Mācīs atpazīt aizsargājamos augus pasākumā «Jāņuzāļu burvība Dunduru pļavās»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

17. jūnijā 12:00 Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Džūkstes Pasaku muzeju rīko pasākumu «Jāņuzāļu burvība Dunduru pļavās», kurā varēs izzināt augus, kas izmantojami Jāņu vainagā un rotājumos.

Dunduru pļavās Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistu vadībā ikviens varēs meklēt skaistākās jāņuzāles un mācīties tās atpazīt. Turklāt speciālisti ne vien mācīs un rādīs aizsargājamos un saudzējamos augus, bet arī dos vērtīgus padomus par augiem, kurus drīkst plūkt un izmantot ārstniecībā, piemēram, zāļu tējās. Ikviens interesents varēs vairāk uzzināt arī par Dunduru pļavām un to iemītniekiem - savvaļas zirgiem un govīm.

Pasākuma otrajā daļā, kas notiks Džūkstes Pasaku muzejā, būs iespēja veidot zāļu dekorus, pārbaudīt savas zināšanas par dabu atraktīvās spēlēs, kā arī baudīt zāļu tēju.

«Jāņuzāļu lasīšana, telpu pušķošana un vainagu vīšana ir jau sen tautā iesakņojusies Līgo svētku tradīcija, bez kuras svētkos neiztiek teju neviens svētku svinētājs. Taču tikai retais var lepoties ar spožām zināšanām šo augu, īpaši aizsargājamo un saudzējamo augu atpazīšanā. Bieži vien, neko ļaunu nedomādami, cilvēki krāšņajos Jāņu vainagos iepin ļoti retus, īpaši aizsargājamus augus, kuru plūkšana ir aizliegta. Turklāt pastāv risks nezināšanas dēļ noplūkt ne vien retus augus, bet arī indīgus un bīstamus augus - velnarutkus, gundegas, latvāņus -, kas var nodarīt ievērojamu kaitējumu arī veselībai. Tieši tādēļ ik gadu īsi pirms Jāņiem organizējam pasākumu, kurā kopīgi varam doties dabā un šos augus mācīties atpazīt un saudzēt,» skaidro pasākuma galvenā organizatore, DAP dabas izglītības centra «Meža māja» speciāliste Aija Balandiņa.

Lai apmeklētu pasākumu, apkārtnes iedzīvotājiem būs iespēja nokļūt ar bezmaksas autobusu, kas aties plkst. 11.15 no Pienavas (centrā pie bibliotēkas), plkst. 11.30 no Džūkstes (pie bibliotēkas), plkst. 11.45 no Lanceniekiem (pie Džūkstes Pasaku muzeja), plkst. 11.50 no Ķunduriem (pie autobusa pieturas «Zaļie»).

Nokļūšana uz Džūkstes Pasaku muzeju:

Braucot pa Tukuma - Jelgavas šoseju (22 km) vai Rīgas-Liepājas šoseju (55 km), Apšupes krustojumā pagriezties Tukuma virzienā (4 km).

Par Džūkstes Pasaku muzeju:

Džūkstes Pasaku muzejs veltīts izcilajam latviešu pasaku krājējam A. Lerhim-Puškaitim (1859 - 1903) un pasakām, kuras viņš pierakstījis tieši Džūkstes pusē. Muzeja izstādes veidotas par viņa sacerēto oriģinālpasaku tēmām, kas radītas, lai attīstītu bērnu iztēli un domāšanu, veidotu latvisko vērtību sistēmu. Aptuveni 6000 pasakas A. Lerha-Puškaiša sakārtojumā izdotas septiņu sējumu krājumā «Latviešu tautas teikas un pasakas» (1891-1903, 2001).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu