kim? izstāde "The Way" lidostā "Rīga" (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 22. jūlija līdz pat 3. oktobrim starptautiskajā lidostā "Rīga" būs aplūkojama Baltijā vēl nebijusi laikmetīgās mākslas izstāde - "The Way". Tā būs līdz šim viena no nozīmīgākajām un apmeklētājiem bagātākajām izstādēm: ņemot vērā starptautiskās lidostas pasažieru daudzumu, izstādei prognozējama vairāk nekā miljonu liela starptautiska auditorija.

Aizņemtības dēļ cilvēkiem bieži vien nav laika apmeklēt kultūras un mākslas pasākumus, tādēļ šī izstāde sniedz lielisku iespēju aplūkot mākslas darbus, atrodoties ceļā. Lielākā daļa unikālo darbu ir radīti speciāli izstādei „The Way”, īpaši piedomājot, lai darbu aplūkotāji redzētu maksimālu mākslas daudzveidību. Ar jauno mākslinieku snieguma palīdzību starptautiskā auditorija vienlaikus tiks arī iepazīstināta ar Rīgu kā aktīvu laikmetīgās mākslas un kultūras centru.  

Kultūras ministrs Ints Dālderis uzsver: „Jau tagad var prognozēt, ka sadarbībā ar starptautisko lidostu „Rīga”

„kim?” rīkotā izstāde kļūs par vienu no visapmeklētākajām Latvijas vēsturē – to apskatīs miljoniem cilvēku, kuru pirmais vai nereti vienīgais iespaids par valsti veidojas lidostā.

Tas ir ļoti apsveicami, ka izmantojam šo iespēju un pirmo iespaidu radām ar Latvijas laikmetīgās mākslas un kultūras palīdzību. Tas demonstrē Rīgu kā pilsētu, kura augsti vērtē radošumu un piedāvā lieliskas iespējas tā izpausmei. Tieši tāds pilsētas tēls ir atbilstošs un būtisks ceļā uz 2014.gadu, kad Rīga kļūst par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Šis statuss ir vienreizēja iespēja, lai parādītu gan mūsu pilsētu kā vienu no Baltijas jūras reģiona metropolēm, gan Latviju kā modernu, eiropeisku valsti.” 

Foto: publicitātes

Laikmetīgās mākslas projekta „kim?” organizētajā izstādē „The Way” ir aplūkojami 18 Baltijas jauno mākslinieku darbi – dažādu materiālu instalācijas, fotogrāfijas, video un animācijas objekti, kā arī citi laikmetīgās mākslas veidi.

„Lidosta ir vieta, kas rada pirmo iespaidu par valsti un atstāj pēdējo un paliekošo. Ideja pārvērst mūsu lidostu par mākslas telpu padarīs to unikālu un atmiņā paliekošu. „Aizkraukles banka” ar prieku atbalsta šādus mākslas projektus – neparastus, oriģinālus un mūsdienīgus. It īpaši, ja tie palīdz veidot pozitīvu tēlu mūsu valstij,” norāda AS „Aizkraukles banka” valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors Ernests Bernis. 

Mākslas darbi ir izvietoti lidostas terminālī un ārpus tā – check-in zonā, tranzīta tunelī, pie ieejas pasažieru zonā un citviet. Daļu darbu var aplūkot ikviens lidostas apmeklētājs, taču daļa ir pieejama tikai lidostas pakalpojumu izmantotājiem. 

„Starptautiskā lidosta „Rīga” ir atvērta idejām, tai būtiska ir sociālās un kultūras telpas nozīme, jo šeit ir dažādu tautu un kultūru ceļojumu krustpunkts. Tā ir lieliska iespēja akcentēt Latviju kā radošu kultūras un mākslas valsti. Lidostas atvērtība kultūras un mākslas pasaulei ir vēlēšanās ceļotājiem radīt patīkamu vidi un telpu. Lidosta kā kultūras telpa ir unikāla, jo tā paver iespējas izstādi apmeklēt ļoti lielam cilvēku skaitam. Gadā caur starptautiskās lidostas „Rīga” terminālu dodas 4,5 miljoni pasažieru. Neviena no Baltijas valstu izstāžu zālēm, neviens no muzejiem nevar lepoties ar tik lielu apmeklētāju skaitu,” norāda Jānis Ķuzulis, VAS „Starptautiskā lidosta „Rīga”” valdes loceklis. 

Foto: publicitātes

Izstādē  „The Way” piedalās šādi mākslinieki:

Evelīna Deičmane, Dace Džeriņa, Jānis Filipovičs, apvienība „F5” (Līga Marcinkeviča, Mārtiņš Ratniks, Ieva Rubeze), Ugnius Gelguda, Kaspars Groševs, Raul Keller, Ģirts Korps, Maija Kurševa, Žilvinas Landzbergas, Līga Marcinkēviča, Katrīna Neiburga, Anta Pence, Dita Pence, Kaspars Podnieks, Kristīne Plūksna, Krišs Salmanis, Triin Tamm un Armands Zelčs.

Ar izstādes palīdzību paredzēts paplašināt ne tikai ārvalstu, bet arī  Latvijas sabiedrības pieeju vērienīgiem kultūras pasākumiem. Izstāde ir arī viens no būtiskiem posmiem Rīgas kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas vīzijas attīstīšanā. 

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu