Latvieši Jāņus šogad svin vismaz 28 valstīs ārpus Latvijas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latviešiem visā pasaulē šogad notiek vairāk nekā 50 Jāņu ielīgošanas sarīkojumu vismaz 28 valstīs, liecina portāla Latviesi.com apkopotā informācija. Tautieši uz kopīgu svinēšanu jau sanākuši vai vēl pulcēsies ASV, Austrālijā, Austrijā, Beļģijā, Brazīlijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Gruzijā, Igaunijā, Islandē, Itālijā, Īrijā, Jaunzēlandē, Japānā, Kanādā, Krievijā, Ķīnā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Norvēģijā, Somijā, Spānijā, Šveicē, Ungārijā, Vācijā un Zviedrijā.

Jāņu zāļu lasīšana un vainagu pīšana, vecā vainaga dedzināšana, latviešu siers un alus, ugunskura veidošana un kurināšana, dziedāšana un dancošana, spēles, gaļas cepšana, - tas viss daudzviet pasaulē neizpaliek arī tiem tautiešiem, kuru ceļi veduši aiz dzimtenes robežām.

Lai latviešu valoda skanētu tālu jo tālu, uz Jāņu ielīgošanas sarīkojumiem aicināti arī dažādi mākslinieki no Latvijas. Par latvisku svinēšanu Viduseiropas latviešu centrā Bērzaine, Dienvidvācijas pilsētā Freiburgā gādās jāņubērni no Kokneses un Madonas folkloras kopām «Urgas» un «Vērtumnieki» Ingunas Žogotas vadībā. Tāpat uz Jāņu svinībām Bērzainē ieradīsies zāļu sieva un pirtniece Līga Reitere no Ventspils. Savukārt ilggadējie pasākumu rīkotāji diasporas latviešiem «Bērzes Strazdi» jau sesto gadu pēc kārtas šogad rīko «Jāņu festivālu - 2017», kas Straumēnos pulcē vairākus tūkstošus apmeklētāju un kur šogad viesosies ne tikai tādi tautā iemīļoti mūzikas izpildītāji kā «Apvedceļš» un «Gain Fast,» bet arī daudzi, daudzi citi.

Ārpus Latvijas Jāņus svinībās šogad viesojas arī Normunds Rutulis, Ivo Fomins, Tranzīts, koris – Gaismaspils, folkloras grupa Māsas Dimantas, bērnu vokālais ansamblis MOMO un Valdis Zilveris, latviešu folkloras kopa Zemunde, muzikants Artūrs Grandāns, Saldus kapella Strops, deju kopa Bandava, Bruģis, Drama, Latvijas Nacionālā teātra režisors Valdis Lūriņš kā vakara vadītājs, kā arī Saldus pagasta Druvas tautas teātris ar Jāņa Akuratera lugu Vecie un jaunie apciemos tautiešus Gruzijas latviešu biedrības Avesol rīkotajā ielīgošanas sarīkojumā.

Par jautru, lustīgu un arī garšīgu līgošanu rūpēsies arī dažādas vietējās diasporas kopas un kopienas. Vērienīgajā «Bērzes Strazdu» Jāņu festivālā Lielbritānijā Jāņu dienā varēs baudīt Burtonas latviešu amatieru teātra «Strops» izrādi «Lustīga līgošana», bet Līgo svētku lielkoncertā «Skroderdienas Straumēnos» ar leģendārās Blaumaņa lugas iedvesmoto Jāņu dziesmu un deju programmu uzstāsies FK «Kokļu Zapte», TDK «Kamoliņš», TDK «Rakstā», TDK «Zīlaine», TDK «Saktā», FK «Žeperi», FK «Dūdalnieki», TK «Jumītis» un Deboras koris. Islandē tautiešus izklaidēs Reikjavīkas Latviešu skolas vecāku teātris «Klikucis,» kas priecēs ar izrādi «TRIKS UN TRAKS» pēc Rūdolfa Blaumaņa pasakas motīviem «Velniņi,» bet par maģisku Līgo nakti rūpēsies folkloristi ar skaņajām balsīm Zane un Kristians Danosi. Bet Omskas latviešu kopiena Jāņos viesos uzņems Igaunijas latviešu folkloras ansambli «Daina,» lai kopīgi un tautiski ielīgotu Jāņus.

Tautieši uz kopīgām Jāņu ielīgošanas svinībām sanākuši arī valstīs, kurās latviešu kopiena ir salīdzinoši neliela. 17. jūnijā Lietuvas vēstniecība Ķīnā atzīmēja vasaras saulgriežu svētkus, kurā piedalījās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas diasporas pārstāvji Ķīnā. Jāņu ielīgošanas sarīkojumā piedalījās apmēram 60 Ķīnā dzīvojošie Baltijas kopienu pārstāvji ar saviem ģimenes locekļiem, kā arī Baltijas valstu vēstnieki un vēstniecību darbinieki. Budapeštā uz groziņu vakaru un ielīgošanas svinībām aicina Latvijas vēstniecība Ungārijā. Tāpat uz groziņu vakaru un Jāņu ielīgošanu aicināti latvieši Čehijā, savukārt Islandē tautieši pulcēsies uz ilgi gaidīto balli ar muzikantu Artūru Grandānu.

Aicinām iepazīties ar Jāņu ielīgošanas sarīkojumiem ārpus Latvijas portāla Latviesi.com notikumu kalendārā un nepieciešamības gadījumā papildināt apkopojumu ar savā kopienā notiekošajiem sarīkojumiem, kas vēl gaidāmi.

Latviesi.com ir interneta portāls latviešiem visā pasaulē, kas apkopo un izziņo noderīgāko informāciju, kā arī nodrošina latviešu kopienas ārpus Latvijas komunikācijas platformu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu