Līgonaktī papardes ziedu varēs meklēt visā Latvijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iespējams, jūs priekšroku dodat līgošanai ģimenes vai draugu lokā, vai arī divvientulībā... Taču, ja ir vēlme palustēties plašākā kompānijā, Latvijā šādu iespēju šogad būs gana daudz. Tālab piedāvājam lielāko līgošanas pasākumu ceļvedi. Lai vai kāda būtu jūsu izvēle svētku svinēšanai, novēlam jums lustīgu līgošanu!

Līgošana un Jāņi Rīgā

Piedzīvosim Jāņus Dzegužkalnā!

Līgošana visnotaļ tautiskā un tradicionālā stilā ieplānota Dzegužkalnā, kur jau no plkst.20.30 līgotājiem Jāņu uzvedumu piedāvās Liepājas aktrišu folkloras kopa "Atštaukas". Tam sekos apdziedāšanas, rotaļas un Uguns rituāls, postfolkloras kopas "Iļģi" koncerts, īsti latviski danči kopā ar "Rīgas Danču klubu" un grupu "Iļģi", Jāņu godināšana, zaļumballe kopā ar grupu "Lauku muzikanti". Plkst. 4.30 - Saules sveikšana. Par svētku atmosfēru un līksmību gādās Dzegužkalna Jāņa māte un Jāņa tēvs Iveta un Vidvuds Medeņi. Būs alus, siers un citi gardumi no Latvijas laukiem!

Postfolka grupa "Iļģi" aicina uz līgošanu Dzegužkalnā
Postfolka grupa "Iļģi" aicina uz līgošanu Dzegužkalnā Foto: LETA

Līgosim krastmalā!

23.jūnijā no plkst.17 līdz pat 4.30 rītā varēs līksmoties pasākumā "Līgosim krastmalā"! Līgotājus priecēs mūziķi, aktieri, dīdžeji, folkloras kopas un populāras grupas. Pasākumā darbosies "Vakara sēta", "Nakts sēta" un "Rīta sēta", kur tiks piedāvāts latviešu ziņģu koncerts "Jāņu nakti negulēju" un pieci Līgo uzvedumi, kuros varēs iepazīt Jāņu tradīcijas. "Vakara sētā" uzstāsies Valdis Zilveris un Andris Daņiļenko, Juris Hiršs, Santa Zapacka un Harijs Ozols. "Nakts sētā" spēlēs folkloras kopas "Kokle" un "Ceiruleits", dziedās Intars Busulis, Andris Ērglis, Zane Dombrovska, Amber, grupa "Lady's Sweet", Ingus Ulmanis, Normunds Rutulis. Muzikālais virsvadītājs - Kārlis Lācis. Savukārt "Rīta sētā" darbosies grupa "Musiqq", DJ Ella vs "Discoteq" un DJ Roberts Lejasmeijers.

Ieeja pasākumos - bez maksas.

Lai uz Rīgā rīkotajiem Līgo pasākumiem varētu nokļūt ikviens, 23. un 24. jūnijā sabiedriskais transports Rīgā kursēs bez maksas.

Foto: publicitātes

"Latvija līgo Ikšķilē"

Latvijas Radio 2 aicina apmeklēt vērienīgas Līgosvētku svinības Daugavas krastā Ikšķilē, pretī Sv.Meinarda salai. 23. jūnija vakarā vienuviet pulcēsies populāri dažādu stilu mūziķi – apvienoto mūziķu sastāvā instrumentālistu Kristapa Krievkalna un Kristīnes Kārklas-Puriņas vadībā piedalīsies dūdu un bungu mūzikas grupa "Auļi", Suitu sievas, vīru kopa "Vilki", folkloras draugu kopa un kapela "Vīteri", folkloras kopas "Laimas muzykanti", "Ilža", "Grodi", "Rudzi" un "Medainis", kā arī čigānu ansamblis "Dzheski Gloss". Tāpat muzikālus priekšnesumus sniegs Ieva Akuratere, Atis Auzāns, Kaža, Olga Rajecka, Liene Candy, Aija Andrejeva, Dainis Skutelis, Ivo Fomins, "Riči", Jānis Krūmiņš un citi populāri mūziķi.

Pēc koncerta turpināsies Līgo nakts balle ar grupām "Apvedceļš", "Musiqq", Uškānu ģimenes ansambli un dīdžeju Aivi.

Biļetes cena pasākuma dienā – Ls 5. Lai izvairītos no liekas drūzmēšanās pie ieejas, biļetes arī 23.jūnijā līdz plkst.18 varēs iegādāties kafejnīcā „Rūberts”, pēc tam tās būs nopērkamas uz vietas pie ieejas pasākuma teritorijā. Līgām un Jāņiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, kā arī bērniem līdz pirmsskolas vecumam ieeja būs bez maksas.

Foto: Publicitātes foto / TV3

"UgunsGrēks" līgo Limbažos

Telekompānijas TV3 seriāla "UgunsGrēks" cienītāji un fani varēs izmantot iespēju klātienē satikt iemīļotos varoņus gada īsākajā naktī 23.jūnijā Limbažos un dejot, dziedāt un līksmot kopā līdz pat rīta gaismiņai ar Leonu, Elizabeti, Vadimu, Silviju, Zentu, Mirdzu, Jagudinu, Fēliksu un Serafimu.

Dziesmas skanēs pašu aktieru, Limbažu novada domes izpilddirektora Agra Blummera, Marta Kristiana Kalniņa, vīru kora "Ziedonis", sievu kora "Kalme", jauktā kora "Doma", apvienības "Kantoris 04" un "Roja" izpildījumā. Dančus griezīs TDA "Sakta", "Katvari", "Jampadracis" un, protams, visi klātesošie koncerta viesi.

Svētki ar dziesmām un dejām ilgs rīt pat rīta gaismiņai. Tautas ticējums vēsta, ka nakts pelde esot tikpat būtiska svētku sastāvdaļa kā līgošana, tādēļ tie, kam vēl būs luste, pēc koncerta un ballēšanās būs aicināti doties uz turpat esošo Lielezeru.

"Rūdolfa Jāņos Cinevillā" līgos arī dziedātājs Lauris Reiniks
"Rūdolfa Jāņos Cinevillā" līgos arī dziedātājs Lauris Reiniks Foto: LETA

"Rūdolfa Jāņi Cinevillā"

Kinopilsētā "Cinevilla" 23. un 24. jūnijā norisināsies Līgo svētku pasākums kur būs iespēja izjust gan tūkstošgadu tradīciju mistiku, gan ļauties mūsdienīgām izklaidēm kopā ar Latvijā populāriem mūziķiem. Noteikti līdzi jāņem Jāņu zāļu klēpis, lai tās varētu ievīt Latvijas lielākajā Jāņu vainagā.

Visu dienu darbosies "Pola rotaļu laukums", kurā mazie līgotāji mācīsies pīt vainadziņus un darbosies kopā ar "Pasaku nama" tēliem. Varēs noskatīties arī Liepājas tautas teātri izrādē "Trīnes grēki", filmu "Rūdolfa mantojums", kā arī ballēties "SWH Kultūras šķūnī" un piedalīties radio SWH tiešraidē. Līgotāji varēs iemēģināt roku amatnieku darbos un pierādīt savu meistarību "Aldara meistaru laukumā", iejusties īsti latviskās tradīcijās Rūdolfa sētā.

Visas dienas un nakts garumā uz lielās "Latvijas Krājbankas skatuves" varēs līksmot kopā ar māsām Legzdiņām, Lauri Reiniku, grupu "Klaidonis" un Eviju Sloku, Nikolaju Puzikovu, jautro Uškānu ģimeni, grupām "Baltie lāči", "Dzelzs vilks", "Credo", Normundu Rutuli un Slaveno Rīgas orķestri.

Jāņu naktī noteikti jākurina ugunskurs. Lai gaišs un saules pilns būtu viss atlikušais gads "Rūdolfa Jāņos Cinevillā" taps īpašs uguns krāvumu parks. No pusotra līdz sešiem metriem augsti uguns krāvumi būs labi pamanāmi no visas "Cinevillas" teritorijas. Visā savā varenībā un krāšņumā tas iedegsies vakarā - ar īpašu uguns deju un grupas "Dzelzs Vilks" uguns dziesmu.

"Cinevillas" kino pilsētiņa līgotājus gaidīs jau no pulksten 12, līgotāju ērtībām uz "Rūdolfa Jāņiem Cinevillā" kursēs vilciena papildreiss, kas no Rīgas uz Tukumu dosies pulksten 14:44, galapunktā līgotājus gaidīs autobuss.

Biļetes var iegādāties "Biļešu Paradīzes" tirdzniecības vietās visā Latvijā. Cena - Ls 5, vēlāk tiks paaugstināta. Bērniem līdz 12 gadu vecumam ieeja pasākumā ir bez maksas. Līgotājiem tiks piedāvātas bezmaksas telšu vietas.

Par līgotāju izklaidi "Rakšos" rūpēsies arī grupa "Otra puse"
Par līgotāju izklaidi "Rakšos" rūpēsies arī grupa "Otra puse" Foto: LETA

Odu ķeršana "Rakšos"

Aktīvās atpūtas komplekss "Rakši" otro gadu rīkos vērienīgus Līgo svētkus ar populāru dziedātāju un grupu piedalīšanos. Vakaru atklās Latvijā pirmās odu ķeršanas sacensības, kas vienuviet pulcēs gan komandas, gan arī individuālos odu ķērājus.

Līgo vakarā ''Rakšos'' muzicēs Jenny May, Ivo Fomins ar grupu un grupa ''Otra puse''. Skanēs šo mūziķu populārākās un tautā iemīļotākās dziesmas, kā arī visu laiku populārākās Līgo dziesmas. Tuvojoties vakara krēslai, tiks iedegts lielais Līgo ugunskurs.

Kompleksā darbosies telšu pilsētiņa, apsargāta automašīnu stāvvieta, svētku apmeklētājiem tiks nodrošinātas piknika vietas ar nojumēm, kā arī viss nepieciešamais ērtai un kvalitatīvai atpūtai.

No pulksten 15 Līgo dienā ik pa stundai kursēs bezmaksas ekspresbuss ''Cēsis (Vienības laukums) - Rakši'', kas Jāņu dienas rītā līgotājus jau no pulksten 5 rītā līgotājus vadās maršrutā ''Rakši - Cēsis (Vienības laukums)''.

Ieejas maksa - 5 lati.

Valmieras estrāde

23.jūnijā no plkst .19 līdz rīta gaismai notiks lielais Līgo vakara un Jāņu nakts sarīkojums. Lielo tautas sadziedāšanos ar Valmieras koriem un skatītājiem vadīs Valmieras koru virsdiriģents Jānis Petrovskis. Sadziedāšanā piedalīsies pazīstami Valmieras novada cilvēki ar pašu izvēlētu dziesmu, dziedātāji Nikolajs Puzikovs, Andris Baltacis, dziedošais aktieris Varis Vētra un Laila Ilze Purmaliete.

Par skatītāju smiekliem rūpēsies komiķi Jānis Jarāns un Dainis Porgants, kuri šogad kopā ar Uldi Marhilēviču svin 25 gadu darba jubileju un ir izveidojuši kopīgu muzikāli izklaidējošu programmu "Imanta, Babīte… 25".

Jāņu koncertā piedalīsies grupa "Baltie Lāči", kuri būs sagatavojuši arī jaunas dziesmas no grupas ''Čikāgas Piecīši" repertuāra. "Baltie Lāči" būs atbildīgi arī par Jāņu nakts balles programmu.

Biļetes uz pasākumu var iegādāties "Biļešu Paradīze" kasēs.

Līgošana Rundālē

"Lielā Līgo dienas notikumu virtene" pie "Baltās mājas":

No plkst. 9 līdz 11 Cepļa vaļā vēršanas brīnums, pēc tam sekos "Pļavas mācība" par ēdamām un neēdamām zālēm, kā arī pilnīgi neparedzamas sarunas ar slaveno ventiņu stāstnieci un zāļu sievu Līgu Reiteri. Vēl programmā - Līgodziesmu mācīšanās, danči un rotaļas kopā ar folkloras kopu "Laukam pāri", vainagu pīšana un meitu/puišu zālīšu iepazīšana, Siera siešanas skola, degustācija un iegādāšanās svētku galdam. Svētku turpinājumā - Rundāles amatierteātra "Stella" jautrā A.Bankas lugas izrāde "Visi radi kopā". Gaidāma arī Līgu un Jāņu sveikšana pēc izrādes.

Plkst.21 - Zaļumballe kopā ar Ēriku Gruzniņu un lielais Jāņu ugunskurs pie Pilsrundāles vidusskolas!

Visi līgotāji aicināti ierasties tautisku noskaņu tērptos un labā garstāvoklī!

Ieeja uz visiem pasākumiem - brīva.

Foto: publicitātes

"Jautrās dienas" Silmaču estrādē

Plkst. 19 visi līgotgribētāji tiek aicināti uz Druvienas pagasta Silmaču estrādi, kur notiks Jāņu svinēšana ar atraktīvo teātra spēli "Jautrās dienas Jāņu priekšvakarā" pēc Rūdolfa Blaumaņa lugas "Skroderdienas Silmačos" motīviem.

Jau par gadskārtu tradīciju kļuvušās izrādes „Skroderdienas Silmačos” motīvus jaunās skaņās izspēlēs Rīgas Vecpilsētas teātris režisores Edītes Neimanes vadībā. "Izrādē, piemēram, Dūdars ir dizainers. Par to liecina arī viņa ārējais imidžs - saulesbrilles, blondie mati. Ārēji viņš mazliet līdzinās Dāvidam. Pindacīša un Bebene ir bezdarbnieces. Bebene brīvā brīdī dejo vēderdejas. Kārlēns dziesmu "Lai iedzeram, lai svinam" arī dzied šodienas jauniešu garā. Būtībā izrāde atklāj latviešu tikumus un netikumus," stāsta režisore.

Pēc muzikālās spēles līgotājiem būs iespēja piedalīties tādās atrakcijās kā alus dzeršanas sacensības, desiņu ēšanas turnīrs un citās izdarībās kā lieliem, tā maziem. Pēc pasākuma zaļumballe, kurā ikviens varēs griezt dančus līdz pat rīta gaismai grupas „Pieci vēji” spēlētās latviešu mūzikas zelta fondu ritmos.

Biļešu tirdzniecība un ieeja pasākumā no pulksten 16. Biļetes cena pieaugušajiem Ls 4, pensionāriem un bērniem no 7 līdz 14 gadu vecumam - Ls 2; bērniem līdz 7 gadu vecumam - ieeja brīva. Ienākumi daļēji tiks ziedoti Silmaču muzeja attīstībai.

Foto: Publicitātes foto / Ligatne.lv

Līgojam Līgatnes novadā!

Plkst. 18 sāksies jautra ielīgošana viesu namā "Nītaures dzirnavas". Pasākuma programmā gaidāma sētas pušķošana, vainagu pīšana, siera siešana, pīrāgu cepšana, neaizmirstot par latviskām dejām un rotaļām.

Līgatnes novadā gaidāmas vairākas Līgo nakts balles un ugunskura iedegšanas vietas:

Augšlīgatnē, pie Laivenes plkst.22 spēlēs grupa "Siluets". Ieeja bez maksas.

Lejaslīgatnē, Gaujasmalā plkst. 22.30 uzstāsies atraktīvie ballīšu meistari "Ivo & Ina". Ieeja bez maksas.

Viesu namā "Nītaures dzirnavas" no plkst.22 spēlēs kantri grupa "Sestā jūdze". Pērkot 10 biļetes iepriekšpārdošanā- cena uz balli 3.50 lati. Pasākuma norises vietā - 5 lati.

Viesu namā "Ratnieki" plkst.22 spēlēs grupa "Linga".

Pērkot 10 biļetes iepriekšpārdošanā - cena uz balli Ls 3,50. Pasākuma norises vietā – Ls 5.

"Alternatīvie Jāņi" Ropažos

Ropažu estrādē arī šogad tiks rīkots rokfestivāls "Alternatīvie Jāņi", kuros varēs svētkus svinēt "bez šlāgeriem un citiem ierastajiem atribūtiem (izņemot alu)". Alternatīvi līgos Rolands Ūdris un "The Hobos", nakts koncerta viesu vidū būs grupa "ППШ "- vietējie labāko krievu roka tradīciju turpinātāji, grupas "U-13", "БВЖ", "Konservētie stringi", "V.I.P.P. Basbočka" un "Osiris Drinks Whiskey".

Festivāla nakts koncerts sāksies 23. jūnijā plkst.20, bet ēdienu un dzērienu tirgotava pie estrādes darbu sāks jau 22. jūnija vakarā un sola darboties līdz pat 25. jūnija pievakarei.

Saldus Kalnsētas parka estrāde

Plkst.20 sāksies vērienīgs Līgo svētku lielkoncerts "No nakts uz rītu", kurā ar visiem zināmām un iemīļotām dziesmām priecēs populāri Latvijas dziedātāji un aktieri: Harijs Spanovskis, Jānis Paukštello, Nikolajs Puzikovs, Evija Sloka, Kaža, Roberts Pētersons, Jolanda Suvorova, Karīna Tatarinova, Jenny May, Normunds Pauniņš, māsas Legzdiņas, grupa "Dzeguzīte", Dita Lūriņa, Mārtiņš Egliens, Aigariņš un "Opus Pro".

Koncerta pirmajā daļā mākslinieki izpildīs savas mīļākās dziesmas un hītus, savukārt koncerta otrajā daļā - mākslinieki dziedās tautasdziesmas, ziņģes, kino un estrādes dziesmas, kuras pateicoties apvienotajiem mūziķu sastāviem, iegūs jaunu skanējumu. Gaidāma varena sadziedāšanās Inta Teterovska vadībā ar kori, solistiem un publiku.

Pēc koncerta pulksten 23 sāksies lustīgā Līgo nakts zaļumballe līdz rīta gaismai.

Biļetes var iegādāties Saldus Kultūras centrā un "Biļešu paradīzes" kasēs. Bērniem līdz 10 gadu vecumam kā arī Jāņiem un Līgām ieeja bez maksas, uzrādos personas apliecinošu dokumentu.

Foto: Publicitātes foto / Muzeji.lv

Jāņu mācība Ates muzejā

Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā 23.jūnijā pulksten 12 visi līgotāji gaidīti uz Jāņu ielīgošanas pasākumu "Jāņu mācība".

Svarīgākie darbi, kas paveicami dienā pirms Jāņiem - Zāļu dienā, ir sētas pušķošana, vainagu pīšana, mielasta galda klāšana un ugunskura vietas sagatavošana. Šiem darbiem pa vidu jāpaspēj arī sagatavoties Līgo dziesmu dziedāšanai un Jāņu vakara dančiem.

Lai to visu varētu paveikt īsteni latviskā garā, kopā ar folkloras kopu "Rota" no Rencēniem, apmeklētāji varēs mācīties, kā mūsu senči pušķojuši vārtus, māju un pagalmu, kādus vainagus pinuši un kā godājuši Jāņu tēvu un Jāņu māti, kādu mielasta galdu klājuši, ar ko cienājuši Jāņu bērnus.

Neatņemama "Jāņu mācības" sastāvdaļa ir arī pirts kurināšana, lai Jāņu naktī visi būtu balti un tīri. Vecajā muzeja pirtiņā pieredzējusi zāļu sieva pastāstīs par pirts kurināšanas gudrībām, pirts slotu siešanas māku un katras slotiņas īpašo nozīmi.

Pasākuma apmeklētājus gaida sacencības alus kausu tukšošanā un labība smaisu celšanā, kā arī veiklības pārbaudījumi vainadziņu mešanā. Ātrāko, spēcīgāko un veiklāko gaidīs pārsteiguma balvas.

Pasākuma noslēgumā visus priecēs Annas kultūras nama dramatiskā kolektīva brīvdabas izrāde, Rīkstes koka komēdija "Precības Ķipīšos".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu