Erdogans sašutis par franču aicinājumu atteikties no dažiem Korāna pantiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ADEM ALTAN / AFP

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien nosodīja daudzu Francijas prominenču parakstīto aicinājumu, reaģējot uz antisemītisma vairošanos, atteikties no dažiem Korāna pantiem.

Būtu jāatsakās no Korāna pantiem, kuros pausts aicinājums «nogalināt un sodīt ebrejus, kristiešus un neticīgos», jo šie panti «ir novecojuši», teikts teju 300 cilvēku parakstītajā atklātajā vēstulē, kas 22. aprīlī publicēta laikrakstā «Le Parisien».

Vēstuli parakstījušo vidū ir Francijas eksprezidents Nikolā Sarkozī un ekspremjers Manuels Valss, kā arī daudzi inteliģences pārstāvji un citi sabiedrībā zināmi ļaudis.

«Kas jūs tādi esat, lai uzbruktu rakstiem? Mēs zinām, cik nekrietni jūs esat,» sacīja Erdogans. «Vai viņi vispār ir lasījuši, savas grāmatas, Bībeli, Toru,» vaicāja Erdogans. «Ja viņi tās ir lasījuši, viņi droši vien grib aizliegt Bībeli.»

Vēstules autori «islāmistu radikalizāciju» vaino par Parīzes reģionā notikušo, kā viņi to dēvē, kluso etnisko tīrīšanu, kad naidīgas izturēšanās dēļ ebreju ģimenes bijušas spiestas doties prom.

Trešā daļa Francijā rekordlīmeni sasniegušo naida noziegumu vērsti pret ebrejiem, neraugoties uz to, ka ebreji ir tikai 0,7% no Francijas iedzīvotāju kopskaita.

Erdogans uzmanību vērsa arī uz Rietumu islamofobiju, sakot, ka Ankara brīdinājusi savus partnerus par «islamofobiju, turkiem naidīgu noskaņojumu, ksenofobiju un rasismu».

Kaut arī vēstule «Le Parisien» publicēta jau pagājušajā mēnesī, Turcijas valdība pirmo reizi par to izteicās tikai nedēļas nogalē.

Turcijas Eiropas lietu ministrs Emers Čeliks svētdien sacīja, ka vēstule ir «intelektuālās vardarbības un barbarisma kliedzošs piemērs».

Vicepremjers Bekirs Bozdā pirmdien sacīja, ka vēstuli parakstījušie ir «XXI gadsimta idioti» un džihādistu grupējuma «Islāma valsts» «Rietumu versija».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu