Centrāltirgū tomēr plāno novietot cūkas skulptūru (43)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas Centrāltirgū pēc vairākiem gadiem tomēr varētu atrasties Teodora Zaļkalna populārās skulptūras "Cūka" atveidojums. To pieļāva AS "Rīgas Centrāltirgus" mārketinga un komunikācijas vadītājs Sandris Točs.

"Tas būtu loģisks noslēgums Centrāltirgus attīstības plāniem. Oficiāli gan nekas par to nav lemts," sacīja Točs. "Nav šaubu, ka cūka būs, bet tas noteikti nebūs ne nākamajā, ne aiznākamajā gadā, jo nepieciešamas lielas investīcijas".

Točs norādīja, ka cūkas skulptūrai vajadzētu būt no granīta. "Cūka jāuzbūvē kapitāli, tā, lai stāvētu uz mūžiem. Šis piemineklis varētu būt svarīgākais piemineklis Latvijā aiz Brīvības pieminekļa, ievērojams tūristu piesaistīšanas objekts."

"Cūkas skulptūra varētu atrasties pie Gogoļa ielas, vietā, kur patlaban atrodas "lupatu" tirdziņš. Šis tirdziņš tiks likvidēts, jo skulptūra starp lupatām nestāvēs," teica Točs.

Plastmasas cūka par 30 000

Zaļkalna cūkas atveidojumu Centrāltirgū novietot bija iecerējusi iepriekšējā dome. Granīta cūkas izveidošana izmaksātu pārāk dārgi - vairākus simtus tūkstošus latu, tādēļ izskanēja priekšlikums cūku veidot no plastmasas par 30 000 latu.

Tomēr sabiedrība šādu "putuplasta cūkas" ideju izsmēja, un domnieki 2008.gada pavasarī bija spiesti no šīs ieceres atteikties.

Izsmejot domes ieceri, Mālpilī jaunieši ziedojumos savāca nedaudz vairāk kā 1000 latus un izveidoja alternatīvu "putuplasta cūku". Cūka vairākkārt izstādīta apskatīšanai, pērn Rīgā to varēja aplūkot kultūras forumā "Baltā nakts".

Cūkas skulptūra ir zelta krāsā un veidota krājkasītes formā kā savdabīgs piemineklis Latvijas valsts un tautas taupīgumam. Cūkas augstums un platums ir aptuveni 2,5 metri, bet garums - četri metri. Rukša, kas nosaukts par Helgaru, pamatu veido no koka uzbūvēts karkass, apšūts ar celtniecības sietu, appūsts ar celtniecības putām un noslīpēts. Pēc tam cūciņa aplīmēta ar stikla šķiedru un nokrāsota zelta krāsā. Ausis, aste un šņukurs veidots no putuplasta.

Zaļkalna iecere

Tēlnieka Zaļkalna sākotnējā iecere tāda arī bijusi - novietot pieminekli tieši Centrāltirgū kā cildinājumu Latvijas bekonam un Latvijas ekonomikas balstam. Šāda iespēja jau 1937.gadā tikusi pārrunāta ar Rīgas domi, un ideju atbalstījis arī toreizējais Valsts prezidents Kārlis Ulmanis.

Pēc Zaļkalna ieceres, sešus metrus garais un četrus metrus augstais piemineklis cūkai bija kaļams gaišpelēkā Somijas granītā un novietojams Centrāltirgū.

Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados Teodora Zaļkalna skulptūra "Cūka" tika atzīta par vispopulārāko tēlniecības dabu Latvijā.

Granītā kaltā "Cūka" pirmo reizi tikās ar skatītājiem Rīgā 1937.gada 18.decembrī "IV Latvijas mākslas izstādes" atklāšanas laikā. Izstādes katalogā skulptūra ierakstīta ar 467.numuru, tās pārdošanas cena bijusi 1540 lati.

Izstādē skulptūra novērtēta un nopirkta toreizējā Valsts mākslas muzeja tēlniecības krājumam un tagad jau 70 gadus ir viens no publikas iemīļotākajiem eksponātiem.

Interesi par šo izcilo akmens tēlniecības darbu ir noteikuši vairāki iemesli. Viens no galvenajiem - cūka nekad nav bijusi populārs modelis tēlotājmākslā. Savukārt tēlnieki kopš sendienām pievērsušies tikai dažiem dzīvniekiem, to tēlojumu galvenokārt izmantojot, lai stāstītu par cilvēku un viņa raksturu vai pārdzīvojumu. Tādi tēlniecībā iecienīti dzīvnieki bija, piemēram, zirgs, lauva, suns, ērglis, bet nekad - cūka.

Zaļkalns lauza šo ierobežojumu, pievēršoties jaunatrastajai tēmai jau 30.gadu sākumā. Zaļkalns kādā vēstule rakstījis: "Ir jau vesels mēnesis, kamēr iebraucu no laukiem. Pa šo laiku mazliet atguvos un pataisīju arī pirmo savas cūkas studiju. Stingnis vai modelis, kā agrāk teica, bija ļoti jauks. Apbrīnojami inteliģenta un saprātīga cūka. Es ar viņu labi sadzīvoju, un viņa tik brīnišķi saprata un padevās manām vajadzībām. Patiesībā man ar šo pirmo studiju jau pietiktu mana nodoma tālākai veidošanai."

Komentāri (43)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu