Kā līgos Latvijā zināmi cilvēki?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Kā šogad svinēsiet Jāņus? To portāls TVNET jautāja Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, dziedātājam Kārlim Būmeisteram un personīgās izaugsmes trenerei Annai Krimelei.

Prezidents skatīsies «Skroderdienas Silmačos»

Valsts prezidents Raimonds Vējonis Jāņu vakarā dosies uz Gulbenes novada Druvienas pagastu, kur skatīsies brīvdabas izrādi «Skroderdienas Silmačos».

Bet pēc tam prezidents dosies uz laukiem pie radiem, ar kuriem pavadīs vakara un nakts atlikušo daļu, TVNET sacīja prezidenta preses sekretārs Jānis Siksnis.

Foto: Ieva Čīka/LETA

Kaža Jāņus pieminēs Briselē

Savukārt dziedātājs un Eiropas Parlamenta darbinieks Kārlis Būmeisters TVNET sacīja: «Jāņu un Līgo laikā atrodos Briselē, līdz ar to bez saviem cilvēkiem, jāņuzālēm un normāliem latviešu odiem nekāda dižā svinēšana nesanāk. Drīzāk teiksim, Jāņus šajā lakā pieminu:)»

Bet iepriekšējos gados, kad Kārlis vēl nebija Briselē, Jāņu nakts pavadīta uz skatuves: «Skaidrs, ka lielākoties Līgo nakts ir pavadīta uz skatuves kādos lielkoncertos, lai gan

īstā vasaras saulgriežu sajūta personīgi man rodas, kad visi koncerti ir noslēgušies, agri Jāņu rītā,

kad, gaidot saullēktu, dodos savā auto vai nu uz māju pusi, vai kādu lauku nostūri.

Viss pārējais ir atkarīgs no tuvajiem cilvēkiem un draugiem, kas vēlāk sagaida.»

Foto: LETA

Saulgrieži, dzimšanas diena un Jāņi

Savukārt pasākumu organizētāja un personīgās izaugsmes trenere Anna Krimele (iepriekš Lieckalniņa) TVNET sacīja, ka viņa vairāk svin vasaras saulgriežus, kas ir naktī no 21. jūnija uz 22.jūniju. Tad ir īstās līgodziesmas, tradīcijas, stilizēti tautastērpi un pasākums ar folkloras kopu piedalīšanos.

Parasti viņa 21.jūnija vakarā dodas uz Turaidu, kur svin vasaras saulgriežus. Tieši tad daba smaržo visvairāk.

Ļoti jauki, ja pašiem izdodas salasīt jāņuzāles, nevis tās nopirkt.

Tieši jāņuzāļu lasīšana ir viena no skaistākajām vasaras saulgriežu tradīcijām. Iebrienot pļavā, var aplūkot katru ziedu un izveidot no tiem trejdeviņu ziedu pušķi.

Pēc tam - 22.jūnijā - ir Annas dzimšanas diena, tāpēc viņa sevi dēvē par īstu Jāņu bērnu.

Tā kā svinēts jau 21. un 22. jūnijā, 23. un 24. jūnijā mēdz nepietikt entuziasma svinēšanai.

Jāņu svinības Annai saistās ar zaļumballēm, šlāgerdziesmām, Jāni Paukštello, palaidņošanos un tā saucamajām latviešu dvēseles dziesmām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu