Ko dara pirms Jāņiem?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Apgāda Zvaigzne ABC» grāmatā «3x9 Jāņi», kurā apkopoti folkloras draugu kopas «Skandinieki» dalībnieces Ērikas Mālderes praktiski padomi mūsdienīgiem līgotājiem, sniegti ieteikumi, ko darīt Jāņu vakarā, Jāņu naktī un arīdzan īsi pirms lielās svinēšanas.

1. Meklē Jāņu noskaņu un sapņo, jo labie sapņi piepildās. Izlasa kādu no pierakstītajām 28 000 Jāņu dainām un iemācās kādu no 1200 Jāņu melodijām, atkārto jau zināmās. Ikkatrs dara, ko var, lai jāņudziesmas Latvijā neapklustu.

2. Atzīmē kartē, uz kurieni paredzēts braukt svinēt Jāņus, izpēta apkārtni un iepazīstas ar to. Jāņu svinēšanas vieta ar līgotājiem parasti izveido neredzamas enerģētiskas saites, kas saista un palīdz visa gada garumā.

3. Nopēta, vai zied īstās jāņuzāles, novēro kaimiņus, vai viņu sētā viss padarīts, lai zinātu, kur iet aplīgot.

4. Sakopj savu mājvietu, paveic dārza darbus, ravēšanu, iekopj Jāņu svinēšanas vietu, izpļauj takas.

5. Mazgā veļu un sarūpē atbilstošu apģērbu visiem ģimenes locekļiem. Varbūt kāds ir izaudzis un krekls vairs neder. Varbūt sakta pazudusi - tad nopērk jaunu. Sameklē laikapstākļiem atbilstošus apavus. Jāņos labi noder lielie lakati un villaines. Vienmēr ir labi izvēlēties baltu apģērbu, jo baltais ir spēcinošs un atmodina radošumu. Pie dabas, kur dominē zaļie toņi, ieteicama pretkrāsa - sarkanā, jo abas veido līdzsvaru. Sarkanā ne tikai labi izskatās, bet arī atmodina mūsu fiziskās dzīves spēku un stiprina seksualitāti.

6. Sāk gatavoties Jāņu mielastam: sāk raudzēt alu, pārbauda, cik labi uzrūgušas bērzu un kļavu sulas. Sien sieru, šajā nodarbē iesaistot bērnus. Tas nekas, ja siers nesanāks, kā gribētos, - nākamgad izdosies jau labāk! Kauj gaili, aunu, jēru vai sivēnu. Jāņos jākauj kāds mājlops, citādi kāds nobeigsies tik un tā. Kam savu lopu nav, brauc uz tirgu. Zvejo zivis, Kurzemē - zušus, kūpina. Cep plāceņus, raušus un maizi, apaļus kā saule.

7. Vīri gatavo ugunskura vietu: novēro, kur saule lec, kur - riet. Jāņem vērā valdošie vēji. Ap uguni jābūt plašumam, lai apkārt varētu staigāt un dejot. Gatavo celmu malku ar darvu un sarūpē lāpas nakts pārgājieniem. Sāk gatavot trīs vārtus: pa vieniem nāks jāņabērni, pa otriem rietēs saule un pa trešajiem tā lēks.

8. Ja uzņemas saimnieka lomu, tad savlaicīgi uzaicina muzikantus un dziedātājus. Ja dziedāšana un muzicēšana neveicas, bet mājās ir elektrība, tad apmeklē mūzikas veikalus un iegādājas atbilstošus Jāņu ierakstus.

9. Visi ar prieku atbild uz jautājumu: līs vai nelīs? Iemācās deviņas reizes ātri izrunāt ŠOVASAR SAULAINS LAIKS un notic pateiktajam.

Foto: @zvaigzneabc

Ērika Māldere

Ērika Māldere (1962) savulaik darbojusies folkloras draugu kopā «Skandinieki» (1989-1996), bet šobrīd ir aktīva kopas «Savieši» dalībniece. Ērika ir grafiķe-dizainere, absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu. Viņa ir daudzu grāmatu māksliniece.

Ērika ir arī «3x9 Jāņi» grafisko zīmējumu autore. Grāmatas lappusēs viens pēc otra uzzied filigrāni papardes ziediņi, kas gluži kā Jāņu nakts skurbumā pilnā krāšņumā uzplaukst grāmatas vidū. Turklāt, Ērikai sadarbojoties ar uzņēmumu SIA «Dekolserviss», ir tapusi jauna alus kausu un glāžu kolekcija, un papardes ir saziedējušas arī uz tās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu