus sakarus ar Arno un grantu maksāšanu viņam, kā arī sākusi iekšēju izmeklēšanu, tajā izmantojot juristu firmas pakalpojumus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu