Leģendārākais aldaris Latvijā - 90 gadus vecais Kārlis Zālītis

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas vecākais aldaris Kārlis Zālītis pavisam drīz svinēs savu 90. jubileju, tāpēc neilgi pirms tās portāla TVNET komanda devās ciemos pie pieredzējušā aldara, kurš pats, starp citu, alu lieto minimāli.

Kāpēc tieši šogad?

Kārļa Zālīša ģimenei 2016.gads ir ļoti nozīmīgs ar vairākiem notikumiem. Pavasarī tika izdota autobiogrāfija «Sirds pareizajā pusē», par ko viņš bija sapņojis jau ilgāku laiku. Grāmatas atvēršana aizsāka «Bauskas alus» aldara 90. jubilejas svinības, kas gaidāmas 3.jūlijā. Pēc tam – 14.augustā – deviņdesmitā dzimšanas diena gaidāma Kārļa dzīvesbiedrei Liesmai Zālītei, bet rudenī abi svinēs kāzu 65 gadu jubileju.

Interesanti, ka Kārlis ir viens no tiem retajiem cilvēkiem, kuriem sirds atrodas labajā pusē.

Pavisam agrā bērnībā šis fakts sabiedējis gan vietējo dakteri, gan vecākus. Taču ārsts mierinājis, ka ar puiku viss ir pareizi un viņa sirds spēs iepriecināt gan vecākus, gan daudzus citus. Fizioloģiskā īpatnība nereti raisījusi arī humora pilnas situācijas, piemēram, dodoties uz rentgena caurskati, speciālisti sākumā nav gribējuši pieņemt, ka viņš stāv pretēji.

Foto: Juris Zīģelis

Apbrīnojams spēks un veselība

Neskatoties uz cienījamo vecumu, Kārlis joprojām strādā Bauskas alus brūzī, kur pavadījis vairāk nekā 30 gadus. Neskatoties uz kāju sāpēm, Kārlis drošā solī izrāda alus ražotni, tostarp kāpj augšup un lejup pa stāvām kāpnēm.

Tāpat viņš sēžas pie savas automašīnas stūres un strādā dārzā. Viņš pat smejas, kāpēc viņam autovadītāja apliecība izsniegta tikai līdz 98 gadiem, nevis visiem simts gadiem, kā viņš būtu gribējis.

Gandrīz 90 gadus vecais kungs pārzina arī virtuālo pasauli.

Viņš prot internetā samaksāt savus rēķinus, izlasīt jaunās ziņas (viņš regulāri lasa arī TVNET portālu), kā arī uzrakstīt e-pasta vēstules.

Foto: Juris Zīģelis

Kā no ādas ģērētāju ģimenes nonāca alus brūzī?

Pēc vidusskolas beigšanas no Mazsalacas puses nākušais Kārlis sāka studēt Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā ādu ģērēšanu. «Es esmu dzimis un uzaudzis ādās. Rakstīt iemācījos uz pastalu ādām,» viņš saka un piebilst, ka to fakultāti likvidēja, vairums studentu palika, bet Kārlis turpināja mācīties jaunajā pārtikas rūpniecības fakultātē.

Studiju gados Kārlis sāka strādāt pie stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem – vīna un šņabja, bet pēc tam nonāca alus ražošanā.

Pirms tam gan viņam alus ļoti nepatika, jo tā darīšana saistījās ar mitrumu, slapjumu, aukstumu.

Turklāt alus nebija viņa mīļākais dzēriens: «Man alus nekad nav sevišķi garšojis, bet neesmu arī bijis ienaidnieks alum.»

Foto: Juris Zīģelis

Laika gaitā aldaris strādāja dažādos brūžos, kuros alus darīšana notika daudz citādāk nekā mūsdienās. Tolaik daudz ko darīja darbinieki, bet tagad vairums darbu ir automatizēti. 1979.gadā Kāris nonāca Bauskas alus darītavā, kur dzīvo un strādā joprojām.

Lūgts pastāstīt par galvenajām atšķirībām alus ražošanā, Kārlis saka, ka

toreiz alus bija deficīta manta, turklāt tā derīguma termiņš bija 7-9 dienas.

Patlaban Bauskas alus derīguma termiņš ir krietni garāks – 80 dienas. Lai to nodrošinātu, vajadzīgas dažādas iekārtas un prasmes tās apkalpot.

Kārlis neslēpj, ka toreiz alus darīšanas process bija interesantāks, bet arī tagad nav slikti, jo ir jāapkalpo tehnika. «Toreiz pats biju tehnikas vietā. Samērā daudz bija roku darbs. Ar galvu arī bija jādomā.»

Foto: Juris Zīģelis

Lai gan Kārlis nav alus mīļotājs, darbā viņam nākas regulāri to degustēt. Alus lietošanā viņš apmierinās ar pagaršošanu, jo bieži vien brauc ar auto.

Arī tagad, neskatoties uz cienījamo vecumu, Kārlis ikdienā sēžas pie sava auto stūres.

«Pie mašīnas, it īpaši padomju laikos, nedrīkstēja dzert ne glāzi alus. Ja iedzēri glāzi alus un autoinspektors tevi apturēja, uz gadu bija tiesības nost,» viņš atminas.

Aldara lielākais prieks un gandarījums ir tad, kad publika lieto viņa darīto alu. Vērtējot dažādās pasaules malās baudītos alus veidus, Kārlis norāda, ka ļoti daudzi ali garšo līdzīgi. No Latvijas aliem viņš izceļ mazajos brūžos darītos alus. Aldaris pats brīnās, ka 90 gadu vecumā diezgan labi izjūt alus garšu nianses, ko daļa cilvēku neatšķir daudz agrākā vecumā.

Foto: Juris Zīģelis

Atpūšas, strādājot savā dārzā

Patlaban Kārlis ir pārtraucis iepriekš iecienītos baseina apmeklējumus, bet joprojām nodarbojas ar dārzniecību: trijās siltumnīcās aug tomāti un vīnogas. Tās uzraugot, darba pietiek.

Pēdējos gadus Kārlis Jāņu vakaru pavada savā dārza mājiņā netālu no Bauskas alus darītavas. Kopā ar kaimiņiem tiek gan dziedāts, gan alus dzerts. Viņš vērtē, ka ir labi, ja cilvēks dienā izdzer vienu alus pudeli, bet slikti paliek, ja tiek dzertas divas, trīs vai vairāk pudeles.

Arī alus tomēr ir alkohols.

Arī portāls TVNET Kārļa kungam jubilejā novēl labu veselību un dzīvesprieku!

Foto: TVNET
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu