«Abas malas». Cilvēksstāsts. Pēteris Bolšaitis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

«Arēnā Rīga» no 17. novembra līdz 19. novembrim tiks izrādīta Latvijas valsts simtgadei veltīta multimediāla izrāde «Abas malas», kurā tiks apvienota mūzika, dejas un mūsdienu tehnoloģijas. Gaidot šo vērienīgo notikumu, publicējam pirmo likteņstāstu - Pētera Bolšaita stāstu, kura māte ir bijusi klāt Latvijas Valsts proklamēšanas dienā 1918. gadā. Noskaties video!

«Toreiz nebija izgudroti mobilie telefoni, televīzijas arī nebija, tādēļ visas ziņas bija jānodrukā un jāiznēsā pa pilsētu. Tādēļ meitenes, tostarp arī mana mamma, kura bija 14 gadus veca, iznēsāja skrejlapas pa pilsētu, vēstot par proklamēšanas pasākumu. Kad meitenes bija darbu paveikušas, arī viņām tika ierādītas vietas Nacionālajā teātrī,» stāsta Pēteris Bolšaitis.

Bolšaitis, kura ģimene bija viena no pirmajām, kas 1944. gadā emigrēja uz Austriju, dalās atmiņās par trimdas laiku, par to, kādas sajūtas viņu pārņēma, apciemojot radus okupētājā Latvijā, un arī par atmiņām un sajūtām, ko viņam atstājusi mamma, kura 14 gadu vecumā bija klāt brīdī, kad tika proklamēta Latvijas valsts.

«Tolaik mamma Rīgā gāja 2. pilsētas ģimnāzijā, kur viņas draudzenes un klasesbiedrenes bija to cilvēku, kas dibināja Latvijas valsti, meitas - Arvīda Berga meitas, Zigfrīda Meierovica meitas, arī Lidija Barone – Krišjāņa Barona mazmeita. Meitenes tika iesaistītas proklamācijas pasākuma organizēšanā. Mammai toreiz bija 14 gadi. Kad bija lemts proklamēt Latviju, tad meitenes pulcināja, lai viņas izdalītu skrejlapas pa Rīgu,» stāsta Pēteris, kura ģimene pēc kara devās bēgļu gaitās.

«Vēlāk, kad jau gāju augstās skolās Amerikā, es rēķināju latviešu valodā un arī sapņoju es latviešu valodā. Varbūt tieši tādēļ, ka mana mamma bija piedalījusies Latvijas dibināšanā un tādēļ, ka viņa uzauga tādā skaistā laikā, viņa man arī nodeva to lepnumu par Latviju un par to, ka esmu latvietis. To vienmēr esmu uzskatījis par tādu īpašu privilēģiju. [..] Būt latvietim bija tāds kā medālis,» stāsta Bolšaitis.

Abas malas

Cilvēkstāsti top projekta – multimediālas deju lielizrādes «Abas malas» ietvaros. Līdz projekta kulminācijai – multimediālai deju izrādei «Arēnā Rīga» 18. novembrī, tiek veidota «Abas malas» cilvēkstāstu sērija. Radošā komanda ir sameklējusi, uzrunājusi un iemūžinājusi spilgtākās atmiņas katrā no Latvijas desmitgadēm. Starp cilvēkstāstiem, kuri laika gaitā tiks publicēti «Abas malas» Facebook kontā un mājaslapā abasmalas.lv, būs, piemēram, gan Kārļa Ulmaņa komandanta Raimonda Bebra jaunākās meitas Olitas (Jausmas) Ābramas bērnības atmiņas, dzīvojot prezidenta pilī, gan «Helsinki-86» dalībnieka Laura Cekula dēla Ako Kārļa Cekula stāstījums par piedzīvoto pārmaiņu laiku un citi.

abasmalas.lv

Multimediālā deju lielizrāde «Abas malas» notiks «Arēnā Rīga» un būs viens no kulminācijas pasākumiem Latvijas simtgadē - izrāde būs skatāma 17., 18. un 19. novembrī.

Biļetes organizatori aicina iegādāties jau ­­­laikus «Biļešu servisa» kasēs. Biļetes pieejamas četrās cenu grupās - par 8, 18, 28 un 38 eiro, savukārt biļetes uz ģenerālmēģinājumu maksā no pieciem līdz 28 eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu