Saulgriežu un ielīgošanas ceļvedis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts / TVNET

Šodien īstais Saulgriežu laiks - uzzini, kur var doties iegriezt saulīti un sagatavoties drīzajiem Līgo svētkiem!

Spīķeru kvartālā norisināsies ielīgošanas pasākums «Daudzināju Jāņu dienu»

Spīķeru kvartālā šodien plkst.18 norisināsies ielīgošanas pasākums «Daudzināju Jāņu dienu». Pasākumā darbosies īpašā Līgo svētku radošā darbnīca, varēs iegādāties ko noderīgu svētku galdam. Uzstāsies folkloras draugu kopa «Skandinieki», bet noslēgumā muzicēs grupa «Jauno Jāņu orķestris».

«Skandinieku» priekšnesuma pirmajā daļā būs dziesmas no visiem Latvijas novadiem, ieskandinot valodas dažādību, melodiskās īpatnības, Līgo svētku maģiskās sajūtas, kā arī vīrišķo un sievišķo saspēli. Otrajā daļā muzikanti aicinās apmeklētājus uz dančiem un rotaļām no senākajām rituālajām rotaļām līdz vēl nesen Latvijas ārēs dancotajām pāru dejām, sacīja Pundure.

«Jauno Jāņu orķestra» daiļrade aptver dažādus mūzikas žanrus - no melodiska folkroka līdz elektroniskai pasaules mūzikai. Skaņdarbu saturā ir dziesmas par dzīvi, kas iemiesotas gan latvju dainās, gan pašu radītos tekstos. Mūziķi ir arī grupas «Dzelzs vilks» radīto mūsdienu tautasdziesmu mantinieki un izpilda šīs dziesmas jaunos aranžējumos.

Foto: TVNET

Paralēli skatuves programmai radošajā darbnīcā kopā ar «Ziedu sētas» meistariem apmeklētāji varēs smelties idejas svētkiem, gatavojot dažādus aksesuārus un rotas no jāņuzālēm.

Brīvdabas muzejā notiks ielīgošanas pasākums, kurā uzņems daļu filmas «Piedzimt kopā ar Latviju»

Latvijas Nacionālajā brīvdabas muzejā šodien plkst.19 notiks ielīgošanas pasākums, kurā tiks uzņemta daļa no dokumentālās filmas «Piedzimt kopā ar Latviju». Pasākums notiks Juglas ezera krastā, Kurzemes sētā. Ielīgošanā piedalīsies folkloras kopa «Māli» no Mālpils un ansamblis «Dzeguzēni». Savukārt filmēšanas grupa filmēs un iztaujās sparīgos simtgadniekus par Jāņu svinēšanu dažādos valsts pastāvēšanas posmos. Dokumentālās filmas veidošanas ideja ir pilsoniskā iniciatīva, kas veltīta Latvijas valsts simtgadei. To realizē radoša domubiedru grupa, atsaucoties valdības aicinājumam aktīvi katram iesaistīties valsts simtgades sagaidīšanas pasākumos, skaidroja Kagainis. Viņš sacīja, ka šogad un nākamgad plānota filmēšana un pēcapstrāde, lai 2018.gadā filmu varētu izrādīt visplašākajai skatītāju auditorijai.

Foto: Kaspars Meinerts / TVNET

Ventspils Amatu mājā notiks Jāņu ielīgošana

Šodien plkst.17 Ventspils Amatu mājā notiks Jāņu ielīgošanas pasākums. Jāņu ielīgošana notiks Amatu mājas pagalmā. Līgodziesmās tiks izzinātas senču apdziedāšanas tradīcijas. Puķu pazinēja Ineta Kalniņa pastāstīs, kādus augus jāsavāc pirms Jāņiem un kur tos izmantot ikdienā. Tiks pīti vainagi un varēs uzzināt, cik jāņuzālēm jābūt vainagā, lai tajā būtu spēks. Dziesmas akordeona pavadījumā palīdzēs izdziedāt Ivars Kurpnieks. Pasākuma rīkotāji sola, ka būs arī Jāņu siers un priecīgas rotaļas.

Vasaras saulgriežu ielīgošana un Spēka vijas vīšana

Gatavojoties vasaras saulgriežu svētkiem Turaidā, 20. jūnijā no plkst. 18.00 līdz 20.30 Turaidas muzejrezervātā ikviens aicināts piedalīties SVĒTKU IELĪGOŠANĀ – SPĒKA VIJAS – ozolzaru vijas vīšanas akcijā. Jau ceturto gadu, gatavojoties saulgriežu svinībām, tiks vīta 90 m gara ozolu zaru vija, ar ko svētkos 21. jūnija vakarā rituāla laikā rotāt Jāņu ugunskuru. Lai vasaras saulgriežu naktī ikviens varētu sākt savu Jāņu dziesmu, Jāņu ielīgošanā piedalīsies Siguldas folkloras kopa SENLEJA, kas mācīs Jāņu dziesmas un dalīsies pieredzē par Jāņu svinēšanas tradīcijām.

Svētku gaidīšanas un gatavošanās laiks ir pilns prieka un burvības! Dalīsimies priekā! Lai skan visa pasaulīte!

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu