Carnikavā svinēs senos Eiropas saulgriežus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

No 16. jūnija līdz 20. jūnijam Carnikavā satiksies jaunieši no četrām Eiropas valstīm, lai savstarpēji dalītos kultūras pieredzē un organizētu vasaras saulgriežu svētkus. Ar šo akciju jaunieši vēlas atklāt dažādās kultūras, kā arī meklēt ceļus, kā seno tradīciju aktualizēt mūsdienu jauniešu vidū.

Projekta īstenošanai apvienojušies Baltijas valstu, kā arī Bulgārijas jaunieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem. Piedaloties dažādās meistarklasēs, pētot vēstures liecības un salīdzinot kultūras mantojumu, jaunieši izvērtēs dažādu kultūru kopīgās un atšķirīgās iezīmes. Projekta noslēgumā viņi organizēs vasaras saulgriežu svētkus Carnikavas Novadpētniecības centrā, kā arī radīs jauniešiem Eiropā veltītu video ceļvedi par to, kā un kāpēc ir svinami senie saulgrieži.

Saistība ar dabas ritu, saules ceļa vērošana un lielo likumsakarību meklējumi gada ritējumā ir raksturīgi daudzām Eiropas un pasaules tautām. Saulgriežu rituāli Eiropā to dziļākajā būtībā ir ļoti līdzīgi un, iepazīstot senās kultūras, var rast savstarpēju izpratni un kopības sajūtu starp tautām. Pateicoties šim projektam, jaunieši arī iegūs saikni ar vecākajām paaudzēm, pārmantojot senās tradīcijas, kā arī veidos tiltu ar jaunu tradīcijas un vērtību izpratni.

16. jūnijā un 18. jūnijā norisināsies vairākas atvērtās saulgriežu darbnīcas (sekojiet informācijai www.kultura.carnikava.lv), 16. jūnija vakarā plkst.20.00 visus aicinām uz dančiem, 17. jūnijā plkst.20.00 - uz kopīgu sadziedāšanos Novadpētniecības centrā. Savukārt 19. jūnijā, sākot jau no plkst.18.00, ikvienu aicinām Carnikavas Novadpētniecības centrā izdzīvot senos Eiropas vasaras saulgriežus! Kopīgi gatavosimies svētkiem, veidojot pūdeli (ar darvu pildīts trauks, kas tiek piestiprināts kārts galā un aizdedzināts) un ugunsratu. Līdz pat rīta gaismai svinēsim svētkus, iepazīstot seno tautu tradīcijas un sagaidot sauli jūras krastā.

Projektu organizē Carnikavas novada dome sadarbībā ar tautas namu «Ozolaine», Carnikavas Tūrisma informācijas centru un vietējiem jauniešiem programmas «Erasmus+: Jaunatne darbībā» ietvaros. Projekta partneri ir trīs nevalstiskās organizācijas – Bulgārijas NVO «Open space foundation», Lietuvu pārstāv «Lietuvos Jaunimo Ramuva» - lielākā nevalstiskā organizācija, kas popularizē etnisko kultūru un rūpējas par kultūras mantojuma saglabāšanu savā zemē, bet Igauniju - organizācija «Eventburg» no Narvas, kas ir Carnikavas sadraudzības pilsēta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu