Liepājas koncertzālē skanēs Vidzemes novadam veltīts koncertuzvedums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Trešdien, 25. aprīlī pulksten 19 Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» izskanēs Latvijas valsts simtgades vērienīgākā mūzikas projekta «Latvijas gredzens» trešais posms «Vidzemes gredzens», kura mākslinieciskā koncepcija īstenosies muzikālā izstādē «Kalns uz augšu ies».

Projekta idejas autors, diriģents Sigvards Kļava stāstu par Vidzemi vēlējies veidot pavisam citādu nekā iepriekšējie «Latvijas gredzena» notikumi, un vēlējies uzbūvēt muzikālu izstādi – bildi, kura skan, muzikāli elpo, un stāsta savu stāstu par Vidzemi.

«Kalns uz augšu ies» veidota kā vizuāls ceļojums plašajā laika telpā, ko veido dažādi vēsturiski nozīmīgi pieturpunkti. Muzikālās izstādes autori Vidzemi atspoguļo kā gara spēka vietu, kā Latvijas kultūras sakņu vietu, Valsts karoga un Himnas šūpuli, Dziesmu svētku pirmsākumu vietu, dzejnieku, rakstnieku, komponistu, mākslinieku, skolotāju ideālās Latvijas sapņojumu un iedvesmas zemi. Vidzeme uzvedumā tiks atspoguļota kā latviešu pašapziņas un patriotisma mošanās vieta, kā vēsturiski un valstiski zīmīgu notikumu epicentrs un brīvības cīņu un varonības simbols.

«Vidzemes gredzena» muzikālajā kolāžā savīsies visdažādāko komponistu skaņdarbi, sākot ar latviešu klasiķiem un dižmeistariem, līdz pat mūsdienu elektroniskās mūzikas darbiem un dažādiem īpaši rakstītiem muzikāliem trokšņiem. Ieskanēsies gan Imanta Kalniņa «Dziesma, ar ko tu sācies», gan fragmenti no Zigmara Liepiņa rokoperas «Lāčplēsis».

Foto: publicitātes

Sigvards Kļava palicis uzticīgs savai idejai, sākot veidot gredzenu koncertus, tajos parādīt arī jaunus mūzikas instrumentus, kurus ikdienā nesastopam. «Latgales gredzenā» tika spēlēts uz māla podiem, arī «Zemgales gredzenā» būšot jaunas lietas, bet «Vidzemes gredzena» īpašais pārsteigums ir speciāli tam izgatavota liela leijerkaste. Neparasto mūzikas instrumentu uzbūvējis Ugāles ērģeļu restaurators Jānis Kalniņš un tā izrotāta ar mākslinieces Vijas Zariņas gleznojumu. «Ārkārtīgi neritmisks, bet dzīvs instruments,» tā Sigvards Kļava raksturo mazā izmēra ērģeles – leijerkasti. Diriģents sagatavojis arī vienu no muzikāli lielākajiem pārsteigumiem – pārlicis leijerkastei Emīla Dārziņa «Melanholisko valsi».

Muzikālajā izstādē «Kalns uz augšu ies» piedalās Latvijas Radio koris, solists Daumants Kalniņš, ģitāras virtuozs Kaspars Zemītis, akordeonists Artūrs Noviks un pianists Rihards Plešanovs. Mākslinieciskais vadītājs un diriģents Sigvards Kļava.

Koncertcikls «Latvijas gredzens» kā dāvana Latvijai valsts simtgadē ir Latvijas Radio kora mākslinieciskā vadītāja, diriģenta Sigvarda Kļavas lolotā ideja – četros konceptuāli atšķirīgos gredzenos, muzikālos kopumos izcelt un parādīt katra Latvijas novada īpatnības, bagātības un enerģiju caur nācijai dārgāko – vietējo cilvēku skatupunktu.

Biļetes, sākot no 7 eiro, nopērkamas koncertzāles «Lielais dzintars» informācijas centrā, Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem, I un II grupas invalīdiem, kā arī ģimenēm un grupām pieejamas atlaides. Koncertu Liepājā organizē SIA «Lielais dzintars» sadarbībā ar VSIA «Latvijas Koncerti».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu