Britu botāniķi Botičelli gleznā atrod narkotiku lietošanas ainu (40)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Lai arī viena no Londonas Nacionālās galerijas pazīstamākajām gleznām - Botičelli "Venēra un Marss" - oficiāli tiek uzskatīta par visu uzvarošās mīlestības spēka attēlojumu, jauns pētījums liek domāt, ka tajā drīzāk attēlota halucinogēno vielu iedarbība, vēsta "Times Online".

Šāda hipotēze radās, kad izsoļu nama "Sotheby’s" Mākslas institūta programmas direktors Deivids Bellingems vērsās pie botānikas ekspertiem ar lūgumu identificēt augli, kuru tur satīrs gleznas labajā apakšējā stūrī, un botāniķi viņam atbildēja, ka tas ir dzeloņainais velnābols jeb "datura stramonium".

Šim augam piemīt halucinogēnas īpašības, turklāt tā ietekmē cilvēkiem kļūst karsti un viņi vēlas atbrīvoties no drēbēm. Cilvēki pazīst tā īpašības jau izsenis, par ko liecina sengrieķu teksti. Augs izmantots arī kā inde un afrodiziaks.

Ņemot vērā to, ka gleznā attēlotais Marss ir puskails un iekritis aizmirstībā, nav grūti iedomāties, ko viņš varētu būt lietojis.

Auglis tiek piedāvāts skatītājam, tāpēc tam jābūt nozīmīgam,

norādīja Bellingems laikrakstam "Times". "Botičelli izmanto augus simboliski. Piemēram, fonā ir lauru krūmi, kas ir atsauce uz viņa patroniem, Mediči [dzimtu]. Amerikā velnābols pazīstams kā nabagu LSD, un šķiet, ka tā simptomi redzami vīrieša figūrā. Tas liek izjust atbrīvotību un karstumu, tāpēc gribas novilkt drēbes. Tas arī izraisa ģīboni."

Bellingems uzskata, ka 15.gadsimta itāliešu mākslinieks savā gleznā attēlojis ne tikai Venēru un Marsu, bet arī Ādamu un Ievu. Pēc viņa domām, velnābols reprezentē aizliegto augli no Zināšanu koka, ko Ieva pasniedza Ādamam un kura dēļ viņi tika izdzīti no Ēdenes dārza. Parasti auglis tiek attēlots kā ābols, taču Bībelē nav precizēts, ko tieši ēda Ādams un Ieva.

Komentāri (40)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu