"kim?" atgriežas ar jaunām izstādēm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja pilotoprojekts "kim?" atgriežas pēc īsā ziemas pārtraukuma ar jaunām laikmetīgās mākslas izstādēm un plašu pavadošo programmu 2010. gadam. Pirmais izstāžu cikls ar latviešu mākslinieka Kaspara Podnieka izstādi "Neparasta vieta" un britu mākslinieku tandēma "Semiconductor" video instalāciju "Black Rain" (Melnais lietus) atklāts 15. janvārī plkst. 19.

Abas izstādes būs atvērtas apmeklētājiem līdz 7. februārim kim? galerijās Spīķeros, Maskavas ielā 12/1.

Latviešu mākslinieka Kaspara Podnieka (1980) izstādē „Neparasta vieta”, kas būs apskatāma VKN galerijā kim? pirmajā stāvā, eksponētie darbi turpinās fotogrāfiju sēriju, kas līdzās Ojāra Pētersona, Monikas Pormales, Jāņa Garanča un citu mākslinieku darbiem bija apskatāma izstādē „Mūslaiku varoņi” Cēsīs 2009. gada vasarā.

Jēdziens „vieta”, kuru var vienlīdz labi saprast gan kā kādas virsmas daļu, gan ieņemamo stāvokli sabiedrībā gan mākslas darba fragmentu, mākslinieka Kaspara Podnieka radošajā darbībā rod reizē fizisku un garīgu nozīmi. Kā saka pats mākslinieks: „Man, darbojoties mākslā, būtiski atskaites punkti un izpētes objekti ir saistīti ar Drustiem. No turienes nāku un tur esmu. Tur man rodas drošība, ka darbs būs patiess un līdz ar to noderīgs arī citiem.”

Izstādē  „Neparasta vieta” būs apskatāmas fotogrāfijas un video, kas rāda mākslinieku levitējam virs ezera, lauku ceļa, pļavas. Zemes pievilkšanas spēku māksliniekam ir izdevies pārvarēt nevis pateicoties mūsdienu digitālo tehnoloģiju piedāvātajām iespējām, bet gan ar sarežģītu un darbietilpīgu konstrukciju palīdzību, tā teikt, visu izdarot „pa īstam”. Tieši šis „pa īstam” ļauj par mākslinieka darbību runāt kā zemnieciski pamatīgu, stabilu un vērienīgu, kam piemīt arī deva racionāla humānisma. („Studija” 40/2005)

Kaspars Podnieks dzīvo un strādā Drustos. Izglītību ir ieguvis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā. 2008. gadā piedalījies starptautiskās laikmetīgās mākslas izstādēs „Time Will Show” Flensburgā, Vācijā un „Buket” Maskavā, Krievijā.

Līdz ar Kaspara Podnieka izstādi kim? apmeklētāju uzmanībai piedāvā arī panākumiem bagātā mākslinieku tandēma „Semiconductor” video instalāciju „Black Rain”, kas būs apskatāma RIXC galerijā kim? otrajā stāvā. „Semiconductor” ir Lielbritānijas mākslinieku Rutas Džārmenas (1973, Ruth Jarman) un Džo Gerharta (1972, Joe Gerhardt) 1997. gadā dibināts projekts, kuru kustīgo attēlu darbi atklāj mūsu fizisko pasauli plūdumā – pilsētu kustībā, mainīgas ainavas un sistēmas haosa stāvoklī.

Darba „Black Rain” izejmateriāls ir attēli, kuri saņemti no Saules izpētes dvīņu satelītiem STEREO. Attēlos redzams Saules vējš un Saules atmosfēras ārējā slāņa izvirdumi starpplanētu telpā. Strādādami kopā ar STEREO zinātniekiem, „Semiconductor” apkopoja visus tobrīd pieejamos heliosfēras attēlveidotāja izdarītos uzņēmumus, atklājot satelītu ceļojumu no to sākotnējās orientācijas līdz pašreizējam riņķojumam Zemes orbītā. Darbā var redzēt Saules vēju, Saules atmosfēras izvirdumus, garāmejošās planētas un komētas, kas riņķo ap Sauli, garām paslīd arī Piena Ceļš.

Tāpat kā „Semiconductor” iepriekšējā darbā „Brillian Noise” (kas bija izstādīts Rīgas Mākslas telpā izstādē „Spektropija” 2008. gadā), arī šajā darbā mākslinieki izmanto neapstrādātus zinātniskiem mērķiem vāktus datus, kas nav „uzlaboti” plaša patēriņa vajadzībām, tādējādi atgādinot par cilvēka kā novērotāja un interpretētāja lomu datu apstrādē.

„Semiconductor”  darbi tiek regulāri eksponēti nozīmīgās izstādēs un festivālos visā pasaulē no Venēcijas biennāles līdz Parīzes Baltajām naktīm Eiropā līdz festivāliem un izstādēm ievērojamos laikmetīgās mākslas muzejos un izstāžu zālēs ASV, Austrālijā, Āzijā un Dienvidamerikā. Pēdējā laika stipendijas un radošās rezidences ir veicinājušas ar noteiktu vietu saistītu mākslas darbu rašanos, tostarp pētījumus un eksperimentus, kas veikti NASA Kosmosa zinātņu laboratorijās Kalifornijas Universitātē. 

Šajā un arī nākamajās atklāšanās kim? ciemiņiem būs iespēja nobaudīt gardo „Valmiermuižas alu”, jo šī alus darītava ir kļuvusi par kim? atbalstītāju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu