Jāņos vairākums iedzīvotāju cep šašliku vai kurina ugunskuru

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas iedzīvotājiem Jāņu svinēšana ir cieši saistīta ar šašlika cepšanu un ugunskura kurināšanu. Lūgti norādīt, vai un kādas tradīcijas ievēro Jāņos, salīdzinoši visbiežāk Latvijas iedzīvotāji ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem ir norādījuši, ka cep šašliku (71%) vai kurina ugunskuru (68%).

Nākamās Līgosvētku laikā biežāk ievērotās tradīcijas ir Līgu un Jāņu sveikšana (52%), Jāņu siera vai alus gatavošana un baudīšana (attiecīgi 50% un 45%), kā arī līgodziesmu dziedāšana vai klausīšanās (43%).

Aptuveni trešdaļa iedzīvotāju pērk vai paši saplūc jāņuzāles (36%), pin vainagus (34%), apmeklē svētku pasākumus (32%), sagaida saullēktu (32%) vai arī dzer kvasu (31%).

Jāatzīmē, ka papardes zieda meklēšana nav populārāko tradīciju vidū - tikai aptuveni desmitā daļa (12%) iedzīvotāju atzīst, ka Jāņu rītu sagaidīs, meklējot papardes ziedu.

Kopumā Līgosvētkus svin absolūtais vairākums Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem, jo tikai 4% iedzīvotāju norādījuši, ka nesvin Līgosvētkus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu