Izziņo «Liepājas mākslas foruma» 2018. gada programmu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 28. līdz 30. septembrim Liepājas koncertzāle «Lielais dzintars» piedāvās ikgadējo mūsdienu mākslas festivālu «Liepājas mākslas forums». Iezīmējot Liepājas pilsētas piederību mūsdienīgai un aktuālai mākslas domāšanai, festivāls sevi spilgti pieteicis kā laikmetīgās mākslas platformu ar dažādiem intriģējošiem un starpdisciplināriem mākslas projektiem.

«Ceturtais «Liepājas mākslas forums» ir teju klāt, un arī šogad tas solās būt aizraujošs un atklājumiem bagāts. Mūsdienu mākslas žanri iet roku rokā un veido jaunas formas un saturus – mūzika, deja, kino, vizuālā māksla, tikšanās, pieredzes, ballītes un emocijas. Spilgti mākslinieki no Latvijas, savu žanru līderi no ārvalstīm un kopējas sadarbības veidos šī gada festivāla programmu,» iepazīstina foruma mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Mākslas forums šogad piedāvās 10 dažādu žanru notikumus, kas, piedaloties māksliniekiem no Latvijas, Zviedrijas, Beļģijas, Austrālijas, Islandes un Austrijas, atspoguļos mūsdienu mākslas aktualitātes Eiropā un pasaulē.

«Mākslinieki un viņu radītais vienmēr ir sava laika un kultūras produkts, un tā interpretēšana nav viegls uzdevums. Ja vēlamies izprast mūsdienu mākslu, jāraugās, kādi apstākļi to ir veidojuši, jo māksla šodien nav vis tikai dīvains un destruktīvs visa iepriekšējā noliegums, tieši otrādi – mākslinieki nereti ietekmējas no saviem priekšgājējiem, kuri tvērušies pie līdzīgiem izziņas veidiem un kuru radošajās izpausmēs tie sajūt ko radniecīgu,» turpina B. Bartkeviča.

2018. gada «Liepājas mākslas foruma» programmā apmeklētāji pieredzēs vairāku mākslinieku darbus, kas tapuši inspirējoties no iepriekšējo laikmetu priekšgājējiem. Tā, piemēram, Bens Frosts un Daniels Bjarnasons – divi spilgti mūsdienu komponisti - aizrāvušies ar Andreja Tarkovska zinātniskās fantastikas filmu un radījuši simfonisko svītu «Solaris», bet izcilā beļģu horeogrāfe un dejotāja Lizbeta Gruveza ar dejas palīdzību ceļo laikā, satiekot Bobu Dilanu. Savukārt «Ictus Ensemble» un Eva Reitere aicinās uz renesanses mūzikas renesansi programmā «Melnāks par melnu».

Inspirācijas kinematogrāfijā smēlušies džeza trio «Nils Berg Cinemascope» – koncertprogrammā zviedru mākslinieki caur kinetoskopu satiek Butānu, Teksasu, Osaku vai Indiju. Mākslas foruma otrajā dienā apmeklētājiem trīs seansos būs iespēja skatīt kopumā piecpadsmit 2017. gada labākās īsfilmas, kas izvirzītas Eiropas Kinoakadēmijas balvai, savukārt foruma laikā un pēc tā mākslas telpā skatītājus intriģēs laikmetīgās mākslas izstāde, kurā jaunākās paaudzes Latvijas mākslinieki vilkuši estētiskas un tematiskas paralēles ar čehu režisora Jaromila Jireša kinofilmu «Valērija un viņas brīnumu nedēļa».

Līdzās minētajiem notikumiem ģimenes ar bērniem tiks aicinātas uz koncertuzvedumu «Meža dziesmas», bet Latvijas Jaunā teātra institūta dejas ateljē aicinās skatītājus ceļojumā pa dažādām ēkas vietām. Apmeklētājiem tiks piedāvāti arī divi deju vakari – «Lēnās dejas» ar Vladislavu Nastavševu un grupu «Ezeri» piektdienas vakarā, bet dejas Latvijas mūsdienu elektroniskās mūzikas pavadībā foruma noslēgumā – svētdien, 30. septembrī.

Turpinot iepriekšējos gados aizsākto tradīciju, foruma ietvaros mākslinieki Ēriks Caune un Dainis Rudens kā dāvanu pilsētai apgleznos kādu no Liepājas ēku sienām. Abi mākslinieki ir autori arī 2015. gadā tapušajam gleznojumam «Skaņu vīrs», kas tika atklāts pirmā mākslas foruma laikā.

Kā informē festivāla organizatori, šis ir pirmais gads, kad foruma norisi nolemts pārcelt no augusta mēneša uz mācību periodu, lai turpinātu veicināt sadarbību ar mūzikas un mākslas izglītības iestādēm un attīstītu mākslas forumu kā vietu izziņai, domu apmaiņai un izglītības procesiem. Foruma mājvieta būs Liepājas koncertzāle «Lielais dzintars».

Liepājas mākslas forumu organizē SIA «Lielais Dzintars», tas tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas pašvaldības un Liepājas Kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu. Foruma programma veidota ciešā sadarbībā ar partneriem: fondu Mākslai vajag telpu, Latvijas Jaunā teātra institūtu, Riga International Film Festival, European Film Academy, aģentūru Latvijas Koncerti un apvienību Dirty Deal Audio.

Biļetes uz «Liepājas mākslas foruma» pasākumiem jau pieejamas Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Izstāde «Brīnumu nedēļa» un Latvijas Jaunā teātra institūta performance būs apskatāmas bez ieejas maksas. Apmeklētājiem tiek piedāvāta arī festivāla kopbiļete, kas sniedz iespēju apmeklēt visus foruma pasākumus izdevīgāk. Iepriekšpārdošanā līdz 1. jūnijam kopbiļetes pieejamas par īpaši zemu cenu – 35 eiro. Pasākumam tuvojoties, biļešu cenas augs.

Visa foruma programma pieejama mājas lapā www.lielaisdzintars.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu